O važnosti pravilnog oglašavanja pričali smo s Andreom Tintor

Iza nas je još jedan (ma tko će znati koji po redu) 🙂 Instagram Live.

Zanimljiva Andrea, zanimljiva tema – PR za poduzetnike i kreativce.

Andrea Tintor je u jeku pandemijske krize, točnije početkom 3eg mjeseca napustila agencijski posao i krenula u izgradnju samostalne karijere, pa je tako pokrenula vlastitu online platformu fokusiranu na poslovno savjetovanje i digitalne medije u popularnoj kulturi.

Golema odlučnost i samopouzdanje te podrška bližnjih stavili su strah sa strane, a u glavi joj je bila misao da je najgore što se može dogoditi povratak roditeljima u Istru nakon 10 godina samostalnog života u Zagrebu.

Novinarka po formalnom obrazovanju, ljubiteljica pop kulture po prirodi ( ili kako ona voli reći pop-culture-holic) iskustvo je sakupljala radom u medijima i PR agencijama, no prvenstveno želja za slobodom i prilagođavanje posla privatnom životu, a ne obrnuto, “natjerala” ju je na samostalnost.

U poduzetničke vode nije ušla naivno, svako iskustvo gradilo ju je i pripremalo, a već u startu je imala i vlastita 2 klijenta.

Dvije godine pripreme

Ideja za samostalnošću tinjala je u njoj čak dvije godine. U svojoj bilježnici iz 2018. pronašla je zapisano: “Raditi u PR agenciji – otvoriti vlastiti obrt.”

Dvije godine nakon toga može staviti kvačicu na to. 🙂

Neki od Andreinih prijatelja su već od prije u  poduzetništvu, a neki su krenuli u slično vrijeme kao i ona, tako da je imala od koga učiti, ali kao mentore gleda osobe s kojima dijeli vrijednosti i jednak pristup poslu i način komunikacije.

Sve što nas okružuje, svaku informaciju koju dobijemo možemo iskoristiti za učenje. 🙂

Izazovi nekad i sad

Glavni izazov kao zaposlenici bio joj je taj što nije mogla planirati vlastito vrijeme i određene obaveze, već bi joj se 3-4 projekta znala poklopiti, a nije bila u poziciji da odbija klijente.

Sada joj je, kaže, izazov pokušati utvrditi ubraja li se u večernje ili jutarnje tipove. 🙂

Nadalje, trudi se ne prihvaćati sve projekte, odnosno one za koje misli da ih ne može 100% realizirati ili klijent ima nerealna očekivanja.

Andrea smatra da se u Hrvatskoj može živjeti autentično i beskompromisno, ali pod uvjetom da smo uporni, slušamo sebe i slijedimo svoje snove i prihvatimo činjenicu da ćemo, živeći na taj način, uvijek biti u manjini.

Uobičajen radni dan

Andrein dan započinje buđenjem između 6 i 7 sati, kada u miru popije čaj, prošeta sa psom, pročita mail-ove i čuje se s klijentima oko bitnih stvari.

Voli raditi u miru 3-4 sata u komadu i u tom periodu potpuno se isključiti od svega, dok večeri koristi za vlastite projekte i promišljanje o svom brendu i kolumnama.

“Čar ovog posla je u tome što ne postoje dva jednaka dana.”

Otkrila nam je kako joj radni tjedan starta nedjeljom predvečer, kada izdvoji nekoliko sati za pripremu, organizaciju tjedna koji je pred njom i čitanje e-mailova. Slijedom toga, ponedjeljak joj ne predstavlja stres i lakše joj se probuditi ujutro znajući da je neće dočekati hrpa neodgovorenih mailova.

Neizbježno je bilo pitanje o budućim planovima i projektima, gdje je Andrea izdvojila program za male poduzetnike i istaknula da će se, po iskazanom interesu za isti, time baviti sljedećih 6 mjeseci. Radi i na organizaciji radionica za medijske početnike i poduzetnike koji žele edukaciju u svrhu samostalnog provođenja PR strategije.

Dugoročni plan joj je napisati knjigu i istovremeno se razvijati i u business i u umjetničkom smjeru.

Komunikacija s medijima

Savjet za sve freelenceri koji žele graditi osobni brend je sljedeći: ” Prestanite se bojati medija.”

Nužan korak je čitanje medijskog sadržaja s razumijevanjem, odnosno saznati gdje se vaš brend može pozicionirati, ali i vidjeti što možete dobiti oglašavanjem u nišnim medijima, što u gerenalnim ili lokalnim.

Nadalje, ukoliko vjerujete u vlastitu priču ne bi trebalo predstavljati problem pristojnom porukom javiti se na redakcijski mail i pokušati ih zainteresirati.

Zdrav i normalan pristup rijetko nailazi na zatvorena vrata. 🙂

Društvene mreže kao jak komunikacijski alat

Na upit koji je najbolji način oglašavanja, Andrea odgovara da je to personalizirani sadržaj, osim ako se radi o velikim korporacijskim kampanjama.

Društvene mreže su jak alat, ali komunikacija na svakoj mora biti drugačija. Izbjegavajte identičnu komunikaciju na FB, Instagramu i LinkedInu. Iako LinkedIn slovi za poslovnu mrežu, na njoj ne morate isticati samo poslovne uspjehe, nije naodmet podijeliti i neke izazove s kojima se suočavate u poslovanju, pa čak i doživljene/preživljene neuspjehe. Važno je komunicirati autentično!

Neprestani rad, osluškivanje tržišta i prilagođavanje istom samo su neki od korisnih savjeta za opstanak brenda.

“Ne odustajte, slušajte sebe i isključite se od vanjskih košmara! Ne postoji ništa što je neostvarivo!”

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)