Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: Psiholozi nisu samo za lude

Viktor Viljac

Viktor Viljac

17.03.2023.

Mentalno zdravlje je jedan od najvažnijih aspekata našeg života. S fizičkim zdravljem stvara se harmonija kao Jin i Jang, a jedno ne može biti u balansu ako drugo nije.

Međutim, često zanemarujemo ili stavljamo na stražnje mjesto svoje mentalno zdravlje jer ne možemo fizički vidjeti da nešto nije u redu s njim, a zapravo se možda raspada na sve strane.

Viktor Viljac powered by Midjourney
Sveprisutnost stresa

Današnji način života, u kojem je stres postao svakodnevica, predstavlja veliki problem za naše mentalno zdravlje.

Stres je sveprisutan, i to ne samo među odraslima, već i među djecom i mladima.

Iako se često smatra da je stres samo psihološki, on ima stvarne fiziološke učinke na naše tijelo. Kad smo pod stresom, stvara se kortizol, hormon koji se proizvodi od strane adrenalina kao odgovor na stres.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Međutim, problem je što naše tijelo ne zna razlikovati kada stres dolazi od nekog ispita u školi, koji se neće pamtiti za mjesec dana, i kada je naš život ugrožen. Zbog toga dugotrajni stres može imati štetne učinke na naše tijelo i um.

Odlazak psihologu – tabu?

Društvo također igra veliku ulogu u tome kako se suočavamo sa stresom i mentalnim zdravljem općenito. U mnogim kulturama, odlazak psihologu ili psihijatru se i dalje smatra tabuom.

Mnogi ljudi se boje priznati da imaju mentalne probleme jer se to često doživljava kao znak slabosti ili kao nešto “sramotno”. Ovo društveno stigmatiziranje može spriječiti ljude da potraže pomoć koja im je potrebna.

Međutim, odlazak psihologu ne bi smio biti stigmatiziran, već bi se trebao promovirati kao nešto što je normalno i korisno.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Psiholozi su obučeni da pruže profesionalne savjete i podršku, a ne samo da postavljaju dubokoumna pitanja na koja nitko ne zna odgovor.

Odlazak psihologu može biti koristan za sve, bez obzira na to imate li mentalne probleme ili ne.

Psiholozi mogu pomoći ljudima da se suoče sa stresom, tjeskobom ili bilo kojim drugim problemom koji utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Ja u uredu psihologinje

Osobno sam posjetio psihologicu Anu Majić iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i bilo je kako biste i očekivali u filmovima; došao sam u bijeli ured, dočekala me je Ana u bijeloj kuti, sjeo sam i počela me pitati dubokoumna pitanja na koja ni moja podsvijest nije mogla odgovoriti, a pogotovo ne ja, koji sam tada spavao sati toliko da ih se na jednoj ruci može nabrojati…

Viktor Viljac powered by Midjourney

Mislio sam da će tako biti, no zapravo je bilo u redu; nije bilo terapijskih stolova kao u filmovima i većinu vremena smo razgovarali o školi (no to je problem za prošle i buduće članke…).

Koliko mi je značila psihološka podrška?

Iz iskustva s psihologicom sam naučio puno toga.

Shvatio sam da nije sramota potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Dapače, to je hrabar čin koji pokazuje da brinete o sebi i da ste spremni uložiti vrijeme i napor u svoje blagostanje.

Viktor Viljac powered by Midjourney

Nadalje, naučio sam kako prepoznati znakove stresa i kako se nositi s njima na zdrav način; nevjerojatno je što se može odraditi kroz malo humora!

Nakon što sam naučio o tim tehnikama, primijetio sam da se mnogo bolje nosim sa stresom.

Nisam više bio tako napet i tjeskoban, a uspio sam i bolje spavati noću. Također sam naučio kako se nositi s negativnim mislima i kako ih zamijeniti pozitivnima.

Sad sam spremniji za životne izazove!

Ana mi je pokazala kako promijeniti način na koji razmišljam o stvarima i kako usmjeriti svoju pažnju na pozitivne aspekte života.

Ukratko, posjet psihologinji mi je mnogo pomogao u otkrivanju načina kako se bolje brinuti o svom mentalnom zdravlju.

Shvatio sam da je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko te da su oba povezana. Sad se osjećam mnogo bolje i spremniji sam se nositi s izazovima koje mi život postavlja!

Viktor Viljac powered by Midjourney

“The strongest people are not those who show strength in front of us, but those who win battles we know nothing about.” – Unknown

Posvećeno Ani Majić, psihologinji, desnoj ruci, menadžerici u Centru izvrsnosti.

Naslovna fotografija: Panel o mentalnom zdravlju održan u sklopu drugog STC Festivala tehnologije i poduzetništva

P.S. Srednjoškolci i ostali zainteresirani mladi, ne propustite našu NEXT konferenciju 25.3.2023.!

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti