Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Knjige koje ostavljaju trag: Marko Prljić

Tina Tomičić

Tina Tomičić

29.10.2021.

Jedan od predavača na prvoj Split Tech City Motivacijskoj konferenciji za mlade koji je sve prisutne oduševio svojim predavanjem naziva “Uspjeh nije cilj nego posljedica”, današnji je gost rubrike posveće čitanju.

Marko Prljić je kreativac, motivator i osoba koja je samostalnim učenjem i radom postala cijenjeni stručnjak u više IT područja. Splićanin sa zagrebačkom adresom danas je zaposlen u tvrtki ConsenSys kao direktor dizajna, a mladima poručuje:

“Ne čekajte nikoga da vam pruži priliku za učenje i napredovanje, već sami sebi stvarajte prilike!”

“Knjige uvijek kupujem”

S obzirom na činjenicu da knjige koristi na način da zapisuje bilješke, ostavlja fusnote, papiriće, podrctava dijelove teksta i slično, Marko ističe da knjige uvijek kupuje te da nema naviku posuđivanja knjiga u knjižnici, niti voli posuđivati vlastite drugima:

Knjige osobno ne posuđujem već ako me netko pita za posudbu onda mu radije kupim novu i poklonim.

Ipak, u zadnje vrijeme ne čita vise toliko puno knjiga koliko je čitao prije:

Proteklih nekoliko godina čitao sam od tri do pet knjiga godišnje, pretežito stručne literature.

Na upit koji mu je najdraži format, dobili smo očekivan odgovor 🙂 :

Štampana knjiga, papirnata, da pod rukom osjetim strukturu papira i mogu pisati po knjizi svoje bilješke!

Markovi favoriti

Svi anđeli su ovdjeVesna Prljić – Ćalušić

Djelo iz obiteljske biblioteke, točnije moje majke koja je svoj životni vijek posvetila prenošenju životnog znanja i pomaganju ljudima da žive bolje, sretnije, mirnije i ispunjenije te da poboljšaju kvalitetu svog života uz uvođenje svjesnosti u sve segmente njihove svakodnevnice.

Democracy Is Self-GovernmentHarold W. Percival

Djelo koje bi svaki čovjek kad se rodi na ovoj zemlji trebao dobiti i pročitati!

Autobiography of a YogiParamahansa Yogananda

Za mene jedna od najvažnijih knjiga u mom životu koja me inspirirala i dala mi poticaj da se posvetim vlastitom duhovnom razvoju. 

The Principles of Beautiful Web DesignJason Beaird

Ova knjiga na mene je ostavila veliki trag jer je bila prekretnica u pčcetku moje karijere. Pozitivno me inspirirala i motivirala da nastavim raditi ono što radim i danas. Kasnije smo Jason i ja postali prijatelji te surađivali na razvoju web dizajna onog vremena (Danas ova knjiga vjerovatno nebi imala smisla večini čitatelja s obzirom na veliki  napredak koji je ova industrija doživjela).

Neuro Web Design: What Makes Them Click?Susan M. Weinschenk

Ova knjiga mi je u ono vrijeme bila od velike koristi i promijenila način na koji razmišljam o dizajnu digitalnih proizoda i korisničkog iskustva te me je potaknula da se više okrenem znanstvenom pristupu izrade istih.

The 4 Disciplines of Execution: Achieving Your Wildly Important GoalsChris McChesney, Sean Covey, Jim Huling

Vrlo praktična knjiga koju sam koristio (i još uvijek koristim) kao “radnu bilježnicu” koja na vrlo konkretan i jasan način govori o tome kako uspješno izbaciti novi proizvod na tržište te ostvariti poslovni i organizacijski uspjeh.

Jeste li vi pročitali nešto od navedenih naslova i ako da, kakvi su vam dojmovi? Pišite nam…

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti