Knjige koje ostavljaju trag: Edi Sinovčić

Prošlog mjeseca poslušali smo Edijevo predavanje na 128. OpenCoffee meetupu na kojem nam je pričao o  počecima ulaska na nesiguran teritorij zvan blockchain pa sve do danas, kada s ponosom može reći da je osnivač vrhunskog blockchain R&D tima, našeg člana Shard Labs.

S obzirom na dinamičan posao i malo slobodnog vremena zanimalo nas je stigne li uopće čitati knjige.

“Generalno knjige slušam preko audible-a. Volim leći u miru, zatvoriti oči, pustiti knjigu i dati slobodu mislima. Imam i Kindle, prije sam i fizički čitao knjige, ali audio format mi i dalje najviše odgovara.”

Za našu rubriku izdvojio je i svoje favorite:

“Bitcoin Whitepaper”; Iako tehnički nije knjiga, čitanje Bitcoin Whitepapera predstavlja prekretnicu u mom osobnom životu, prvenstveno zato što sam otkrio prezanimljiv svijet blockchaina, koji potencijal pruža i što ja tu mogu napraviti. Nakon njega bih izdvojio i Ethereum Whitepaper i generalno stvari vezane za Ethereum, ali ipak sam ulazak je bio Bitcoin.

“The Infinite Machine” – Camila Russo; Sama povijest Ethereuma od prvih dana do danas opisana kroz nebrojeno uspona i padova te govor o tome koliko je Ethereum veliki eksperiment mi je bio jako zanimljiv uvod jer danas surađujem s nekim od aktera knjige na dnevnoj razini i definitivno bih preporučio svakome koga zanima blockchain, prvenstveno Ethereum i kako je ta cijela priča krenula i gdje smo danas.

“Rich Dad Poor Dad” – T. Kiyosaki; Kako upravljati novcem, ali i način razmišljanja vezan za njega mi je omogućio da krenem novac gledati kao posljedicu, a ne kao motivaciju svoga rada. Sve je u mindsetu, a to ova knjiga dobro opisuje. Svakako bih preporučio svim mlađim osobama koje tek kreću s karijerom, ali definitivno i onim starijima jer ova knjiga je definitivno must read 🙂

“A Brief History of Time” – Stephen Hawking; Da li treba nešto nadodati kada knjigu napiše jedan i jedini Stephen Hawking. Koliko je knjiga zapravo jednostavno i razumljivo napisana samo dodatno naglašava genijalnost autora. Ovo je jedna od onih knjiga koje sam poslušao preko 3 puta i još mi nije ni trenutka dosadila.

“Start With Why” – Simon Sinek; Why, How i What? ili What, How i Why? Razlika je velika, a da bi saznali zašto, pročitajte knjigu, definitivno vrijedi vremena.

“Minimum koji sam sebi postavio je jedna knjiga mjesečno, jer mi se prije znalo događati da često neke druge stvari stavim kao prioritet pa knjige pate, ali rad na sebi je nešto najbolje što sebi možete napraviti.”

“U zdravom tijelu zdrav je i duh, a ja bih još nadodao zdrav je i um koji čita, istražuje, preispituje.” 🙂

Sviđa li vam se Edijev izbor?

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)