5 razloga zbog kojih su digitalne vještine važne za djecu

U moje su se vrime dica igrala isprid zgrade i jedva si ih moga uvuć u kuću”, prisjeća se nostalgično prosječan roditelj u 40-ima, a njegova supruga dodaje: “Nisu nam tribali mobiteli i igrice, a nikad nam nije bilo dosadno!

Često čujemo slične rasprave o nekadašnjem “prirodnom” življenju i današnjim izazovima tehnologije, zbog kojih su djeca često pred malim ekranima različitih vrsta. Naravno, potrebno je biti umjeren, no činjenica je da je djeci u današnjem svijetu nužno digitalno obrazovanje, odnosno razvijanje digitalnih vještina, kako bi jednog dana mogli funkcionirati u poslovnom svijetu. Bez obzira kojim se poslom bavili, digitalne će im vještine zasigurno biti neophodne.

Isto tako, nije tajna kako su digitalna zanimanja već danas glavni pokretači ekonomskog razvoja, a činjenica je i da za radna mjesta poput programera, inženjera robotike, dizajnera ili programera računalnih igara u ovom trenutku postoji iznimna potražnja svugdje u svijetu.

Odgovorna i mudra upotreba tehnologije

Iako većina djece danas uspješno, čak i samostalno, koristi digitalne tehnologije, važno je da im digitalne vještine razvijamo u duhu međusobnog poštovanja, empatije i razboritosti. Na taj način, razvijajući digitalnu inteligenciju koja ima svoje uporište u humanim vrijednostima, pomoći ćemo djeci da na pravi način mogu vladati tehnologijom – umjesto da tehnologija ovlada njima!

Cilj digitalnog obrazovanja nije da sva djeca budu programeri, već da u susretu s digitalnim svijetom razvijaju kreativnost. Naime, stjecanje vještina poput kodiranja, razumijevanja algoritama ili vještina vezanih uz robotiku pomaže u razvoju logičkog razmišljanja i fokusiranju na kreativno rješavanje problema.

U nastavku vam ističemo nekoliko razloga zbog kojih svakako treba ulagati u razvoj digitalnih vještina kod djece osnovnoškolske dobi:

1. Tehnologija potiče znatiželju, a znatiželja jača mozak!

Mozak funkcionira baš kao mišić – traži stalnu vježbu kako bi ostao snažan! Rješavanje praktičnih problema pomoću tehnologije pokreće aktivnost sinapsi i neuronske interakcije u mozgu, što daje fantastične mogućnosti da se djeca razvijaju u aktivne i znatiželjne pokretače svijeta budućnosti.

2. Digitalne radionice uče djecu metodi pokušaja i pogreške

Važno je djecu naučiti da se osjećaju sigurno i da bez straha od neuspjeha istražuju i isprobavaju nove mogućnosti i ideje, za što su različite digitalne radionice – idealne!

3. Digitalne radionice pripremaju djecu za tehnologiju budućnosti

Djeca danas odrastaju s alatima koji su proizvod znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike, a razumijevanje tehnologije pomaže im da bolje razumiju svijet oko sebe – svijet strojeva, ekrana, satelita, umjetne inteligencije i digitalne povezanosti, kako bi jednog dana i sami bili aktivni kreatori tehnologija budućnosti.

4. Inženjeri/ke, izumitelji/ce, znanstvenici/e i umjetnici/e mijenjaju svijet

Bez obzira na veliku potražnju za poslovima vezanim uz tehnologiju i znanost, djecu ne bi trebalo usmjeravati isključivo na takva znanja, već ih je bitno ohrabriti da nauče eksperimentirati s različitim idejama; nije slučajno da su tehnologija, znanost, matematika, programiranje, inženjering i umjetnost pokretači promjene u današnjem svijetu!

5. Djecu veseli učenje (o tehnologiji)!

Djeca već od najranije dobi vole postavljati pitanja kako bi shvatila svijet oko sebe, a još više vole dobiti odgovore na postavljena pitanja. Na pametno strukturiranim radionicama koje objašnjavaju tehnologiju njihova pitanja dobivaju smislene i zadovoljavajuće odgovore 🙂

Ljetna školica programiranja

Uzimajući sve gore navedeno u obzir, Split Tech City odlučio je organizirati besplatnu Ljetnu školicu programiranja za učenike i učenice 7. i 8. razreda!

Najvažnije informacije:

  • Na Školici će se učiti osnove programskog jezika HTML.
  • Radionice će voditi mlada profesorica Ana Vidic, volonterka Split Tech Cityja.
  • Radionice će se održati u ukupno četiri termina (24.7., 31.7., 7.8. i 14.8. u vremenu od 10-11.30).
  • Lokacija održavanja je PICS@FESB (Ruđera Boškovića 32). Prostor je osigurala ICT županija.
  • Sudjelovanje na radionicama je besplatno!
  • Broj mjesta je ograničen.
  • Prijave za sudjelovanje su OBVEZNE, a vrše se na način da roditelji/staratelji ispune prijavnice koje se nalaze ovdje:

https://docs.google.com/forms/d/1jM4F4pICRkHxIgn2dyK-HW3vjsZyyr9-MvfNun7APlo/edit

Čekamo Vaše prijave! 🙂

Podijeli

O autoru

Startup.hr

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.