Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: Važnost življenja u sadašnjosti

Viktor Viljac

Viktor Viljac

28.04.2023.

Vrijeme je jedan od najdragocjenijih resursa koje posjedujemo. Svakoga dana dobivamo 86.400 sekundi koje možemo potrošiti na različite načine, no pitanje je koliko smo svjesni vrijednosti svakog pojedinog trenutka i kako ga najbolje iskoristiti.

Moj mentor Josip kod mene je je pokrenuo duboko razmišljanje o vremenu; nikada prije nisam primjećivao važnost vremena jer se skrivalo meni pred očima.

Uzimamo vrijeme zdravo za gotovo

Pandemija COVID-19 nas je podsjetila na to koliko je život krhak i nepredvidiv. Često uzimamo vrijeme zdravo za gotovo i trošimo ga na stvari koje nam nisu bitne.

Umjesto da živimo u sadašnjosti i uživamo u životu, često žurimo u budućnost, želeći sve što se može postići u životu, a da ne shvaćamo koliko brzo vrijeme prolazi.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Kada bismo svaki dan primili 86.400 eura, sigurno bismo ih mudro potrošili i osigurali da ih iskoristimo na najbolji način. Međutim, kada je u pitanju vrijeme, često ga trošimo na stvari koje nam nisu važne i koje nas ne usrećuju.

Umjesto da vrijeme provodimo s ljudima koji su nam važni i koji nam znače, često ga trošimo na rad, društvene mreže i ostale stvari koje nam ne donose radost.

Kako trošimo svoje vrijeme?

Povremeno je važno zastati i razmisliti o tome kako trošimo svoje vrijeme. Život je kratak i ne znamo koliko nam je vremena ostalo. Zato se trebamo usredotočiti na ono što nam je važno i provoditi vrijeme s ljudima koji su nam bliski i koje volimo.

Trebamo živjeti u sadašnjosti i uživati u životu, umjesto da žurimo u budućnost i ne osjećamo radost života.

Vrijeme koje provodimo sa svojim najmilijima je neprocjenjivo i nikakav novac ne može zamijeniti te trenutke. Trebamo se povezati s ljudima na značajne načine i provoditi vrijeme s njima na način koji će nam donijeti radost i sreću. Novac se uvijek može zaraditi, ali vrijeme koje je prošlo više nikada ne može biti dobiveno natrag.

Ne znamo što donosi sutra

Neki se često pitaju što bi željeli napraviti kada bi znali da imaju samo još nekoliko dana života, no zašto čekati da bismo živjeli punim plućima?

Svaki dan bi trebao biti življen kao da je posljednji jer nikad ne znamo što donosi sutra ni kada dolazi naše vrijeme da se oprostimo.

Život je jedna od najdragocjenijih stvari koje imamo, stoga je naše vrijeme također dragocjeno. Važno je cijeniti svaki trenutak koji imamo i koristiti ih na najbolji način.

Vrijeme kao najveće bogatstvo i najveći izazov

Kada smo užurbani, lako je izgubiti fokus i zaboraviti na ono što je stvarno važno u životu. Često se zato preokupiramo stvarima koje nisu bitne i gubimo vrijeme na aktivnosti koje nam ne donose zadovoljstvo ili ispunjenje.

Upravo zbog toga je važno povremeno se zaustaviti i razmisliti o tome kako provodimo svoje vrijeme te se odlučiti za aktivnosti koje su nam doista važne i koje nas ispunjavaju.

Viktor Viljac powered by Midjourney

U tom smislu, vrijeme možemo smatrati svojim najvećim bogatstvom, ali ujedno i najvećim izazovom.

Naša sposobnost da upravljamo vremenom i iskoristimo ga na najbolji način može imati velik utjecaj na našu karijeru, odnose s drugima, zdravlje i općenito na našu sreću i zadovoljstvo u životu.

Kako bolje upravljati vremenom?

Jedan od načina kako bolje upravljati vremenom je postavljanje prioriteta i izdvajanje vremena za ono što je važno.

Ovo ne znači da trebaš žrtvovati sate i sate svog vremena na posao ili neke druge aktivnosti koje su ti važne, ali trebaš naučiti kako odrediti što je najvažnije i kako to integrirati u svoj život na način koji ti odgovara.

Također, važno je imati fleksibilnost i prilagodljivost u svojim planovima jer život se često ne odvija onako kako smo predvidjeli.

Umjesto da se fokusiramo na stvari koje nisu u našoj kontroli, možemo naučiti kako se prilagoditi i iskoristiti sve što nam se nudi.

U konačnici, najvažnije je da cijenimo svaki trenutak i koristimo ga na najbolji način. U svijetu koji se konstantno mijenja i napreduje, lako je izgubiti perspektivu i zaboraviti na ono što je stvarno važno.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Kako bismo uspješno upravljali svojim vremenom, trebamo biti svjesni svojih prioriteta i vrijednosti te se fokusirati na stvari koje nas ispunjavaju i donose nam zadovoljstvo.

Samo na taj način možemo živjeti život bez žaljenja i iskoristiti svaku sekundu koja nam je danas poklonjena.

“Don’t cry because it’s over. Smile because it happened”

Dr. Seuss

Posvećeno mome mentoru i inspiraciji Josipu Bujasu

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti