Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: Zašto čitati i pisati?

Viktor Viljac

Viktor Viljac

07.04.2023.

Čitanje je jedna od najvažnijih aktivnosti koje se mogu poduzeti da se proširi znanje i razumijevanje svijeta koji nas okružuje.

Ne samo da poboljšava našu sposobnost komunikacije i pomaže nam u učenju novih riječi, već također potiče našu maštu i kreativnost. Čitanje nam omogućava da otputujemo u različite svjetove i iskustva, da naučimo o drugim kulturama, povijesti i društvenim pitanjima.

Poznavanje različitih stvari može nam donijeti prednosti u svim aspektima života, osobito u poslovnom svijetu. Što više znanja imamo, to smo sposobniji prepoznati prilike i rizike. Znanje je ključ za donošenje ispravnih odluka, što može značajno utjecati na našu karijeru i uspjeh.

Ipak, čitanje ne mora uvijek biti poslovno orijentirano. Čitanje nam pruža i emocionalnu i intelektualnu stimulaciju. Dobar roman može nas usmjeriti u novu dimenziju, ponuditi nam novi pogled na svijet i obogatiti naše iskustvo. Čitanje nam omogućava da se udaljimo od stvarnosti, opustimo se i zabavimo.

Zašto pisati?

Pisanje nam omogućava da izrazimo svoje ideje, emocije i vizije. Bez obzira na to pišemo li o sebi, o drugima ili fikciju, pisanje nam omogućava da razvijamo svoje misli, razmišljanja i emocije.

Pisanje nas može učiniti boljim slušateljima i govornicima jer nas uči strukturirati misli i organizirati ih u jasnu poruku.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Pisanje također može biti terapeutsko. Može biti način da se izrazimo i obračunamo s emocijama i problemima. To može poboljšati naše emocionalno zdravlje i olakšati stres.

Pisanje nam omogućava da razvijemo svoje kreativne sposobnosti i izrazimo svoju osobnost. Možemo pisati priče, eseje, pjesme ili čak dnevničke zapise. To može biti način da se povežemo s drugim ljudima i podijelimo svoje misli i ideje.

Zašto išta raditi?

Možda ste se nekad pitali što je svrha svega što radimo u životu. Čitanje i pisanje su samo dvije aktivnosti koje nam mogu pružiti osjećaj svrhe i postojanja.

Svakodnevne aktivnosti mogu biti raznovrsne i svaka od njih može imati svoju svrhu i cilj. Neki ljudi vole trčati, drugi meditirati, a treći se opuštaju uz dobru knjigu ili film.

Bez obzira na to što radimo, važno je da to radimo s razlogom i svjesno.

Primjerice, ako volimo trčati, to može biti korisno za naše zdravlje i kondiciju, ali i za mentalno zdravlje jer trčanje može biti odličan način za oslobađanje stresa i napetosti. Ako volimo meditirati, to može biti odličan način za smanjenje anksioznosti i poboljšanje koncentracije. Ako volimo čitati ili gledati filmove, to može biti način za opuštanje i bijeg od svakodnevnih briga.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Međutim, neke aktivnosti mogu biti i beskorisne ili čak štetne ako ih radimo bez razloga ili svjesnosti. Primjerice, ako provodimo sate gledajući televiziju ili listajući društvene mreže, to može biti štetno za naše zdravlje i produktivnost. Ako jedemo nezdravu hranu ili se prejedamo, to može biti štetno za naše tijelo i zdravlje.

Zbog toga je važno da biramo aktivnosti koje su nam korisne i koje nam daju osjećaj svrhe i ispunjenja. To može biti i nešto što radimo za druge ljude, poput volontiranja ili pomaganja drugima. Kad radimo nešto korisno za druge, to može biti izvor sreće i zadovoljstva koji je teško pronaći na drugim mjestima.

Zašto raditi bilo što? Zato što to daje smisao našem životu.

Bez aktivnosti i ciljeva, život može postati monoton i besmislen. Kad radimo nešto što volimo ili nešto što nam daje osjećaj svrhe, život postaje puniji i bogatiji.

Iako ne možemo kontrolirati sve aspekte svog života, možemo kontrolirati ono što radimo i kako provodimo svoje vrijeme, stoga

čitajmo, pišimo, trčimo, meditirajmo, volontirajmo – radimo ono što nas čini sretnima i ispunjenima!

Važno je živjeti život s namjerom i svjesnošću, umjesto da pustimo da nam samo prolazi kroz prste.

Na kraju krajeva, život je jedini dar koji imamo i važno je da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

“Life is like a camera. Focus on the good times, develop from the negatives, and if things don’t work out, take another shot.”

Unknown

Posvećeno Romani Ban i Split Tech Cityju

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti