Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

O osnovama blockchain tehnologije i mintanju NFT-a na RMRK učili smo na ovotjednoj radionici

Tina Tomičić

Tina Tomičić

16.10.2021.

Na ovotjednoj NFT radionici koju je vodila XyloDrone upoznali smo se s osnovama blockchain tehnologije i naučili kako “mintati” NFT na RMRK platformi te promovirati isti.

Zaljubljenici u blockchain okupili su se u hotelu Ora i sa zanimanjem odslušali uvodno predavanje na kojem su ukratko objašnjeni pojmovi NFT, blockchain i kriptovalute. 

Inače, predavačica XyleDrone počela je plivati unutar blockchain voda početkom godine kada je radila kao producent holograma i filmova. Nakon što je dublje zaronila u Kusama i Polkadot prvenstveno se posvetila stvaranju NFT-ova, pošto se u prošlosti primarno bavila umjetnošću, fotografijom i dizajnom.

“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete,”

glasio je citat koji je poslužio kao uvod u objašnjenje nastanka blockchain tehnologije.

Kako najjednostavnije objasniti pojam blockchain?

Blockchain tehnologiju mnogi su prepoznali kao demokratsku tehnologiju, odnosno tehnologiju većine, a predstavlja skup blokova od kojih svaki sadrži određene podatke te svaki novi blok sadrži informacije o prošlom bloku i tako unazad sve do prvog bloka koji se zove Genesis. Osim toga, blockchain je vjerodostojna baza podataka koju je (gotovo) nemoguće mijenjati. U slučaju bitcoina, kako bi nam netko izvršio duplu potrošnju, morali bi preuzeti 51% čvorova (nodes) koji održavaju blockchain. Vjerodostojnost informacija unutar blockchaina kod  bitcoina se dokazuje na način da zadnji blok potvrdi koji je prijašnji blok potrošio najviše energije.

Blockchain omogućava i “Peer to Peer” komunikaciju (P2P), odnosno direktnu komunikaciju bez providera.

POW vs. POS

Osnova funkcioniranja svakog blockchaina je konsenzus algoritam, a budućnost ove tehnologije leži u otkrivanju novih konsenzusa te dokazivanju funkcioniranja postojećih.

Proof of work i Proof of stake su vrste konsenzus algoritama, a razlikuje ih sljedeće: PoW se provodi putem “rudara” koji se natječu u rješavanju kompleksnih matematičkih jednadžbi. Oni koji prvi riješe tu jednadžbu stvaraju novi blok i bivaju nagrađeni sa određenom količinom bitcoina. Iz tog razloga broj transakcija koje oni mogu izvršiti u nekom vremenu je ograničen. PoW zahtijeva veliku količinu energije potrebnu za održavanje blockchaina.

S druge strane, PoS (dokaz uloga) funkcionira dosta drugačije i puno je efikasniji zato što nema natjecanja i radi na principu zaključavanja kriptovalute te algoritam potvrđuje onaj blok s najvišom vrijednošću. Prednosti ovog načina rada su brzina obrade transakcija, niska energetska potrošnja, nije štetno za okoliš, nije ranjivo od strane države i može se odrađivati na manjim i slabijim uređajima.

Usporedbe lanaca

Sloj 1 (layer1) lanci su bitcoin i ethereum i na njima se događaju financijske transakcije, rade se aplikacije i smart contract. 

Na layer 0 ili meta lancu se ne moraju izvršavati transakcije i njihova svrha je povezivanje drugih lanaca. Oni omogućavaju ethereumu i bitcoinu da međusobno komuniciraju. 

Kusama je mreža bez dopuštenja koja programerima omogućuje isprobavanje i testiranje decentraliziranih aplikacija i blockchaina prije implementacije u Polkadot. Kusama je namijenjena eksperimentalnim svrhama, pa su i pravila upravljanja opuštenija. Kusama i Polkadot imaju dvije slične komponente: Relejni lanac i Parachains.

Polygon je layer 2 lanac i veže se na etherium. Radi se o rješenju za međusobnu skalabilnost među lancima koje daje infrastrukturu za kreiranje blockchain mreža koje se mogu međusobno povezati. 

Važnost decentralizacije

Decentralizirani sustavi:

-štite osobne podatke,
-pružaju transparentnost informacija,
-olakšava dokaz vlasništva
-pružaju stabilnost i sigurnost mreže.

Non-fungible token

NFT označava nezamjenjivi token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja jedinstveni predmet, umjetničko djelo, nekretninu i slično. NFT je nezamjenjivi certifikat na blockchainu koji dokazuje vlasništvo nad određenim podacima, odnosno na NFT-u je vidljivo vrijeme svake kupnje/prodaje, adresa kupca/prodavača, royalties te autentičnost.

RMRK

Remark je najnapredniji NFT protokol na svijetu koji korisnicima omogućuje izradu i prodaju unaprijeđenih i prilagodljivih NFT tokena na Kusami i svim drugim blockchain mrežama unutar Polkadot sustava. Platforma omogućuje slaganje i prilagodbu NFT tokena na bezbroj načina, za svaki mogući scenarij primjene.

Drugi dio radionice bio je rezerviran za praktični dio, odnosno mintanje NFT-a na RMRK platformi. Na YT kanalu Split Tech City uskoro će biti dostupna snimka cijelog predavanja i radionice, stay tuned. 🙂

Zahvaljujemo XyloDrone na podijeljenom znanju te RMRK na sponzorstvu.

Photos by: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti