Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Korisni linkovi za učenje programiranja

Ivona Knaus

Ivona Knaus

16.06.2020.

…ovo je jedan od njih! Budući da IT zajednica neprestano raste, sve je više web stranica i YouTube kanala posvećenih upravo programiranju. Odlučila sam zato sastaviti listu korisnih web stranica i raznih profila koji mi uvelike pomažu u učenju.

Sigurno ste mnogo puta, kad ste nešto programirali pa zapeli, “zaguglali” rješenje nekog alogritma. Jeste li možda obratili pozornost na web stranice koje vam nude rješenje?

Lista je gotovo beskonačna, no ja sam izdvojila nekolicinu najpoznatijih. Krenimo redom!

Web stranice

1. StackOverflow 

Mislim da ne postoji programsko pitanje koje se ne može naći na ovoj korisnoj stranici. U većini slučajeva, Google ovu stranicu prvu izbacuje kao rezultat.

Osim mnogih korisnika koji svakodnevno “postaju” pitanja i odgovore na razne probleme, neovisno o kojem se programskom jeziku radi, postoji i opcija ‘browse jobs‘, gdje ima raznih ponuda za programere širom svijeta.

2. Tutorials Point 

Poprilično raznolika stranica: osim standardnih Q&A, tu su i online tečajevi raspoređeni po kategorijama, programskim jezicima, predavačima istih i slično.
Osim tečajeva, postoje i razne e-knjige koje možete kupiti.

3. GitHub 

Ovu stranicu stvarno ne treba dodatno opisivati. Na neki način je kao društvena mreža programera. Na njoj možete postavljati svoj kod, dijeliti ga sa svojim timom i ostalim korisnicima.

Također, vrlo je poželjno na svom profilu objavljivati neke svoje projektiće koje ste radili i priložiti to u CV prilikom traženja posla. Naime, to će vaši budući poslodavci zasigurno cijeniti i na taj će način imati bolji uvid u vaša znanja.

4. W3 Schools 

Meni jedna od dražih stranica za učenje. Svaki programski jezik podijeljen je po lekcijama te je svaka stavka detaljno objašnjena, uz odgovarajući programski kod.

Također, svaku lekciju možete utvrditi nadopunjavanjem koda koji se nudi na kraju svake lekcije.

Osim lekcija, tu su i kvizovi koje možete rješavati i koji vam odmah nude postotak uspješnosti, kao i uvid u sva rješenja.

5. Udemy 

Udemy je jedna od najpoznatijih platformi sa video tutorialima i tečajevima.

Uz završeni kurs dobivate i certifikat koji potvrđuje da ste uspješno odslušali kupljeni tečaj. Certifikat ne znači nužno da ste postali ‘pro’ u određenom području i neće vam zagarantirati posao, no ako pažljivo izaberete tečaj, imajući u vidu dosadašnje ocjene i predavače koji su ga izdali (na Udemyu bilo tko može uploadati tečaj i zarađivati na istom), sigurno će vam biti koristan.

Između ostalih, tu su još i:

Stack exchange ,

Geeks for Geeks ,

Code Share ,

Code Wars ,

Codementor ,

Dev hints,

Code pen

YouTube

Platforma na kojoj se može naći sve i svašta.

Ipak, ako znate što tražite, zasigurno ćete to i pronaći. Izdvojila sam nekoliko kanala koje redovito pratim:

1. The Learn Programming Channel by Tim Buchalka 

Ovaj simpatični programer sa više od 35 godina rada osvojit će vas na prvu širokim znanjem kojeg posjeduje.

Inače je Udemy predavač s više od 30 popularnih tečajeva, a na svom YouTube kanalu često priča o programskim vještinama, popularnim jezicima, frameworksima i slično.

2. Clever Programmer by Rafeh Qazi

Ovo je definitivno kanal na koji se morate pretplatiti. Od raznih višesatnih tečajeva do šarolikih savjeta o kodiranju i traženju posla, zasigurno ćete naći nešto što vas zanima.

Također, svake godine izbace video o nekolicini najpopularnijih programskih jezika s objašnjenjem što se sve može raditi jednom kad ih usavršite. Evo link za najnoviji.  🙂

3. FreeCodeCamp.org 

Mnogo, stvarno mnogo višesatnih tutoriala bez dosadnih reklama.

S više od 2 milijuna pretplatnika, jedan su od poznatijih YouTube kanala ovakvog tipa. Koji god language tutorial upisali u YouTube tražilicu, sigurno će vam se kao rezultat izbaciti upravo njihov video.

4. Programming with Mosh by Mosh Amedani 

Slično kao i drugi kanal na listi, ovaj također nudi razne tutoriale: većinom nisu višesatni, već su odvojeni po lekcijama koje traju otprilike od 10 do 20 minuta.

Ako poznajete još poneki koristan YouTube kanal, slobodno ga zalijepite u komentar članka!

Instagram

Osim svojih prijatelja, na Instagramu pratim i profile o citatima, modi, šminkanju, slavne osobe itd.

Međutim, nedavno sam počela pratiti i nekoliko korisnih profila, čije objave obavezno pročitam i pokušam upamtiti ‘lesson of the day’, tako da se više ne osjećam pretjerano loše kad beživotno ‘scrollam’ po ovoj popularnoj društvenoj mreži:

1. python.learning

Kako i sam username kaže, ima objava o pythonu i raznim algoritmima, no uglavnom su u manjini. Feed im obiluje korisnim informacijama kao što su besplatne platforme za ‘hostanje’ mobilne aplikacije, python kvizovi, liste algoritama za pretraživanje, popularni programski jezici, popularnim AI YouTube kanali, razni savjeti…

2. cs.blogger

Profil sa kodovima koji objašnjavaju kad i kako se koriste, čemu služe i slično. Od programskih jezika pokrivaju uglavnom one objektno orijentirane: Java, Python, Kotlin itd.

3. coryalthoff

Self-taught’ programer koji redovno objavljuje o popularnim temama: savjeti koji će vam pomoći da bolje programirate, programski jezici koji su najprikladniji za početnike, popularni programerski ‘podcasti’ i slično.

4. codes.learning

Još jedan odličan profil koji obiluje kodovima, savjetima, trikovima i raznim zanimljivim usporedbama između, primjerice, C++ i Jave, Windowsa i MacOS-a, RAM-a i ROM-a i sl.

5. cpp_isawesome

Svim ljubiteljima C++ jezika preporučujem da zaprate ovaj profil zbog mnoštva algoritama i kodova koji su napisani i objašnjeni u C++ jeziku.

6. python.advance.projects

Za one koji znaju Python, ali ga žele znati malo bolje, ovaj profil objavljuje isključivo samo to: naprednije kodove u Python jeziku s detaljnim objašnjenjem.

Učiti, učiti i samo učiti 🙂

Sve od navedenog redovito pratim i dosad mi je poprilično koristilo.

Svim programerima i onima koji to žele postati definitivno savjetujem da povire na ove linkove i profile.

Programiranje je nešto što iziskuje mnogo strpljenja i redovitog učenja, a IT zajednica neprekidno raste i koristan sadržaj na internetu je sve opširniji.

I wish you happy and successful debugging! 😀

“Genij nije ništa drugo nego velika sposobnost za strpljenje.” – George-Louis de Buffon

Podijeli


O autoru:

Ivona Knaus

Povezane novosti