Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

WHAT THE COPY? Evo što sve (ne) radi copywriter!

Luca Kozina

Luca Kozina

06.02.2024.

Pogledaj oko sebe. Vidiš li billboarde, reklame na televiziji, online oglase, objave na društvenim mrežama, web stranice? Sve to u sebi sadrži riječi.

Hvala ti, captain Obvious. – kažeš i zakotrljaš očima.

Ali netko je te riječi trebao napisati. I ne samo to. Prvo je trebao istražiti tržište i konkurenciju. Zatim doći do ideja, zapisati najbolju, brisati, urediti i, s knedlom u grlu, pustiti u javnost.

Ta osoba je copywriter. I ne, nema veze s copyrightom (autorskim pravima). 😀 Ukratko,

copywriter je osoba koja piše marketinške tekstove čiji je cilj čitatelja uvjeriti u nešto i potaknuti ga da izvrši neku radnju.

To može biti kupnja, pretplata na newsletter ili čak samo dijeljenje objave.

Još kraće, copywriter sam ja. 🤓

Od 2015. se krećem marketinškim vodama. Pisala sam za razne branše: od IT-ja, kulture, turizma, zdravlja do poljoprivrede. Ali nisam samo radila copywriting, pisala sam i duži sadržaj (content) poput blogova, eknjiga i studija slučaja. 

Nakon što sam prikupila dovoljno iskustva i puno, puno hrabrosti, prošlog listopada sam otvorila obrt BEEBOP. U sklopu njega malim i solo poduzetnicama nudim usluge pisanja sadržaja za web i društvene mreže.

Još uvijek misliš da copywriter samo piskara simpatične tekstove?

Na početku navedene radnje koje copywriter treba napraviti nisu jedini dio njegovog posla.
U ovoj djelatnosti (pa i u content writingu – o tome u nekoj drugoj kolumni) postoji dodatan niz procesa, marketinških i psiholoških tehnika te formula koji njegov tekst (eng. copy) čine dovoljno dobrim da privuče relevatne ljude i potakne ih da, u krajnjem slučaju, posegnu za novčanikom.

Dakle, copywriter nije nikako tip pisca koji funkcionira samo na temelju inspiracije koja ga pogodi svaka tri mjeseca. (Da se razumijemo, nijedan iole vrijedan pisac se ne pouzdava samo u inspiraciju.)

Copywriter mora biti u svakom trenutku spreman (pogotovo na početku projekata) slijediti točan proces koji će ga dovesti do teksta koji prodaje.

Pa hajdemo pogledati kako to izgleda.

Proces pisanja

1. faza – istraživanje 

Da bi napisao što bolji tekst, copywriter mora dobro istražiti temu o kojoj će pisati. U većini slučajeva ne mora izravno koristiti proizvod ili uslugu o kojoj piše. Zato će u ovoj fazi iskoristiti svoje vještine intervjuiranja. Da, copywriteri moraju povremeno izaći među ljude i pričati s njima!

Copywriter će napisati listu određenih pitanja kojima će izvući najbitnije podatke o svojoj temi (npr. karakteristike proizvoda ili usluge, kome je namijenjen, koji su benefiti za kupca, po čemu se taj proizvod ili usluga razlikuju od konkurencije itd.).

Odgovore će dobiti od ljudi koji najbolje poznaju taj proizvod ili uslugu, a to su klijenti. Međutim, njihova riječ nije dovoljna. Još bolje informacije copywriter može dobiti od kupaca tih usluga ili proizvoda. Doduše, ponekad nije potrebno odraditi intervju, već se mogu koristiti postojeće recenzije ili informacije s interneta (Reddit je veoma vrijedan izvor!). 

Kad smo već kod (potencijalnih) kupaca, oni su ključni u procesu istraživanja.
Copywriter mora točno odrediti tko su oni (demografski podaci, hobiji, interesi, itd.), koje su njihove potrebe te problemi s kojima se suočavaju. Ovo će mu omogućiti da napiše tekstove koji ciljaju te ljude, njihove probleme i nude rješenje koje oni traže.

Kada prikupi sve informacije, druga faza može započeti.

2. faza – definiranje jedinstvene prodajne ponude (eng. USP – Unique Selling Proposition)

U ovoj fazi copywriter mora definirati koje karakteristike i prednosti proizvoda/usluge ga čine drugačijim od konkurencije. 

Mora izabrati one prednosti koje rezoniraju s ciljanom publikom tako što se publika može s njima povezati, ali i da one rješavaju njihove goruće probleme.

3. faza – pisanje

Tek u ovoj fazi copywriter može napokon otvoriti svoj Google Docs dokument.

Pri pisanju se vodi različitim pravilima, tehnikama i formulama, ali najbitnije stavke kojima se mora voditi su:

  • Tekst mora privući pažnju
  • Tekst mora biti sažet i jasan
  • Jezik mora biti uvjerljiv i jasno izraziti ključne karakteristike i prednosti proizvoda ili usluge
  • Tekst mora biti čitljiv (pogotovo u online svijetu)

Da bi došao do teksta koji ispunjava sve stavke, pisac treba napisati više verzija (rijetko kad prva verzija bude dovoljno dobra). 

4. Faza – uređivanje

Međutim, tu posao još nije gotov. Copywriter mora urediti svoj tekst. To znači da treba provjeriti sadrži li tekst jezične pogreške, je li u skladu s tonom i stilom klijenta te je li dovoljno jasan i logički koherentan

Kako su dvije glave pametnije od jedne, copywriter daje tekst na uvid drugim kolegama i klijentu. Na temelju dobivenih povratnih informacija radi ispravke

Kad klijent da zeleno svjetlo, tekst može izaći u javnost, odnosno, objaviti se. Napokon!

5. Faza – testiranje i optimizacija

Digitalno doba je zaslužno za ovu fazu. 🙂

Za razliku od pisaca iz doba Dona Drapera, suvremeni copywriter često ima pristup različitim programima i alatima.

Pomoću njih testira različite verzije teksta (A/B testiranje) i prati rezultate jer ima uvid u različite metrike poput stope konverzije, stope klikanja ili angažmana (ove metrike ovise o kanalima na kojima se prikazuje tekst).

Na temelju ovih podataka, copywriter može optimizirati svoj tekst i tako poboljšati rezultate

Don Draper kad sazna da današnji copywriteri imaju pristup alatima za analizu marketinških kampanja
Izvor:
https://www.flickr.com/photos/rtppt/9952920154 
Zaključak

Posao copywritera je u ovom tekstu prikazan samo u najbitnijim točkama da imate uvid u to za koliko je toga jedan pisac zaslužan. Zato je

bitno osvijestiti da su riječi najzaslužnije za uspjeh nekog proizvoda ili usluge.

Naime, proizvodi/usluge mogu biti kvalitetni i potrebni potencijalnim kupcima, ali ako ne možete riječima izraziti (a često i uz pomoć vizuala) zašto bi ih netko trebao kupiti – džabe ste krečili. 

Naslovna fotografija: Jakov Prkić (HANZA MEDIA)

Podijeli


O autoru:

Luca Kozina

Luca Kozina je vlasnica BEEBOP-a, agencije za digitalni marketing specijalizirane za pisanje sadržaja za web i društvene mreže. Noću i vikendom se pretvara u autoricu kratkih priča i poezije. Za svoj rad je nagrađena s nekoliko nagrada (Prozak, Ulaznica, Mak Dizdar), te je 2021. godine objavila zbirku priča Važno je imati hobi. Sretna je teta dvoje nećaka, a šef joj je tigrasti mačak Brko. Voli igrati badminton, šetati prije zalaza sunca i dijeliti memove s najbližim prijateljima.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti