Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Misli jednog srednjoškolca: Nema škole!

Viktor Viljac

Viktor Viljac

23.06.2023.

Došao je taj tjedan – tjedan koji označava krunu školske godine. Učenicima je to definitivno najdraži tjedan u cijeloj godini.

S druge strane, za mnoge od njih taj tjedan predstavlja i emocionalnu turbulenciju jer označava kraj jednog poglavlja u njihovim životima.

Dolazak promjene može biti zastrašujući jer psihologija nam govori da ljudi imaju tendenciju bojati se promjena.

Promjene nas izbacuju iz naše zone udobnosti i vode nas u nepoznato, gdje ne znamo što možemo očekivati. Napuštamo ono na što smo navikli, bez obzira na to bilo dobro ili loše, ali smo barem znali što je poznato…

Kroz život postajemo svjesni da su promjene sastavni dio našeg postojanja, ali ne prihvaćaju ih svi s jednakom lakoćom.

Rezultati promjena često nisu odmah vidljivi; oni su poput točkica koje se mogu samo povezati unatrag.

Moj strah od promjena koje donosi srednja škola

Sjećam se kako sam prije godinu dana bio ispunjen pitanjima i neizvjesnošću: Hoću li biti usamljen kao u osnovnoj školi? Kakav će mi biti novi razred? Hoće li me prihvatiti takvog kakav jesam?

Ta pitanja su me mučila sve dok nisam zakoračio u prvi razred srednje škole. Tada sam shvatio da je ta promjena za mene bila izvrsna, unatoč svim izazovima. Bez obzira na teškoće s kojima sam se suočavao, bila je to ispravna odluka.

Ja sam iz Trogira i uvijek sam se osjećao drugačijim, nisam se uklapao u ono što bi se nazvalo “normalnim” – ni po ponašanju, ni po karakteru, ni po mišljenju.

Tijekom osnovne škole, uvijek sam pokušavao raditi projekte sa svojim razredom, biti aktivan na satu, stvarati promjenu.

Drugi su to primijetili i ismijavali me zbog svakog projekta i svakog neuspjeha, koji su zapravo bili koraci prema uspjehu.

Nisu me uspjeli zaustaviti na mom putu, ali kada sam prije godinu dana napustio to društvo, nisam znao što me čeka u srednjoj školi.

Odabrao sam Grafičku školu (Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju), što je predstavljalo velik skok u nepoznato. Putovanje od tri sata u optimalnim uvjetima, koje često nisu bili optimalni, postalo je dio mog svakodnevnog života.

Međutim, danas, gledajući gdje sam sada, ne mogu zamisliti bolju odluku. Nastavnici i moji kolege su nadmašili sva očekivanja.

Prihvaćanje promjene

Dakle, bojati se promjene koja će se sigurno dogoditi je beskorisno jer promjena svakako dolazi. Naša je uloga prihvatiti je i dati sve od sebe da iz te promjene izađemo jači, veći, bolji. Promjene su prilika za rast i razvoj.

Možda nećemo odmah vidjeti rezultate, ali vjerujte da će se točkice povezati unatrag i tada ćemo shvatiti da su promjene bile nužne kako bismo postali ono što danas jesmo.

Kada donosimo odluke poput izbora srednje škole, ne postoji ispravna ili pogrešna odluka.

Čak i ako danima razmišljate o tome, nećete pronaći odluku koja je 100% točna iz vaše perspektive. U takvim situacijama trebate slijediti svoje srce jer ono će vas uvijek voditi prema boljoj budućnosti.

Iako to ponekad može izgledati nemoguće, srce ima odgovore koje intelekt ne može dati.

Poruka osmašima

Dragi osmaši, svaka generacija je bila u vašim cipelama, završavajući u svojim životima jedno poglavlje koje su dobro poznavali proteklih osam godina.

To je prvo poglavlje u vašem životu, ali život je više od jednog poglavlja. Znam da je sada teško, ali vjerujte mi, sve će biti u redu.

Sve što  trenutno proživljavate je prolazno, a za godinu dana bit ćete na mom mjestu, promatrajući kako se ta godina posložila, i shvatit ćete da su se mnoge stvari dogodile baš onako kako su trebale, čak i ako trenutno ne izgledaju idealno.

Sretno na upisima!

Promjena je sastavni dio života. Kako rastemo i razvijamo se, moramo prihvatiti da će se stvari mijenjati. To nas oblikuje i čini snažnijima. Budite hrabri, pratite svoje snove i slijedite svoje srce jer na kraju ćete shvatiti da su promjene bile ključne za vašu osobnu evoluciju.

Change is the essence of life. Be willing to surrender what you are for what you could become.

Reinhold Niebuhr

Posvećeno svim osmašima ove godine i svake prošle i iduće, te bilo kome tko se nalazi u ovakvoj situaciju u svom životu

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti