Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Knjige koje ostavljaju trag: Iva Majstorović

Tina Tomičić

Tina Tomičić

10.09.2021.

Iva Majstorović karijeru je započela kao praktikantica u Social Media timu agencije Degordian, a danas je Employer Branding Director… u istoj agenciji! Iva voli reći kako je u Degordianu pronašla svoj dream job za koji do tada nije ni znala da postoji, a upravo o toj temi nam je pričala u sklopu 12. izdanja Women In Tech meetupa.

Iva nam je hodajuća inspiracija pa nas je zanimalo koliko često čita i koji žanr preferira kada se malo odmakne od užurbanog agencijskog ritma.

Rekla bih da čitam relativno puno i često. Relativno kažem jer mislim da dosta sporo čitam i još k tome najčešće čitam navečer, a knjiga me brzo uspava. 🙂 Tako da nisam baš jedna od onih koja proguta knjigu u jednoj večeri. Ovo ne vrijedi za godišnji kad najčešće čitam u svakom trenu kad sjednem, pa u tim prilikama pročitam nekoliko knjiga u 2 tjedna. 

Što se tiče formata, Iva kaže kako već nekoliko godina posjeduje Kindle s kojim definitivno više čita, zahvaljujući dostupnosti poslovne literature.

Spasi me i što na putovanja ne moram tegliti bar 3 knjige jer sam tip osobe koji istinski živi “travel light”.

Ipak, volim za poklon dobiti knjigu u tiskanom obliku, pogotovo ako ima napisanu posvetu i ako je jedna od onih koja se čita i više puta.

Tiskani format najčešće kupuje nekome za poklon, a priznaje da joj u online svijetu najviše nedostaje savjetodavni dio, s obzirom da u knjižnici nije bila jako dugo.

U knjižnici moram priznati da nisam bila jaaako dugo, ali kako moja majka ide redovno i posuđuje super mi dođu njene preporuke koje najčešće čuje od tete knjižničarke. Taj savjetodavni dio mi nedostaje u ovom online iskustvu, iako kad tražim inspiraciju uvijek gledam Goodreads.

Ivinih top 5 naslova

Knjige koje predlažem su iz različitih područja i stilova, pa da svatko nađe nešto za sebe. Odmah i disclaimer – nisu sve knjige koje predlažem poslovne jer čvrsto vjerujem da iz različitih knjiga možemo rasti, razvijati se i učiti.

It’s Your Ship: Management Techniques from the Best Damn Ship in the NavyMichael Abrashoff

Ovo je knjiga o managementu koja je drugačija od svih drugih knjiga na ovu temu i po meni puno bolja i konkretnija jer se opisuju tehnike na stvarnom primjeru. Nakon što je Michael preuzeo jedan od najgore performirajućih brodova u američkoj mornarici shvatio je da mora promijeniti cijeli management sustav koji se do tad prakticirao kako bi s istim ljudima i istom opremom postigao bolje rezultate. Savjeti koje daje su odlični i primjenjivi za bilo koji drugi biznis i zapravo vam mogu pomoći u shvaćanju filozofije iza postizanja cilja da budete dobar i uspješan manager. Michael je uspio postići ne samo veću produktivnost nego to da su postali Best Damn Ship in the Navy. 🙂

Ako ste tip za audio bookove, jako je fora i to što ovu knjigu u toj verziji čita baš kapetan Michael. 

Talent Chooses You: Hire Better with Employer BrandingJames Ellis

Ova knjiga mi je apsolutni must read za sve koji se bave ili ih zanima područje employer brandinga. James je i generalno osoba koju pratim kroz blogove, newslettere i predavanja, a knjiga je puna objašnjenja, usmjerenja i konkretnih primjera kako kroz dobre prakse employer brandinga razumjeti zaposlenike i kako upravljati zapošljavanjem talenata koji vam trebaju. Ovo je zapravo i cijela filozofija toga zašto bi svaki poslodavac trebao imati razrađenu strategiju kao što je ima i za svoj korporativni brend. Ovoj knjizi se s vremena na vrijeme vratim pa pročitam ponovno neka poglavlja i izvučem zaključke. 🙂

Rich Dad Poor DadRobert T. Kiyosaki

Smatram da je financijska pismenost kod nas jako niska i sama sam svjesna da sam tek unazad nekoliko godina počela bolje razumjeti ideju stvarnog upravljanja osobnim financijama i planiranjem koje te može dovesti do nekog cilja. Na preporuku našeg direktora Daniela pročitala sam ovu knjigu i zapravo mi je žao da sam je tek tad pročitala. Ovo je knjiga koju bi bilo super da barem na prvoj godini faksa dobiješ u ruke i da ti da smjernicu već tad. Priča je zapravo o odrastanju s dva oca – Robertovim pravim i bogatim ocem njegovog najboljeg prijatelja i načinima na koji su oboje oblikovali njegova razmišljanja o novcu i ulaganjima. Knjiga pobija mit da morate zarađivati puno da biste bili bogati i objašnjava razliku između rada za novac i toga da novac radi za vas.

EducatedTara Westover

Ovu knjigu pročitala sam prošlu zimu i ostavila je na mene tako jak dojam da i sad svako malo razmišljam o njoj. Priču priča Tara koja je odrasla u obitelji koja živi daleko od socijalizacije, ne geografski nego praktično. Njen otac ne vjeruje u sustav pa tako većinu djece nije niti prijavio, a nitko od njih ne ide u školu niti se ikad liječi kod doktora (čak i kod ozbiljnih ozljeda). U knjizi ima svega, od raznih psiholoških stanja, fizičkog nasilja, različitih obiteljskih stavova i onoga što je u knjizi najfascinantnije – želje za obrazovanjem koja je Taru nakon toliko godina dovela do diploma s najprestižnijih fakulteta. Meni je super bilo što sam tek na kraju knjige shvatila da je ovo istinita priča i da je to zapravo autobiografija. Bilo je puno hintova po cijeloj knjizi, ali mi je toliko bilo sve to fascinantno da si valjda nisam mogla predočiti da to nije fikcija. 🙂 Mislim da bi ova knjiga bila zanimljiva doslovno svima pa svakako stavite na listu čitanja. 

Neispričane pričeRajko Grlić

Knjiga koju mi je majka poklonila za 30. rođendan i koju sam od tad pročitala i prelistala već nekoliko puta. Sastoji se od puno kratkih priča iz Rajkovog života, koje je skupljao godinama, a prenose dosta osobnih priča iz tih nekih čudnih vremena u kojima se našao. Knjiga predstavlja one zapise koji se nikada nisu pretvorili u film, ali se vežu uz neke od njegovih najuspješnijih filmova i doživljaja.

Jako mi je zapravo teško opisati ovu knjigu pa bi stavila jedan citat iz službenog opisa:

Ova knjiga vrijedna je na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog.

Zahvaljujemo Ivi na izdvojenom vremenu za rubriku posvećenu čitanju i odličnim naslovima koje nam je preporučila.

Jeste li već pročitali nešto od navedenog? 🙂

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti