“Ova je gesta puno više od poklonjenih laptopa. Hvala vam!”

Zanimljiv je četvrtak iza nas. Pun zahvalnosti, suza, smijeha, razgovora.

Otišli smo u prostorije splitskog Caritasa kako bismo pripremili sve za malu svečanost darovanja laptopa djeci iz potrebitih obitelji. Laptopa koje smo kupili zahvaljujući divnim ljudima koji su se uključili u naš #SplitTechCup2019, humanitarni cageball turnir IT-evaca našega grada.

Zamotavajući laptope (i torbe za laptope, kao posebnu donaciju dobivene od HG spota!), razgovarali smo sa simpatičnom Sonjom iz računovodstvenog odjela Caritasa. Ona nam je pričala o obiteljima čija će ih djeca dobiti i o oduševljenju koje su svi iskazali čuvši da su upravo oni odabrani za dobivanje vrijednih nagrada.

Upoznali smo i ravnateljicu Caritasa, mladu časnu sestru Vlatku, koja nas je zapanjila otvorenošću i duhovitošću. Jesam li spomenula da je studirala Računarstvo na FESB-u? 😀

I sama ljubiteljica tehnologije i učenja, pohvalila je ovakvu akciju, koja ne donosi neko kratkoročno zadovoljstvo i trenutno ispunjavanje određene potrebe, već predstavlja dugoročni poticaj i konkretnu pomoć.

Nakon kratkog prigodnog govora sestre Vlatke, podijelili smo šarene pakete uzbuđenoj djeci, a zatim je uslijedila lavina pozitivnih reakcija njihovih dirnutih obitelji. Svi su od srca zahvalili organizatorima i sudionicima akcije, istaknuvši kako će ovi darovi značiti ne samo veselje koje sami ne mogu priuštiti svojoj djeci, već pravi ulog u njihovu bolju budućnost.

Koristimo ovu priliku kako bismo još jednom zahvalili dragim ekipama koje su svojim sudjelovanjem omogućile ovu prekrasnu akciju:

Klikeri, Coworking Meje, Agilo, OpenCoffee, The Coffy Way Croatia, Extension Engine, Lilcodelab, Aspira, Include, Plan B Coworking, SPI boys, SPI girls, GetByBus, Tech Resources, FESB studenti, FESB veterani, Rocket, adriatic.hr, Positive Equity, Sublico, SplitX i FESB Racing.

Posebno zahvaljujemo i dragim suradnicima iz udruge DUMP, koji će tijekom veljače održati posebne radionice za djecu koja su dobile laptope. Drago nam je što su se za navedene radionice zainteresirali i roditelji! 🙂

Za sam kraj ovog članka, zahvaljujući Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije donosimo vam više detalja o obiteljima u čije su ruke otišli laptopi koje smo kupili:

1. Ovu peteročlanu obitelj čine: majka koja je teži srčani bolesnik i koja, bez obzira na takvo stanje, svakodnevno čisti stubišta stambenih objekata; otac je odlikovani hrvatski branitelj kojemu je borba na prvoj crti ostavila duboki trag vidljiv i danas u njegovom svakodnevnom  životu; njihovo troje djece su odlični učenici uz brojne osobne poteškoće i izazove. Uza sve to, obitelj otplaćuje kredit i živi u lošim stambenim uvjetima.

2. Samohrana majka s dvoje djece, osnovnoškolcem i srednjoškolcem, čini drugu darovanu obitelj. Lani su pogođeni velikom tragedijom; u svega tri dana preminuli su i otac i baka. Nalaze se u vrlo lošem materijalnom i financijskom stanju. Caritas je zajedno s ostalim dobročiniteljima započeo adaptaciju stana i osnovnih životnih uvjeta obitelji.

3. Četveročlanu obitelj čine: nezaposlena majka, otac koji je povremeno radio na javnim radovima, no doživio je infarkt te zbog teškog zdravstvenog stanja više ne može pridonositi obitelji za život, kćer koja studira u Zadru i kćer koja pohađa prvi razred srednje škole (smjer tehničar za računalstvo) u Zadru, gdje živi u domu.

4. Osmeročlanu obitelj čine roditelji i šestoro djece u dobi od dvije do devetnaest godina. Najmlađe su male blizanke. Majka je na rodiljnom dopustu, a samo otac ima zasnovan radni odnos. Sva djeca su u školi odlikaši i vrlo dobri. Žive skromno, prema svojim mogućnostima.

5. Samohrana majka i šesnaestogodišnji sin žive sami kao podstanari, od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Sin pohađa Obrtno tehničku školu za automehaničare, voli sakupljati autiće i svoje slobodno vrijeme voli posvetiti volontiranju u Dječjem Caritasu.

6.  Šesteročlanu obitelj čine samohrana majka i petoro djece. Sva djeca su školarci, vrlo dobri i odlični učenici. Majka se borila s teškom bolešću, ali svoj vedar duh nije izgubila.  Najstariji sin pohađa Klasičnu gimnaziju, a velika mu je želja upisati FESB. Donacija koju su dobili bit će mu velik poticaj i podrška na tom putu, a braći i sestrama svojim primjerom želi pokazati kako je sve moguće.

7. Deveteročlanu obitelj bitelj čine baka i djed, roditelji i petero djece. Obitelj je opterećena velikim kreditom. Sva djeca su vrlo dobri školarci. Jedan od sinova ljubitelj je umjetnosti i crtanja, odličan je sportaš i osvajač medalja iz taekwondo-a. Donacija ga je iznimno obradovala jer je zainteresiran za digitalno crtanje.

8.  Četveročlanu obitelj čine baka, sin i dvoje djece. Samohrani otac je stopostotni ratni invalid. Brigu za njegovu djecu preuzela je baka. Obitelj je opterećena kreditom. Jedan sin je student prve godine Pomorskog fakulteta, a drugi maturant Prometne škole. Donacija će im pomoći da što bolje izvršavaju svoje školske i studentske obveze.

9. Tročlanu obitelj čine samohrana majka i dvije kćeri. Jedna kćer je završila Obrtničku trogodišnju školu kao najbolja učenica generacije, a škola ju je nagradila upisom u dvogodišnji program za kozmetičare kako bi nadogradila svoje znanje. Druga kći je studentica Ekonomije u Šibeniku te se raduje dobivenoj donaciji jer više neće trebati posuđivati laptop za svrhe studiranja.

10. Ovu četveročlanu obitelj čine samohrani nezaposleni otac i njegovo troje djece u dobi od 7, 9 i 12 godina. Supruga mu je preminula prije godinu i pol. Žive u podstanarskom stanu, od dječjeg doplatka i zajamčene minimalne naknade od Centra za socijalnu skrb. Djeca se raduju donaciji i radionicama koje će se provoditi da bi što kvalitetnije naučila koristiti laptop.

Nadamo se da ćemo na idućem izdanju humanitarnog turnira imati prilike obradovati još više obitelji. Hvala što ćete sudjelovati! 🙂

 

 

 

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.