Knjige koje ostavljaju trag: Morena Milevoj

Knjige koje ostavljaju trag

Morena Milevoj stručnjakinja je za marketinške komunikacije i brendiranje, osnivačica Brendaonice i vlasnica My Fashion bloga, a uz sve to i velika ljubiteljica knjiga, stoga smo bili jako znatiželjni oko naslova koji su na nju ostavili najjači utisak.

S obzirom da je završila španjolsku i englesku književnost, knjige su joj tijekom dugog niza godina činile zaista velik dio svakodnevnice, a danas priznaje da ipak ne čita onoliko koliko bi voljela i u odnosu na to koliko je čitala u vrijeme odrastanja i pohađanja fakulteta.

Posljedica je to, kaže nam, promjena koje su se dogodile u zadnja dva desetljeća po pitanju dostupnosti izvora znanja i informacija, a tu prvenstveno misli na digitalne kanale.

“Preferiram tiskani format knjiga koji mi zaista omogućuje da se isključim iz cijelog svijeta i uživam u onome što mi knjiga pruža.”

“Nekada sam puno češće kupovala knjige, danas ih posuđujem iz knjižnice”

U vrijeme kada je zbog studija i posla živjela u inozemstvu kupovala je knjige i to iz dva razloga: bile su povoljnije nego kod nas i kad god je to moguće, voli čitati na originalnom jeziku autora – engleskom, talijanskom i španjolskom jer smatra da je to dodatna vrijednost koju dobijete kada čitate djelo u izvornom obliku. Ističe da ponekad nije loše pročitati i obe verzije kako biste mogli usporediti stil pisanja i prijevoda.

“Ako se radi o nekom autoru ili knjizi koju bih voljela imati na svojim policama i uvijek pri ruci (posebice ako se radi o stručnoj literaturi), tada većinom naručujem online, i to od stranih retailer-a (Book Depository, npr.)”

Kad razmišljam o 5 najdražih naslova, koji su na mene utjecali ili me inspirirali i motivirali tijekom života, izdvojila bih naslove koji su mi u različitim životnim periodima na neki način pomogli, a neki od njih su zasigurno utjecali na moja razmišljanja, stavove i odluke.

Morena Milevoj

Kad čitatelj uzme u ruke bilo koju knjigu i prelista njene prve stranice, vrlo brzo će otkriti jesu li on i autor „kliknuli“ na prvu, ili nisu. Ovo su knjige, naizgled dosta različitoga sadržaja i žanrova, s kojima sam ja definitivno „kliknula“ i kojima se rado vraćam:

BambiFelix Salten

Ovo je knjiga koju sam pročitala kao dijete no kroz dugi niz godina prisjećala sam se emocije koju su mi likovi iz te knjige ostavili. Sve ono što proživljavaju Bambi te njegova obitelj i prijatelji dok pokušavaju opstati u šumi je toliko blisko svakom od nas te se iz ovog djela zaista može iščitati jako puno životnih lekcija kako za djecu tako i za odrasle. Također, ekološka svijest o tome da mi kao ljudska vrsta trebamo imati odgovornost prema prirodi je veoma snažna i stoga je i danas vrlo aktualna, odnosno možda aktualnija no ikad.

Sto godina samoćeG.G. Marquez

Jedno onih djela koja ostavljaju bez daha, a za mene osobno predstavlja najbolje književno djelo koje sam ikada pročitala! Marquez oduševljava svojim čarobnim stilom pripovijedanja, ispreplitanjem priča i sudbina mnogobrojnih likova. Jednom kad uđete u svijet Marquezovih djela, teško ćete izaći iz njega!

Redovnik koji je prodao svoj FerrariRobin Sharma

Ovu sam knjigu pročitala u periodu promjene između dva posla, a otkrila sam ju sasvim slučajno, na aerodromu, prije nego što sam otputovala u Barcelonu gdje sam trebala – „razmisliti o svemu“. Zapravo je knjiga pronašla mene, a ne ja nju i zbog toga mi je još i draža. Na neki sam se način poistovjetila sa glavnim likom ovog djela, koji je u potrazi za životnom svrhom nakon što napokon osvještava loše strane neuravnoteženog i stresnog života.

“Uvijek postoji šansa za drugi početak, da živimo ispunjeno, zdravo i hrabro te da
upravljamo svojim životom, a ne da život upravlja – nama.”

Svi marketinški stručnjaci su lažljivci – Seth Godin

Kao osoba koja se već dugi niz godina profesionalno bavi marketingom, a marketing joj nije samo posao već i – strast, definitivno je stručna literatura iz područja marketinga vrlo često na čitalačkom popisu. Seth Godin jedan je od onih autora čije knjige doslovce gutate i iščekujete svaku njegovu sljedeću, kako biste upili najnovije trendove iz područja marketinških komunikacija i brendiranja te svježi pogled na
način kojim ćete primjenjivati marketinške alate. Iako nije posljednje u nizu autorovih djela, ja bih izdvojila ovo naizgled jednostavno štivo koje će vas na vrlo razumljiv način uvesti u temelje komunikacije i prodaje proizvoda ili usluga. I ubrzo ćete shvatiti da ono što kupci kupuju nisu proizvodi ili usluge – već emocije koje su predstavljene kroz vješto ispričanu autentičnu priču.

A priča je ta koja prodaje, zar ne?

Norveška šumaHaruki Murakami

Murakami je jedan od onih autora koji je doslovce – zarazan! Krenete s jednom knjigom i završite sa gotovo svim njegovim djelima na vašim policama. Barem je tako bilo u mom slučaju, a djelo kojih bih izdvojila i koje bih preporučila je „Norveška šuma“. Ukratko to je priča o životu, odrastanju i emocijama, a vjerujem da će vas postmodernistički stil pripovijedanja autora koji je pun simbolike navesti na to da se
zapitate o svom vlastitom iskustvu putovanja kroz život. Obzirom da riječi govore same za sebe, završila bih citatom iz ovog djela:

“Ali, tko može reći što je najbolje? Zato trebate zgrabiti bilo koju priliku za sreću, gdje god ju pronađete i ne brinuti o drugim ljudima previše. Moje iskustvo mi govori da dobijemo ne više od dvije ili tri takve šanse u životu, a ako ih propustimo, žalit ćemo do kraja života.”

Morena je aktivna na društvenim mrežama pa stoga imate li koje pitanje ili samo želite biti u toku sa sadržajem kojeg stvara, slobodno je zapratite na njenom Instagram ili Facebook profilu. 🙂

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)