Knjige koje ostavljaju trag: Marin Mrša

Marin Mrša, osnivač i direktor tvrtke za istraživanje tržišta Peekator , u razgovoru nam je rekao kako svakodnevno čita zadnjih 6 godina i da je to jedna od navika koja mu je promijenila život.

“Krenuo sam s posuđivanjem knjiga iz gradskih knjižnica. S obzirom da čitam uglavnom non-fiction knjige ubrzo sam shvatio da nije baš najbolji izbor u knjižnicama (pogotovo novije knjige).” 

U to je vrijeme, kaže, otkrio Book Depository sa stvarno pristupačnim cijenama i besplatnom dostavom, a u kombinaciji s Goodreads, društvenom mrežom za knjige napravio je veliku to-read listu. Radi lakšeg snalaženja ju je i kategorizirao, a sve je dostupno ovdje.

“Nakon par godina čitanja fizičkih knjiga odlučio sam isprobati Kindle aplikaciju za čitanje e-knjiga na tabletu. Kao veliki fan svega digitalnog, odmah mi se svidio taj način čitanja. Mogućnost bilješki i podcrtavanja u aplikaciji s opcijom wikipedije mi je ubrzala proces čitanja. Također, proces kupovine je naravno bio puno brži, odnosno instant.”

Audio knjige – ljubav na drugo slušanje

Unatoč tome što mu se na prvo slušanje audio knjige nisu dopale, odlučio im je prije dvije godine dati drugu šansu i tada nije požalio.

“Jednostavno su mi se audio knjige ovog puta savršeno uklopile u trenutni način života. Slušam audio knjigu svako jutro za vrijeme doručka i kratko nakon.”

Za kupnju knjiga i slušanje koristi aplikaciju Audbile, dok bilješke za vrijeme slušanja zapisuje u Notion.

“Aktivno zapisujem bilješke koje na kraju knjige sumiram u jednu cjelinu te odgovaram sam sebi na par pitanja što sam naučio. S takvim pristupom puno više izvučem iz same knjige.”

Još jedan razlog zbog kojeg mu audio format više odgovara je i brzina; s obzirom da sporije čita, uz slušanje knjige tempo konzumiranja mu je značajno bolji, a s vremenom je i povećao brzinu slušanja na 1.5X.

Knjige kojima se uvijek vraća

“Izabrao sam sljedećih pet knjiga za pet različitih područja koje čine razliku. Meni su izrazito pomogle kao mladom poduzetniku te slobodno mogu reći da su bitno utjecale na moja stajališta o kontinuitetu, prodaji, razvoju, marketingu i financijama. Za svakoga po nešto.” 🙂

The Compound Effect: Jumpstart Your Income, Your Life, Your Success” – Darren Hardy

Fenomenalna knjiga u kojoj je fokus stavljen na kontinuitet. Od srca je preporučam.

Predictable Revenue: Turn Your Business Into a Sales Machine with the $100 Million Best Practices of Salesforce.com” – Aaron Ross, Marylou Tyler

Jedna od najboljih knjiga o prodaji koju sam pročitao.

Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time” – Jeff Sutherland

“It’s easier and faster to improve team performance rather than the individual. Work on the team.”

Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die” – Chip Heath, Dan Heath

Klasik koji govori o tome zašto neke ideje napreduju, zašto druge umiru te kako možete povećati šansu za svoju ideju. Ipak, nije riječ samo o idejama već o storytellingu.

Rich Dad, Poor Dad” – Robert T. Kiyosaki

Knjiga koja uči kako posložiti financije i investicije.

“Nakon svake pročitane knjige objavim moje najbolje bilješke i ocjenu te knjige na LinkedIn profilu gdje zadnjih 533 dana svakodnveno objavljujem postove.”

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)