Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Sve o ulaganju

Marja Radić

Marja Radić

09.07.2024.

Sad nakon kratke pauze zbog zdravlja i darivanja krvi, taman mi je dobro došla nova kolumna Kripto kutka da vam pijem krv. Štaš, pofalilo mi, moram nadoknadit. 😂

Budući da nisam kripto Hitler, donosim vam osnovne značajke ulaganja općenito: u dionice, burze, nekretnine, fondove… Što trebate znati i imati, a što zaobići i kada otići. 

Wow, još ću postat neki reper. Spavaš li mirno, Vojko V?! 😎

Što je ulaganje?

Ulagati znači posvetiti novac ili kapital nekom pothvatu s očekivanjem dobivanja dodatnog prihoda ili dobiti. Radi se o strateškom stavljanju novca na mjesto gdje ima potencijal za rast.

Ključna razlika između ulaganja i štednje je namjera i pristup. Štednja obično uključuje polaganje novca u sigurnu i likvidnu imovinu, kao što je štedni račun, gdje glavnica ostaje stabilna. Iako je to nizak rizik, potencijal rasta često je ograničen.

Ulaganje, s druge strane, uključuje preuzimanje proračunatih rizika s ciljem postizanja većih povrata tijekom vremena. Bilo da se radi o kupnji dionica, kupnji nekretnina ili istraživanju drugih kanala, cilj je umnožavanje bogatstva. 

Zašto investirati?

Osim privlačnosti stvaranja bogatstva, ulaganje služi u nekoliko temeljnih svrha:

1. Pobjeđivanje inflacije: Jednostavno rečeno, inflacija je stopa kojom opća razina cijena dobara i usluga raste, uzrokujući pad kupovne moći. Ako vaš novac ne raste brzinom koja premašuje inflaciju, on zapravo gubi vrijednost tijekom vremena. Ulaganje je alat za borbu protiv ove erozije bogatstva.

2. Stvaranje bogatstva: Dok je štednja novca ključna za financijsku sigurnost, ulaganje je ključ za akumuliranje značajnog bogatstva. Ulaganja, posebno ona koja se drže tijekom dugih razdoblja, imaju potencijal eksponencijalnog rasta, pretvarajući skromne svote u značajnu imovinu.

3. Osiguravanje mirovine: Svi se nadamo da ćemo doći do točke u kojoj posao postaje neobavezan. Kako biste ostvarili udobnu mirovinu, bitno je imati znatnu ušteđevinu koja može pokriti troškove života. Ulaganje omogućuje novcu da radi u vaše ime, osiguravajući vam pozamašnu zaradu do odlaska u mirovinu.

Snaga složenih kamata (compound interest)

Složenu kamatu mnogi financijski stručnjaci hvale kao najmoćniju silu u svemiru kada je riječ o stvaranju bogatstva. Zato i ima posebno poglavlje. Ali što je to?

Zamislite da uložite 100 € uz godišnju kamatu od 10%. Do kraja prve godine zaradit ćete 10 € na kamatama, čime će vaš ukupni iznos biti 110 €. U drugoj godini zarađujete kamatu ne samo na početnih 100 €, već i na kamatu od 10 € iz prethodne godine. Dakle, umjesto da zaradite još 10 €, zaradite 11 €, što ukupno iznosi 121 €. Taj se proces ponavlja iz godine u godinu, pri čemu svaka kamata zarađuje svoju kamatu, što rezultira eksponencijalnim rastom.

Ovaj koncept naglašava važnost ranog početka i strpljenja. Što je vaš novac dulje uložen, to više vremena ima za spajanje, što dovodi do dramatičnog povećanja bogatstva tijekom dugih razdoblja. Čak i ako počinjete s malim iznosom, dugoročne implikacije složenih kamata su duboke.

Ključna načela za ulagače početnike

Ulazak u svijet ulaganja može biti uzbudljiv, ali i zastrašujuć. Kao što stolar ne bi počeo graditi bez razumijevanja svojstava drva ili arhitekt koji ne bi projektirao bez poznavanja zakona fizike, investitor početnik mora shvatiti neka temeljna načela. Ova načela usmjeravaju odluke, smanjuju mogućnost skupih pogrešaka i postavljaju temelje za dugoročni uspjeh.

a) Rizik naspram nagrade

U središtu svake investicijske odluke je delikatna ravnoteža između rizika i dobitka. Rizik se odnosi na mogućnost da će se stvarni prinosi ulaganja razlikovati od očekivanih prinosa. Svako ulaganje nosi određeni stupanj rizika, od zanemarivog do iznimno visokog. Općenito načelo je da što je veći potencijalni povrat, veći je i rizik.

Za početnike je bitno odrediti svoju toleranciju na rizik – to jest koliko varijabilnosti u uspješnosti ulaganja vam odgovara. Neki su ulagači skloniji riziku, preferiraju stabilnija ulaganja, čak i ako to znači potencijalno niže povrate. Nasuprot tome, drugi bi mogli biti spremni na rizik, spremni ulagati u pothvate s visokim povratom i visokim rizikom. Prepoznavanje gdje se nalazite u ovom spektru može vas voditi do ulaganja koja su u skladu s vašom razinom udobnosti.

b) Diversifikacija

Diversifikacija je strategija raspoređivanja rizika na različita ulaganja ili klase imovine. Shvatite to kao prastaru mudrost da ne stavljate sva jaja u jednu košaru. Držanjem raznolikog raspona imovine, loša izvedba jednog potencijalno se može nadoknaditi dobrom izvedbom druge.

Na primjer, ako ulažete isključivo u tehnološke dionice i taj sektor doživi pad, vaš bi portfelj mogao značajno stradati. Ali ako ste također držali obveznice, nekretnine ili dionice u drugim sektorima, one bi mogle imati dobre rezultate čak i kad tehnološke dionice padnu. Diverzifikacija ne jamči dobit niti zaštitu od gubitaka, ali može pružiti zaštitu od ozbiljnih padova.

Za početnike, diversifikacija može započeti nečim tako jednostavnim kao što je podjela ulaganja na dionice i obveznice. Kako postajete iskusniji, možete istraživati ​​daljnju diverzifikaciju u industrijama, zemljopisnim područjima i druga specifična sredstva ulaganja.

c) Vrijeme na tržištu u odnosu na mjerenje vremena na tržištu

Jedna uobičajena pogrešna predodžba među novopridošlicama u ulaganju je ideja da uspjeh ovisi o vremenu – to jest, savršeno predviđanje najboljih trenutaka za jeftinu kupnju i skupu prodaju. Iako ovo zvuči logično, u stvarnosti je dosljedno precizno mjerenje tržišta iznimno izazovno, čak i za iskusne profesionalce.

Umjesto toga, pragmatičniji pristup, posebno za početnike, jest fokusiranje na ‘vrijeme na tržištu’. Ova filozofija naglašava važnost dugoročnog ulaganja, dopuštajući ulaganjima da rastu i imaju koristi od složenih kamata tijekom vremena. Radi se o održavanju postojanog ritma, redovitom uplaćivanju doprinosa i izbjegavanju impulzivnih odluka temeljenih na kratkoročnim tržišnim fluktuacijama.

Povijesni podaci pokazuju da su dugoročni investitori, čak i oni koji su ušli na tržište na njegovim vrhuncima, općenito bolje prošli od onih koji su pokušavali uskočiti i izaći, pokušavajući tempirati tržišne poteze. Za početnike, usvajanje dugoročne perspektive može biti i jednostavnije i plodonosnije. 

Različite vrste ulaganja

Ulaganje je ogroman svemir s mnoštvom mogućnosti za istraživanje. Svaka vrsta ulaganja ima svoje jedinstvene karakteristike, prednosti, rizike i razmatranja. Za početnike je bitno razumjeti te varijante kako bi odredili koja je najbolja u skladu s njihovim ciljevima, tolerancijom rizika i vremenskim horizontom. Evo nekih od najpopularnijih kanala ulaganja.

a) Dionice

Dionice predstavljaju vlasništvo u poduzeću. Kada kupite dionicu tvrtke, postajete dioničar i posjedujete dio te organizacije. Dionice se obično kupuju i prodaju putem burzi, a njihove cijene mogu varirati tijekom svakog trgovinskog dana na temelju dinamike ponude i potražnje, uspješnosti poduzeća, promjena u industriji i širih gospodarskih trendova.

Prednosti: Dugoročno, dionice su povijesno osiguravale veći povrat ulaganja u usporedbi s drugim klasama imovine. Oni nude potencijalno povećanje vrijednosti kapitala i također mogu osigurati dividende, koje su dijelovi dobiti poduzeća koji se distribuiraju dioničarima.

Potencijalne zamke: Dionice mogu biti nestabilne u kratkom roku, s cijenama podložnim brzim i značajnim fluktuacijama. Ova volatilnost zahtijeva od investitora jasno razumijevanje i toleranciju na rizik.

b) Obveznice

Obveznice su u biti zajmovi koje investitori daju subjektima, bilo da se radi o korporacijama, općinama ili vladi. U zamjenu za zajam, izdavatelj obveznice obećava da će platiti određenu kamatnu stopu (zvanu kuponska stopa) tijekom određenog razdoblja i vratiti iznos glavnice ili nominalnu vrijednost na datum dospijeća obveznice.

Prednosti: Obveznice se općenito smatraju manje rizičnima od dionica. Omogućuju redoviti prihod od kamata i mogu poslužiti kao stabilizirajuća snaga u diverzificiranom portfelju, osobito tijekom gospodarskih padova.

Potencijalne zamke: iako su manje nestabilne od dionica, obveznice nisu bez rizika. Ako izdavatelj ne ispuni obveze, postoji rizik od gubitka glavnice i neplaćenih kamata. Dodatno, obveznice mogu biti osjetljive na promjene kamatnih stopa; kada kamatne stope rastu, cijene obveznica obično padaju, i obrnuto.

c) Investicijski fondovi i ETF-ovi

Investicijski fondovi udružuju novac više investitora za ulaganje u raznoliki portfelj dionica, obveznica ili drugih vrijednosnih papira. Svaki ulagač u fond zapravo posjeduje dio ukupnih udjela. 

Prednosti: I Investicijski fondovi i ETF-ovi pružaju trenutnu diverzifikaciju, čak i za ulagače s ograničenim kapitalom. Njima upravljaju profesionalci, što može biti korisno za one koji ne žele odabrati pojedinačna ulaganja.

Potencijalne zamke: Iako i fondovi i ETF-ovi udružuju novac investitora, postoje neke razlike. ETF-ovi su fleksibilniji jer se njima može trgovati tijekom trgovanja, poput dionica. Fondovima, s druge strane, cijena se određuje samo jednom na kraju dana trgovanja. Osim toga, strukture naknada mogu se razlikovati između ta dva, što utječe na ukupne povrate.

d) Nekretnine

Ulaganje u nekretninu uključuje kupnju nekretnine, bilo stambene, komercijalne ili zemljišta, uz očekivanje da će s vremenom poskupjeti. To može biti kroz prihod od najma, povećanje vrijednosti imovine ili oboje.

Prednosti: Nekretnine mogu djelovati kao zaštita od inflacije, budući da vrijednost imovine i prihodi od najma često rastu s inflacijom. Osigurava materijalnu imovinu i može biti stabilan izvor pasivnog prihoda.

Potencijalne zamke: Za razliku od dionica ili obveznica, nekretnine nisu likvidne, što znači da se ne mogu brzo prodati bez potencijalnog značajnog gubitka. Također zahtijeva znatan kapital, kontinuirano upravljanje i podliježe porezu na imovinu i troškovima održavanja.

e) Kriptovalute

Okay, mislim da predstavljanje kriptovaluta ovdje nije potrebno. Imate 10-ak drugih tekstova Kripto kutka gdje možete detaljnije pročitati o kriptovalutama. Za sada samo najava da će iduća kolumna biti posvećena ulaganjima baš u njih. 

Uobičajene pogreške i kako ih izbjeći

Čak i iskusni investitori mogu povremeno pogriješiti na svom investicijskom putu, ali svijest o uobičajenim zamkama može značajno smanjiti vjerojatnost pravljenja tih pogrešaka. Za početnike je još kritičnije razumjeti ove potencijalne pogreške, jer ih rani neuspjesi mogu odvratiti od nastavka ulaganja. Istražimo neke od ovih uobičajenih pogrešnih prosudbi i kako ih zaobići.

a) Emocionalno odlučivanje

Ulaganje može biti emocionalni rollercoaster, s euforijom dobitaka i tjeskobom gubitaka. Međutim, dopuštanje emocijama da pokreću investicijske odluke može dovesti do impulzivnih radnji i potkopati dugoročne ciljeve. Na primjer, panična prodaja tijekom pada tržišta ili jurnjava za “vrućim” dionicama na temelju reklame klasični su primjeri emocionalno vođenih odluka.

Kako izbjeći:

– Ostanite informirani i shvatite osnove svojih ulaganja i šireg tržišta kroz čitanje financijskih izvješća, financijskih i političkih vijesti.

– Dugoročna perspektiva: Ulaganje bi idealno trebalo promatrati kao dugoročan pothvat. Tržišta će imati svoje uspone i padove, ali povijesno gledano, ona idu prema gore tijekom dužih razdoblja.

– Postavite jasne ciljeve ulaganja: Jasan cilj pomaže u obuzdavanju emocija. Ako ste u nedoumici, vratite se svojim ciljevima ulaganja i procijenite je li trenutna radnja u skladu s njima.

– Tražite objektivan savjet: Ponekad je korisno konzultirati se s financijskim savjetnicima koji mogu pružiti nepristranu perspektivu.

b) Neuspjeh pregleda i prilagodbe

Postavljanje investicijskog portfelja samo je početak. Uobičajena je pogreška “postaviti i zaboraviti”, zanemarujući pregled izvedbe ulaganja ili jesu li i dalje u skladu s nečijim ciljevima. Ekonomski uvjeti, osobna financijska situacija i ciljevi ulaganja mogu se promijeniti, što zahtijeva prilagodbe portfelja.

Kako izbjeći:

Planirani pregledi: Odredite redovite intervale (npr. kvartalno, polugodišnje) za pregled svog portfelja. To ne znači mijenjati svaki put, već procijeniti jesu li promjene potrebne.

Ostanite u tijeku s tržišnim vijestima: Biti svjestan glavnih gospodarskih ili industrijskih vijesti može pomoći u razumijevanju bilo kakvih značajnih promjena u izvedbi vašeg portfelja.

Rebalansirajte kada je to potrebno: Tijekom vremena, neka ulaganja mogu nadmašiti druga, uzrokujući pomak u raspodjeli imovine vašeg portfelja. Ponovno balansiranje osigurava da je vaš portfelj usklađen s vašom željenom razinom rizika i strategijom raspodjele sredstava.

Pregledajte životne promjene: značajni životni događaji poput braka, rađanja djece, kupnje kuće ili približavanja mirovini mogu utjecati na financijske ciljeve. Osigurajte da vaš portfelj odražava ove promjene u ciljevima.

Svjesnošću ovih uobičajenih pogrešaka i primjenom strategija za njihovo otklanjanje, početnici mogu osnažiti svoje investicijske napore i otvoriti put informiranijim i otpornijim financijskim odlukama.

Već kad ste došli ovako daleko, možete pročitati i najvažnije u sažetku: 

Ulaganje nije samo financijska aktivnost, već ključna odskočna daska na putu osiguravanja vlastite financijske budućnosti. Kada ulažete novac, stavljate ga u kanale koji imaju potencijal za rast, često po stopama znatno višim od tradicionalne štednje.

Razmotrite ogroman bazen mogućnosti: od dionica i obveznica do nekretnina i digitalne imovine u nastajanju. Svaki nudi jedinstvene prilike i izazove.

I dok ulaganje samo po sebi nosi rizike, prava opasnost leži u neulaganju uopće.

Neulaganjem riskirate da propustite potencijalne dobitke koji bi mogli nadmašiti inflaciju i povećati vaše bogatstvo.

Naravno, ne radi se samo o novcu.

Ulaganje nudi i priliku za osobni rast: potiče istraživanje, strpljenje, disciplinu i dugoročnu perspektivu – osobine koje su vrijedne u mnogim aspektima života.

Bilo da je vaš cilj kupiti dom, putovati svijetom ili osigurati ugodnu mirovinu, ulaganje je alat koji može pomoći pretvoriti te snove u stvarnost.

Onda, šta se čeka? Do idućeg puta – to the Moon! 🚀 

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika). 

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Fotografije: Marja Radić powered by Midjourney

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti