Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: Valley of disappointment

Viktor Viljac

Viktor Viljac

14.07.2023.

Kad je riječ o ostvarivanju želja i ciljeva, ključna razlika između onih koji uspijevaju i onih koji odustaju leži u nekoliko faktora.

Prvo, važno je imati jasno definirane ciljeve te biti svjestan svrhe i motivacije koje stoje iza tih ciljeva. Kad jasno razumijemo zašto nešto želimo postići, lakše je podnijeti izazove i prepreke na putu.

Također je važno imati realna očekivanja. Mnogi ljudi se brzo razočaraju ako ne vide trenutačne rezultate, no istina je da postizanje trajnih promjena zahtijeva vrijeme i dosljednost.

Potrebno je uložiti napore i strpljivo raditi prema ciljevima, čak i ako se rezultati ne vide odmah. To je vrijeme “Doline razočaranja”.

Nadalje, ključno je da se promjene uvode postupno i da se usredotočite na male korake. Kada postavite prevelike ciljeve i odjednom pokušate uvesti drastične promjene u svoj život, vjerojatnost da odustanete je veća.

Umjesto toga, razbijte svoje ciljeve na manje, ostvarive korake i postepeno napredujte prema većim ciljevima. To vam omogućuje da se osjećate postignuto i motivirano svaki put kada postignete jedan od tih manjih ciljeva.

Ključno je također imati podršku i okružiti se ljudima koji vjeruju u vas i podržavaju vaše ciljeve. Okruživanje pozitivnim i poticajnim ljudima može vas motivirati i pomoći vam da ostanete usredotočeni na svoje ciljeve, čak i kada se suočavate s poteškoćama.

Važno je spomenuti i važnost samomotivacije. Uz podršku drugih, također je važno da sami sebe motivirate i održavate pozitivan stav.

To možete postići vizualizacijom uspjeha, izrađivanjem planova i postavljanjem malih ciljeva, nagrađivanjem sebe za postignuća i podsjećanjem na svoju svrhu i motivaciju.

Dodatno, treba biti svjestan da neuspjesi nisu kraj puta, već samo lekcija na putu prema uspjehu. Ako ne uspijete u nečemu, nemojte odustajati. Analizirajte što je pošlo po zlu, naučite iz toga i prilagodite svoj pristup. Uspjeh nije linearna staza, već ciklus ispitivanja, učenja i rasta.

Također je važno biti svjestan vlastitih ograničenja i tražiti pomoć kada je potrebno. Neki ciljevi možda zahtijevaju dodatna znanja, vještine ili podršku. Budite otvoreni za učenje, razvoj i suradnju s drugima kako biste poboljšali svoje šanse za uspjeh.

Na kraju, važno je vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Imajte povjerenja da možete ostvariti svoje ciljeve, čak i kada se čini teško ili nemoguće. Vjerujte u svoju snagu, ustrajnost i sposobnost da prebrodite izazove.

Uza sve ove čimbenike – jasno definirane ciljeve, realna očekivanja, postupno uvođenje promjena, podršku, samomotivaciju, učenje iz neuspjeha, traženje pomoći i vjerovanje u sebe – možete povećati svoje izglede za uspjeh u ostvarivanju svojih snova i ciljeva.

Zaključno, život je putovanje koje zahtijeva strpljenje, dosljednost i vjeru.

Koliko god vremena trebalo da ostvarite svoje snove, vrijeme će prolaziti bez obzira na sve, stoga nemojte odustajati od svojih snova samo zbog vremena koje će biti potrebno da ih ostvarite.

Umjesto toga, postavite si ciljeve, budite dosljedni i ustrajni te vjerujte u sebe i svoje sposobnosti!

“Never give up on a dream just because of the time it will take to accomplish it. The time will pass anyway.”

Earl Nightingale

Posvećeno mojoj baki Zorki Miletić i djedu Mili Miletiću.

Fotografije: Viktor Viljac powered by Midjourney

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti