Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Uz najviše ocjene međunarodne komisije, Međunarodna škola Harfa se širi: “Otvaramo međunarodni vrtić i srednju školu!”

Split Tech City

Split Tech City

14.12.2022.

Uvijek nam je iznimno drago čuti i sa svojim čitateljima podijeliti odlične vijesti iz Split Tech City zajednice.

Takva je svakako i vijest o skorašnjem širenju Privatne osnovne škole Harfa, koja je u rujnu 2020. postala prva međunarodna osnovna škola u našem gradu.

Obrazovanje kakvo svi priželjkujemo

U Harfi se provodi obrazovanje kakvo svi priželjkujemo; ono u kojem je dijete u centru pažnje, u kojem se ne koristi pravilo „jedan kriterij za sve“, u kojem se prate talenti i vještine svakog đaka ponaosob, a učitelji služe kao mentori kako bi svatko postigao puni potencijal. 

Prilikom posjeta međunarodne komisije, dobili smo najviše ocjene. Potaknuti njihovim pohvalama, od sljedeće školske godine se širimo te, uz osnovnu školu, otvaramo međunarodni vrtić i srednju školu”, kazala nam je Irena Orlović, osnivačica Harfe.

Ovo je zaista odlična vijest, koja će posebno razveseliti sve više stranaca koji se odlučuju skrasiti u Splitu na duže vrijeme, ali i sve domaće ljude koji svojoj djeci žele pružiti odgoj i obrazovanje u međunarodnom okruženju.

Tisuću razloga za odabrati Harfu

Naravno, mnogi to žele, ali ne mogu si to priuštiti; s obzirom na to da se privatne škole ni u jednom obliku ne sufinanciraju od strane države, mjesečna školarina u Harfi iznosi 4.375,00 HRK (580 €).

Cijena uključuje:

  • boravak djece u međunarodnoj školi od 8:00 h do 16:00 h,
  • redovnu nastavu,
  • dodatnu nastavu u vidu radionica i aktivnosti (šah, drama, STEM radionice….),
  • ručak osmišljen u suradnji s nutricionistima,
  • dvije užine,
  • mentorstvo i poticanje preuzimanja odgovornosti pisanja domaćeg rada,
  • potporu u usvajanju koncepta „kako pravilno učiti“,
  • radionice za djecu i roditelje više puta godišnje,
  • svakodnevnu potporu roditeljima.

Osim toga, ako se odluče za tu opciju, roditelji imaju i pristup inovativnom informatičkom programu kroz koji svakodnevno uz tekstualni opis i fotografije imaju direktan uvid u sve dnevne aktivnosti djeteta, što je svakako još jedna inovacija u obrazovanju. 

O važnosti učenja i preuzimanju odgovornosti

Pitali smo Irenu da nam pobliže opiše kako izgleda školovanje u Harfi kao osnovnoj školi jer vjerujemo da će i novi programi biti ostvareni na istom tragu, a ona nam objašnjava:

“Pratimo međunarodni The IB Primary Years Programme (PYP), koji usklađujemo s kurikulumom nadležnog Ministarstva. U nastavi koristimo literaturu na engleskom, ali i na hrvatskom jeziku.”

Harfa je međunarodna škola pa je službeni jezik komunikacije engleski, no djeca uče i Hrvatski jezik po hrvatskom školskom kurikulumu.

Uz redovitu nastavu kroz jutro, ručak i dvije užine, učenici imaju organizirano i dodatno vrijeme za učenje i pisanje domaćeg rada, ali i dodatne redovite radionice, poput drame, šaha, mentalne aritmetike, STEM radionica, glazbenih radionica i sl., a sve u svrhu postizanja ishoda na zanimljiv i djeci pristupačan način.

“Nastava se temelji na istraživačkom, projektnom i timskom radu, praktičnoj i terenskoj nastavi, no prije svega na snažnoj poveznici učenika i učitelja koji služe kao mentori, dok učenici preuzimaju odgovornost za realizaciju nastavnih ciljeva na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini. Učimo ih da shvate važnost učenja i da prepoznaju snagu vlastite odgovornosti u postizanju svih životnih ciljeva, pa tako i školskih.”

Svjetsko, a naše

U Harfi su, objašnjava Irena, izvukli najbolje iz različitih pristupa, znanosti i prakse te prilagodili našim okolnostima. 

“Kod nas se svijet ne vrti oko ocjena, već oko stvaranja kvalitetnih veza između učitelja i djece, kao i osnaživanja povjerenja, koje je temelj svega ostalog. Naš cilj je poticati znatiželju i razvijati strast za učenjem kroz istraživanje, praktičan rad, projekte i povezivanje informacija sa životnim situacijama. Pripremamo djecu za budućnost u kojoj će biti spremni za sve izazove s kojima budu suočeni, a to je zapravo i bit obrazovanja.”

Za promjene u obrazovanju treba samo puno volje i puno povezivanja s djecom na način koji je u skladu s njihovim potrebama, ističe naša sugovornica.

“Nekima to izgleda kao da se mi s djecom samo igramo, no znanost je dokazala da je ovaj put dugoročno efikasniji!”

Čestitamo Harfi na dosadašnjem uspjehu i veselimo se novim postignućima njihove kreativne ekipe koja stvara uistinu velike promjene!

Fotografije: Privatna osnovna škola Harfa

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti