Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca:  Refleksije o vremenu, ciljevima i ostvarenju

Viktor Viljac

Viktor Viljac

11.08.2023.

Osmi mjesec polako doseže svoju sredinu, praznici se bliže svome kraju, a novi početak školske godine stoji pred nama.

U tim trenucima, često se nađemo ležeći na svome krevetu, zamišljeni, duboko promišljajući o proteklom vremenu i postignućima.

Važnost perspektive u procesu introspekcije

Međutim, bez obzira na to jesmo li ostvarili sve što smo planirali ili ne, bitno je da se suočimo s realnošću, osvrnemo na vlastita iskustva i postignuća te shvatimo da perspektiva igra ključnu ulogu u definiranju uspjeha.

Prateći tijek proteklih tjedana i mjeseci, ponekad se upitamo jesmo li postigli ono što smo očekivali od praznika, no ponekad nas iznenadi spoznaja da situacija nije uvijek crno-bijela i da se stvari često isprepliću i kompliciraju.

Ključna je perspektiva kojom gledamo na svoje postupke i rezultate jer često upravo ona oblikuje našu percepciju uspjeha i postignuća.

Pitanje koje si postavljamo može biti presudno u načinu na koji interpretiramo svoje akcije. Jesmo li postigli sve što smo planirali i očekivali? Je li naša ljetna avantura donijela željene rezultate?

Vrijednost svakog koraka naprijed

Ipak, važno je istaknuti da se ponekad zadovoljstvo i ispunjenje ne nalaze u svakom ostvarenom cilju. Umjesto da se usredotočimo na ono što nismo postigli, trebamo prepoznati vrijednost svake male pobjede i svakog koraka naprijed.

Nekad smo možda imali ambiciozne planove da se posvetimo određenim projektima ili hobijima tijekom ljeta. Ako smo namjeravali naučiti programiranje ili pokrenuti vlastiti projekt, a rezultati nisu bili onakvi kakve smo zamislili, to ne znači nužno da smo zakazali.

Svaka investicija u osobni razvoj ima svoju cijenu i nudi dragocjeno iskustvo koje će nam koristiti u budućnosti.

Misli o lijenosti

Također, razmišljanje o konceptu lijenosti ima svoju važnost.

Ponekad lijenost percipiramo kao nedovoljno iskorištavanje vlastitih potencijala, no svaka osoba ima svoj tempo i svoje granice. Ono što jedna osoba može smatrati lijenošću, druga može tumačiti kao nužni odmor.

Važno je razlikovati povremeni opuštajući trenutak od kronične lijenosti koja nas sprječava da ostvarimo napredak.

Misli o dosadi

Suvremena tehnologija također igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu i načinu na koji provodimo svoje vrijeme.

Dosada je često povezana s potrebom za distrakcijom. U trenucima kada nam je dosadno, često posežemo za mobitelom, društvenim mrežama ili video sadržajem. Međutim, trebamo li uvijek dosadu gledati kao nešto negativno?

Možda je dosada prilika za introspekciju, kreativnost i razmišljanje!

Vrijeme kada nam je dosadno je izuzetno dragocjeno. To je trenutak kada smo sami sa sobom, bez vanjskih ometanja.

U tim trenucima možemo se povezati sa svojim unutarnjim svijetom, razmisliti o vlastitim željama, potrebama i ambicijama. Ti trenuci su blagoslov jer nam omogućuju da dublje razmislimo o svom životu i budućim koracima.

Svako iskustvo ima svoju vrijednost!

Na kraju, perspektiva je ključna za razumijevanje vlastitih postignuća i svijeta oko nas.

Neuspjeh nije uvijek negativan, već često pruža priliku za učenje i rast.

Lijenost se percipira na različite načine, no važno je slušati svoje tijelo i um. Dosada nije nužno loša; može biti prozor u dublje razmišljanje i samorazumijevanje.

Na kraju krajeva, važno je cijeniti svaki trenutak i koristiti ga kao priliku za osobni rast. Bez obzira na to jesmo li ostvarili sve što smo planirali, svako iskustvo ima svoju vrijednost i može nas obogatiti na različite načine.

“Boredom is the canvas on which creativity paints its masterpiece.”

Sandi Bachom

Fotografije: Viktor Viljac powered by Midjourney

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti