Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Održana je radionica komunikacijskih vještina u organizaciji SPI-a

Tina Tomičić

Tina Tomičić

16.02.2021.

Jučer smo imali priliku sudjelovati na radionici komunikacijskih vještina koju je predvodila izv. profesorica poslovnog komuniciranja na Ekonomskom fakultetu u Splitu, prof dr. sc. Ivana Bilić.

Radionica je organizirana od strane Studentskog poduzetničkog inkubatora u sklopu ciklusa radionica pod nazivom Grow your skills.

Profesorica je u samom uvodu komunikacijske vještine podijelila na 4 osnovne kategorije: govor, slušanje, čitanje i pisanje, s naglaskom da treba duplo manje govoriti, a duplo više slušati.

“Kad pričate, vi samo ponavljate ono što znate, ali ako slušate možda naučite nešto novo.”

-Dalaj Lama

Nažalost, slušanje se ne uči kao vještinu, da bi shvatili poruku, već slušanje autoriteta, a najveća greška kod slušanja je ta što slušamo kako bismo odgovorili, a ne razumjeli sugovornika.

Slušanje je vrlo složen proces, a za efikasno slušanje postoje i ključne upute: prestanite govoriti (ne možete slušati drugoga dok sami govorite), pomozite onome koji govori da se opusti, pokažite govorniku da ga želite slušati, uklonite sve što ometa koncentraciju govornika, poistovjetite se s govornikom, budite strpljivi, obuzdajte svoj temperament, nemojte se nepotrebno suprostavljati, postavljajte pitanja (pitanja su zlatna stvar u komunikaciji, ne odražavaju vaš stav već ukazuju na pažljivo slušanje).

Slušanje uz poker face

Ova tehnika provodi se 7 minuta u kojima morate slušati sugovornika bez unaprijed formiranog mišljenja i predrasuda o temi. Nisu dozvoljene nikakve reakcije. Ova tehnika zahtijeva puno energije, a za cilj ima otkrivanje skrivenih stvari koje ne bismo otkrili u dvosmjernom razgovoru.

Isto tako, ljude će mučiti to što nam na licu ne vide reakciju pa će pričati puno više i na taj način nam otkriti ono što možda i nisu htjeli.

Govor pred grupom

Osnova svakog dobrog govora pred grupom je odlična pripremljenost, dobro poznavanje teme, ali i publike. Možete vi imati savršenu temu i biti savršeno pripremljeni, ali ako tema i način prezentacije nisu prilagođeni publici, promašili ste.

Kod usmene komunikacije samo 7% je ono što kažete, 38% ton razgovora, a 55% je stav tijela, kontakt očima.

“Ljudi će zaboraviti što ste rekli,zaboravi će i što ste učinili no nikada neće zaboraviti kako su se osjećali zbog vas.”

-Maya Angelou

U svrhu njegovanja kulture govora i usvajanja rečeničnih konstrukcija, potrebno je puno čitati. Sve one lektire koje vam se kroz školovanje nisu sviđale itekako imaju svoju svrhu.

Vještina pisanja

Pisanje učimo jako dugo, a kod pisanja poruke moramo paziti da ona bude razumljiva. Rečenice ne smiju sadržavati više od 30 riječi jer se na taj način gubi smisao. Sve poruke koje šaljemo podijeljene su u 4 kategorije: pozitivne, negativne, neutralne i uvjeravajuće.

Ivana je s nama podijelila i primjer nejasno napisane poruke, u kojoj je tek na kraju bilo očito tko su zapravo primatelji poruke te koja je njena glavna tema.

Kako nešto kažete puno je bitnije od toga što kažete.

“Kada komuniciramo uvijek trebamo provjeriti hoće li to što govorimo drugu osobu preplašiti ili ohrabriti.”

Hvala SPI-u na organizaciji i prof. Ivani Bilić na kvalitetnom i zanimljivom prenošenju znanja.

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti