Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Knjige koje ostavljaju trag: Ana Labaš

Marija Periš

Marija Periš

19.02.2021.

Anu Labaš, magistricu govorništva i soft skills blogericu, prošlog smo mjeseca ugostili preko Instagram live-a gdje nam je pričala o važnosti mekih vještina i na koji način ih možemo razviti.

Ova mama dvoje djece, koja je trenutno na porodiljskom dopustu, kaže da svakodnevno čita, unatoč tome što uz sve obveze gotovo da i nema vremena.

“Super je što kod čitanja ne moram imati određen broj sati i minuta na raspolaganju. Jedan dan ću pročitati tri stranice, a drugi pedeset i tri. I to je ok.”

Najdraži format su joj tiskane knjige dok audio još uvijek nije isprobala, jer audio ostavlja za podcaste i laganiji sadržaj uz koji može obavljati i druge stvari.

“Biti koncentrirana na knjigu i u isto vrijeme kuhati mi se zasad čini nemogućom misijom.” 🙂

Nije ni prva ni zadnja koja tvrdi da ima nešto posebno u tome kada držiš knjigu u ruci, u mirisu i cjelokupnom doživljaju čitanja prave pravcate knjige.

“Uskoro planiram uložiti u Kindle”

Ana kaže kako knjige u podjednakoj mjeri kupuje i posuđuje u knjižnicama te da joj se često dogodi da nakon pročitane posuđene knjige poželi imati svoj primjerak na polici.

“Tješim se da ću kupnjom Kindle-a izbjeći nagomilavanje knjiga na policama.”

“Izdvojiti samo 5 naslova bio je izazov”

“Može se reći da sam se odlučila za knjige koje pokreću, daju konkretne smjernice i za koje vjerujem da će zaista ostaviti trag ako nas zanima osobni i poslovni rast. I, naravno, ako im damo šansu.” 🙂

7 navika uspješnih ljudiStephen R. Covey

Za ovu knjigu volim reći da je biblija za uspjeh! Fenomenalno strukturiran i vrlo detaljan vodič koji nas, između ostaloga, uči kako definirati svoj sustav vrijednosti, kako efikasno upravljati vremenom, kako smanjiti preokupacije i posvetiti se onomu na što imamo utjecaj. Knjiga koja obiluje primjerima iz kojih učimo o međuljudskim odnosima, o empatiji i kako da iz konfliktne situacije izađemo s win- win rezultatom. U ovoj knjizi su zapisana apsolutno sva načela koja su nam potrebna za uspjeh, a mnoga od njih su naknadno obrađivali autori poput Tima Ferrisa, Jamesa Cleara i drugih.

“Sigurno ću joj se uvijek vraćati jer svaki put nešto novo otkrijem u njoj.”

Who Moved My Cheese?Dr. Spencer Johnson

Kratka i pučna priča koja nam otkriva koliko je velika moć promjene. Ako smo zaglavili u nekim nelijepim odnosima, na poslu ili bilo kojem drugom segmentu života, ovo je must read štivo. Knjižicu ćeš pročitati u pola sata, a pouku ćeš pamtiti cijeli život.

Talk like TedCarmine Gallo

Genijalna knjiga za sve koje zanima javni nastup. Autor je analizirao više od 500 TED izvedbi i pronašao 9 zajedničkih obilježja koja mogu pomoći i nama da naučimo prezentirati kao TED govornici. Osim što nas vodi iza kulisa TED nastupa, knjiga obiluje nizom primjera TED govora koji su sami po sebi inspirativni. U tri natuknice: konkretno, inspirativno i primjenjivo već na prvom sljedećem izlaganju.

Atomic HabbitsJames Clear

Knjiga u kojoj je mehanizam usvajanja novih navika razrađen do najsitnijeg detalja. Najvažnije što sam naučila u ovoj knjizi je da se i najmanji korak računa i da je ključ usvajanja nove navike strpljenje. Jedan po jedan korak svakodnevno i, ono što je još važnije, jedna po jedna navika, a ne njih 10 u isto vrijeme. Knjiga koja će nam pomoći da polako, ali sigurno, radimo na poboljšanju kvalitete života.

MindsetDr. Carol Dweck

Knjiga koja otvara oči, motivira, ali prije svega, dokazano potvrđuje da je sve u mindsetu. O kojem god segmentu života govorili, naš mindset određuje hoćemo li biti uspješni ili ne. Ovo je knjiga za sve one koji vjeruju da se uspjeh događa drugima, za skeptike koji su uvjerenja da su uspješni ljudi rođeni pod sretnom zvijezdom i one koji vjeruju da su prestari, netalentirani, nedovoljno sposobni za usvojiti neku novu vještinu.

O pročitanim knjigama Ana često piše na svom Instagram profilu i u newsletteru pa ako vas zanima više slobodno je zapratite. 🙂

Podijeli

Povezane novosti