Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: Uspjeh preko noći

Viktor Viljac

Viktor Viljac

07.07.2023.

Naslov je privlačan, ali budimo iskreni – ako mislite da možete postići uspjeh preko noći, ovaj članak i ovaj srednjoškolac, nažalost, ne mogu vam pomoći.

Sad krenimo od početka. Uspjeh je nešto vrlo subjektivno. Za neke je uspjeh dobivanje posla, za druge kupnja kuće, dok je nekima važno nešto sasvim treće.

Radi jednostavnosti, definirat ću svoj uspjeh na drugačiji način. Moj uspjeh nije vezan za fizički svijet i za mene nije nešto što se može postići kao odredište ili određeno mjesto.

Za mene, uspjeh je stanje uma.

Mislim da je Alex Noble to najbolje objasnio: “Uspjeh je proces, kvaliteta uma i način postojanja, izlazna potvrda života.”

Kad osoba promijeni svoju definiciju uspjeha, postaje joj puno lakše. Svaka pozitivna stvar u životu tada se može tumačiti kao uspjeh, bez obzira na to koliko velik ili mali taj uspjeh bio. To može biti dodatna motivacija za nastavak puta prema uspjehu.

Kad nekome objašnjavam svoj put prema uspjehu, često koristim riječ ‘Uspjeh’ – ‘Success’:

S – Satisfaction (Zadovoljstvo)

Kad shvatimo da je uspjeh zapravo put, a ne odredište na kojem ćemo se jednog dana naći, tada je lakše razumjeti da trebamo biti sretni na tom putu.

Ponekad trebamo i odmoriti jer ne trčimo sprint, već maraton. Ako tretiramo uspjeh i život kao sprint, možda ćemo biti ispred drugih, ali kada nam zdravlje i motivacija presuše, morat ćemo stati sa strane i vidjeti kako nas ekipa koja je sve to shvatila kao maraton polako prestiže s osmijehom na licu jer su uživali u putovanju i pronašli svoj optimalni ritam.

U – Unwavering determination (Neumoljiva odlučnost)

Svaka osoba ima svoj optimalni ritam i nijedna brzina nije nula, to bi bila lijenost i izgovor za odabir lakšeg puta koji ne zahtijeva puno truda, niti donosi puno nagrada.

Važno je krenuti na svoj put kada ga vidite. Doći će trenuci kada ćete htjeti odustati, ali nikada ne znate koliko ste blizu uspjehu.

Ako ne možete trčati na svom putu, hodajte. Ako ne možete hodati, puzite. Ako ne možete ni to, kotrljajte se. Bitno je samo napredovati, pa makar to bio i jedan korak dnevno. Trebate biti ponosni što ste to postigli unatoč svemu.

C – Confidence (Samopouzdanje)

Vjerujte u sebe, ne treba vam to netko drugi govoriti. Svatko od nas je stvoren za velike stvari, samo je pitanje tko je spreman uložiti sebe da to postigne. Vjera u sebe je ponekad sve što je potrebno za uspjeh.

Nisam znao da će CI prepoznati moj talent ili da će me STC prihvatiti kao autora, niti da ću osnovati udrugu. Ništa od toga nisam znao prije dvije godine, niti sam mogao predvidjeti, ali kroz sve neuspjehe ostao sam vjeran sebi i to me je daleko odvelo.

C – Commitment (Posvećenost)

Ako ne zalijevate biljku mjesec dana, što će se dogoditi? Počet će venuti. Isto je s prijateljstvima, projektima i svime ostalim.

Raspolaganje vremenom održava sve u našem životu i osnovna je valuta, čija vrijednost ne može osporiti ni jedna država ili organizacija, stoga je važno kroz vrijeme koje imamo graditi sebe. 

Možda preskočite koju večer gledanja Netflix serija kako biste bili s obitelji ili započeli osobni projekt. Nikada ne znate gdje vas nešto takvo može odvesti.

E – Excellence (Izvrsnost)

Izvrsnost, poput uspjeha, nije cilj, već stav. Nikada nećete postići izvrsnost ako smatrate da je to cilj sam po sebi.

Dajte sve od sebe, to je najbitnije, čak i ako ponekad ne uspijete. To nije razlog za odustajanje. Za napredak je potrebno prihvatiti neuspjeh, naučiti iz njega i nastaviti dalje s uspravnim stavom.

S – Self-belief (Vjera u sebe)

Morate vjerovati u ono što radite i raditi to iz pravih razloga. To se može postići samo kad srce i um zajednički priznaju ispravnost puta.

S – Significance (Važnost)

Vjerujte da ono što radite ima pozitivan utjecaj na druge. Zamislite da tijekom svog životnog vijeka utječete na dva života na bolje, a ti ljudi naprave isto drugima. To je kao domino efekt koji se širi. Vjerujte da ono što radite ima važnost, koliko god bilo malo u velikoj slici; možda je upravo to taj domino koji će pokrenuti sve ostale.

“Success is not a fixed point in the future; it is a state of mind in the present.”

Dakle, krenite u svijet, griješite, pokušavajte i na kraju budite zadovoljni sami sobom.

Želim svima sreću u ostvarivanju snova!

Fotografije: Viktor Viljac powered by Midjourney

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti