Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

NA RUBU DIZAJNA: Sve što te okružuje netko treba (re)dizajnirati

Nikolina Jerković

Nikolina Jerković

20.09.2022.

Pozdrav,

ja sam Nikolina Jerković i dizajnerica sam vizualnih komunikacija novije generacije. To će reći – bavim se u osnovi dizajnom čiji je zadatak neverbalna komunikacija između onog tko odašilje poruku i onog kome je ta poruka namijenjena.

Karijeru u grafičkom dizajnu shvatila sam najozbiljnije još u srednjoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, a onda sam nastavila obrazovanje na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu i stekla diplomu iz smjera IT-a.

Od 2017. godine predajem grafički dizajn te samostalno radim od 2018., kad otvaram vlastitu agenciju za dizajn i brending pod imenom Llano.

Veliki projekti su posao, mali strast

Ako se danas ozbiljno želiš baviti grafičkim dizajnom i povezanim granama istog, bez obzira na to tko će se služiti tim dizajnom, koliko dugo i koja će mu biti svrha, trebaš se okružiti timom stručnih suradnika koji će adekvatno odgovoriti izazovu posla koji vam je povjeren.

Na tržištu je mnoštvo agencija koje se time bave, ali ima i puno posla.

Zahvaljujući otvorenom tržištu, imala sam priliku raditi u području IT-a, turizma, ljepote, zdravlja i mode, poljoprivrede, prehrambene industrije itd. te sam stekla puno iskustva u cijelom tom procesu.

Dizajn nije samo slika koja upućuje nekog da napravi nešto što želimo.

Dizajn prodaje, poziva, poručuje poruku, služi svrsi, ističe se u mnoštvu, traži od promatrača prihvaćanje ili odbijanje, privlači pažnju i slično.

Veliki projekti daju dozu slobode da dio vremena, kad se ne bavim dizajniranjem, planiranjem i prodajom, posvetim i nečem što me dodatno upotpunjava.

Moja strast je pomaganje malim brendovima i mentoriranje dizajnera početnika.

Ako si na početku, teži usavršavanju i razvoju svojih vještina na velikim projektima jer ćeš tako najbrže razviti svoje kompetencije u širinu i visinu. Ovdje ćemo malo pričati i o tome.

Posljednjih nekoliko godina u Dalmaciji je trend da mladi realiziraju svoje ideje kroz projekte, startupe, tvrtke i nevladine organizacije te sam ponosna što sam radila s mnogo njih.

Mnoštvo se malih projekata brzo ugasi, imaju male budžete ili nemaju nikakav. Za njih se još veže nepostojanje jasne vizije, previše su inovativni pa se na tržištu teško ukomponiraju i slično.

Ako želiš biti prepoznatljiv u ovom poslu i graditi karijeru, nije uvijek najbolja ideja ovisiti samo o njima. Recimo da je prerizično. Strast mi je “pogurati” male projekte na tržištu, ali na njih trošim do 20% vremena.

Dakle, uz priče o izazovima velikih projekata, doticat ćemo se i malih.

UX/UI, motion, 3D…

Moj životni poziv je grafički dizajn. To nisam nikad preispitivala. Sa svakim novim kreiranim vizualnim identitetom vidim kako sam napravila korak dalje.

Međutim, svijet se prebrzo mijenja i moramo se prilagođavati trendovima. Trenutno radim na nekim projektima gdje dizajn nije u statičnoj formi i privodim kraju osobnu edukaciju na području UX/UI-a, koji se također već sada puno razgranao.

Web je evoluirao u interaktivan medij podložan konstantnoj promjeni, zbog čega se od nas dizajnera traži da popratimo novotarije i budemo inovativni. O tome ćeš također čitati ovdje.

Prodaja

Koliko se god htio isključivo baviti dizajnom, smišljati ideje i donositi benefite onom koji je naručio dizajn, ipak poslovi na kojima radiš uvelike ovise o tvojoj sposobnosti prodaje.

Zbog toga ću koristiti priliku i pisati o prodaji u segmentima kao što je: kako prodati usluge dizajniranja ili kojim elementima, primjerice na etiketi ili webu, potaknuti potrošača da kupi proizvod koji si dizajnirao.

Prodaja je dio naše svakodnevice.

Edukacija

Autorica sam knjige “NiJe sve u izgledu” na hrvatskom i engleskom jeziku. Možeš provjeriti na www.nikolinajerkovic.com. Od 2017. godine predajem grafički dizajn s osvrtom na primjenu na tržištu.

Iskoristit ću i to iskustvo u pisanju pa se baviti odgovorima na najčešća pitanja osoba koje žele postati stručni grafički dizajneri. Znam što ti je na umu, stay tuned!

Nađi normalan posao

I da, na kraju, ako pitaš većinu osoba u mojoj okolini, reći će ti da ja još uvijek nemam “pravi posao”, nego trošim vrijeme na kompjuteru.

Svijet ide naprijed, a ne natrag. Daj vremena okolini da uz tebe nauči da je dizajn sve što nas okružuje te nastavi sa svojom edukacijom i profesionalnim razvojem.

Ako je ovo tvoj poziv, budi ustrajan i gradi karijeru jer u ovoj branši ima posla za sve. Dokaz?

Okreni se. Vidi, sve što te okružuje netko treba redizajnirati. Get it? 😁

Čitamo se!

Podijeli


O autoru:

Nikolina Jerković

Grafička dizajnerica vizualnih komunikacija bez dlake je u dizajnu. A i u pisanju! Autorica je priručnika za grafičke dizajnere na hrvatskom i engleskom “NiJe sve u izgledu” (Looks aren’t everything). Ležernim tonom ti piše o tome kako ćeš unaprijediti i prodati svoje usluge dizajna, a i kako da tvoj dizajn pravilno služi svrsi. Di ćeš više?

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti