Ljetna školica programiranja: Dojmovi s prve radionice – odlični!

Polaznici su u početku bili pomalo strašljivi, ali su taj svoj strah od novog i nepoznatog brzo prebrodili. Bili su zainteresirani za gradivo i svidjela im se ideja da bi uskoro mogli napraviti vlastitu mrežnu stranicu; neki su se čak raspitivali kako mogu objaviti mrežne stranice koje će kod kuće napraviti u HTML-u”, oduševljeno je, nakon prvog dana Ljetne školice programiranja, izjavila naša volonterka Ana Vidić, voditeljica radionica.

Naime, Split Tech City odlučio je ovog ljeta djeci viših razreda osnovne škole pokloniti besplatne radionice HTML-a, i to ne samo kako bi ih na taj način uveo u čudesan svijet programiranja, već zbog svih dobrobiti koje djeci donosi razvoj digitalnih vještina, o čemu smo već pisali 🙂 Naravno, bilo bi nam drago kad bismo na ovaj način nekome od njih i otkrili novu ljubav, koja će ih usmjeriti na put tehnoloških zanimanja.

Ovakve su radionice vrlo značajne jer Informatika kao školski predmet nije zastupljena koliko bi mogla biti: Ana nam je otkrila kako je Informatika u osnovnoj školi prije bila isključivo izborni predmet koji se mogao učiti od 5. do 8. razreda. Od prošle školske godine nastava Informatike postale je obavezna u 5. i 6. razredu, dok je u ostalim razredima izborna te se može učiti od 1. razreda.

U sklopu Ljetne školice programiranja u prostoru PICS@FESB, koji nam je osigurala ICT županija, održat će se četiri radionice na kojima će se polaznici upoznati s osnovama izrade mrežnih stranica u HTML-u.

Većina je polaznika pohađala nastavu Informatike u osnovnoj školi, no ima i onih kojima je ovo bio prvi ‘sat Informatike’. Ideja HTML-a i onoga što im je potrebno za izradu mrežnih stranica bila im je strana, a gradivo novo. Polaznici koji su u školi pohađali satove Informatike upoznali su se tek s programskim jezikom Pythonom, ali ne i s izradom mrežnih stranica”, otkrila nam je naša volonterka, objasnivši kako je je prva radionica bila usmjerena na polaganje temelja u znanju o izradi mrežnih stranica.

Polaznici su se upoznali s funkcijama i načinom pisanja HTML-a te su napravili jednostavan HTML dokument. Sljedeća će se dva predavanja usmjeriti na unos i oblikovanje tekstnih elemenata, slika i video zapisa, a na posljednjoj će radionici učenici testirati znanje i napraviti svoju prvu ‘pravu’ mrežnu stranicu u HTML-u.

S obzirom na to da nisam znala u kojoj su mjeri učenici upoznati s HTML-om, moram priznati da sam u planiranju radionica bila pomalo ambiciozna pa sam pripremila i više sadržaja no što polaznici mogu obraditi tijekom četiri radionice, no to ćemo onda ostaviti za sljedeći ciklus”, rekla je Ana.

Naravno da smo za dojmove upitali i djecu, koja su bila oduševljena profesoricom i ovakvim načinom provođenja dijela školskih praznika.

Oduševilo nas je kad smo čuli da će radionice pohađati i dječak koji inače živi u Karlovcu, a koji je u Splitu na ljetovanju: “Inače se kupam i odmaram, ali Ljetna školica programiranja mi je zvučala zanimljivo pa sam odlučio sudjelovati. Naučio sam nove stvari i bilo je baš zanimljivo, veselim se sljedećoj radionici”, otkrio je Kristijan.

Mara Eva je priznala da je “pod prisilom” prijavljena na radionice, ali na kraju je shvatila da je mama i ovog puta bila u pravu. 🙂 “Sad mi nije žao što sam došla jer smo učili nešto s čime se nismo mogli susresti na satovima Informatike, bilo je stvarno zanimljivo!

Antonia je, pak, došla svojevoljno, a s obzirom na to da tijekom cijele osnovne škole nije imala doticaja s Informatikom, ovo joj je bilo nešto sasvim novo: “Bilo mi je super! Sadržaj je zanimljiv, a profesorica odlična, tako da jedva čekam novu radionicu!

Drago nam je što su djeca bila zadovoljna, a i roditelji su oduševljeni našom inicijativom.

Zaključit ćemo dojmove Aninim riječima “Uvijek je lijepo kad možeš ono što tebe interesira podijeliti s drugima, a još ljepše kad onda to i njih zainteresira!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Po struci magistra edukacije povijesti i talijanskog jezika, suosnivačica i dopredsjednica Kluba mladih Split. Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City.