Knjige koje ostavljaju trag; Tea Zavacki

Tea Zavacki sebe opisuje kao poduzetnicu, poslovnu trenericu, inženjerku i štrebericu, a od štrebera volimo “krasti” literaturu pa smo stoga Teu zamolili da za našu rubriku izdvoji svoje knjiške favorite.

“Obožavam čitanje i trudim se čitati što češće,”

rekla nam je odmah na početku. 🙂

Kaže kako joj je, bez obzira na praktičnost audio knjiga ili Kindle izdanja, najdraži format i dalje tiskana knjiga, a kako uglavnom čita non-fiction poslovnu literaturu i to često knjige koje su svježe izdane, većinom ih kupuje.

“Veseli me na taj način podržavati pisce, autore i druge poduzetnike tako da bih knjige i dalje vjerojatno kupovala, čak i da mi se ponudi alternativa.”

Kad zafali inspiracije – knjigu u ruke

U trenucima kada primjeti nedostatak inspiracije za kreiranje sadržaja poseže za inspirativnim i motivirajućim sadržajem, jer “biti kreativan ne znači nužno imati jedinstvene, nikad viđene ideje. Upravo suprotno, kreativnost se često definira kao sposobnost kombiniranja postojećih ideja na jedinstven način.”

“Često kada čitam dobru knjigu, u prosjeku svakih 10-ak stranica moram napraviti pauzu kako bih zapisala novu ideju koja mi je pala na pamet i to mi je ultimativno najdraža nuspojava čitanja.”

Znanje na dlanu

Često najbrži put do promjene je okružiti se ljudima koji su nam slični ili poput kojih želimo biti. U današnje vrijeme to mogu biti ljudi iz cijeloga svijeta, a godine njihovog iskustva, znanja i naučenih lekcija često su svedene na 200-ak stranica koje su dostupne svakome od nas.

Priznala nam je da ove godine nije čitala toliko često koliko je željela, ali je zato sitnim promjenama u dnevnim rutinama radila na redovitosti.

“Ova godina je bila poprilično dinamična i nepredvidiva, i ne mogu reći da sam čitala onoliko koliko sam to možda željela. No ono što mi pomaže da i u takvim periodima čitam redovito su jednostavne dnevne navike. Tako sam gledanje YouTube videa uz jutarnju rutinu zamijenila audio knjigama, a Kindle uvijek držim na vidljivom mjestu kako mi bio lako dostupan u trenucima u kojima inače u ruke uzimam mobitel.”

5 naslova kojima se uvijek iznova vraća

“Iako većinu knjiga koje čitam, pročitam samo jednom, postoje one knjige koje sam pročitala u pravom trenutku i koje su u potpunosti promijenile moj pogled na biznis i svijet oko mene. To onda često postanu knjige kojima se volim vratiti u određenim periodima ili trenucima tijekom godine.”

Ovo su neke od njih:

MindsetCarol S. Dweck

Mentalni sklop bila je jedna od prvih non-fiction knjiga koje sam pročitala i smatram je zaslužnom za to gdje sam danas. Radi se o sjajnoj knjizi za svakoga tko želi ostvariti svoj puni potencijal, bez obzira na životnu ili poslovnu ulogu.

Atomic Habits –James Clear

Knjiga Charlesa Duhigga, Moć navike, godinama je bila vodeća knjiga na temu navika, sve dok James, inspiriran Charlesovim pristupom i godinama istraživanja, nije napisao – Atomske navike. Atomske navike trenutno je najbolja knjiga na tu temu i svojevrsni vodič u području promjene ponašanja i usvajanja navika koje nam donose vrijednost i koje nas iz dana u dan vode korak bliže željenim ciljevima.

Big MagicElizabeth Gilbert

Velika magija je jedna posebna knjiga i često je preporučujem kreativcima, tj. svakome tko u svom poslu kreira i stvara. No, ako uzmemo u obzir da je Svjetski ekonomski forum odavno kreativnost proglasio jednom od najvažnijih vještina na tržištu rada, zapravo je ovo knjiga koju bih preporučila svakome.

Everything is FigureoutableMarie Forleo

Iako Marie pratim već dugo, čini mi se da ova knjiga, izdana krajem 2019. nije mogla stići u boljem trenutku. Ako ti je ova godina bila izazovna i potreban ti je pozitivan i duhovit vodič za oblikovanje pravog mindseta i ostvarivanje velikih (i malih) ciljeva – ovo je knjiga za tebe!

This is MarketingSeth Godin

Seth Godin je dobro poznat u svijetu marketinga i autor je više od 18 knjiga, a meni najdraža među njima je upravo This is Marketing. Radi se o knjizi koja nudi potpuno svjež pogled na marketing i prodaju, a namijenjena je svakome tko želi biti ponosan na svoj rad, bez obzira na to jesi li osnivač startupa, mali poduzetnik ili dio velike korporacije.

“Ostale preporuke dostupne su na ovoj stranici, a popis redovito osvježavam.”  🙂

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)