Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

POGLEDAJ SNIMKU! Student Karlo Vrančić oduševio izvrsnim predavanjem “Kako izvući maksimum iz studentskog perioda?”

Paula Srdanović

Paula Srdanović

13.11.2023.

Nedavno je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu održano predavanje ‘FER Survival Guide – Kako izvući maksimum iz studentskog perioda?’ s ciljem bolje prilagodbe brucoša u novonastalu situaciju zvanu život.

Predavanje je održano kao kruna novonastalog Buddy sustava na FER-u – kao dio procesa olakšavanja prilagodbe novih studenata u uloge akademskih građana.

Ipak, samo predavanje nije zamišljeno kao još jedno ‘profesor priča – studenti spavaju i dosađuju se’ iskustvo. Sami korijen ideje zasnovan je na prilagodbi načina razmišljanja na razini prosječnog studenta sa svrhom prenošenja znanja o tome što ih sve čeka kroz sljedećih nekoliko godina, a upravo zbog toga

predavanje je osmišljeno i održano od strane studenta treće godine Karla Vrančića, svestranog mladića uključenog u mnoge aktivnosti.

Iako Karlo svoje vještine i zaokupljenost većinski skromno drži za sebe, iz njegovih primjera studenti su dobili potpuno novi uvid u život studenta na FER-u. Iza Karla možda stoji FER oznaka, ali

svi savjeti i smjernice su više nego životni i primjenjivi na studente svih fakulteta. 

Dakle, ovo predavanje je usmjereno svima koji žele proučiti i naučiti ponešto iz različitih spektara života.

  • Želiš se više socijalizirati i pridružiti određenoj udruzi?
  • Želiš se educirati kako konkretnije i brže učiti?
  • Želiš saznati kako uklopiti sve obaveze i uklopiti slobodno vrijeme?

Karlo možda nema odgovore na sva pitanja svijeta, ali na ova svakako da! 

Bez previše formalnosti i na humorističan način pokrivene su teme poput strategija učenja, iskorištavanja fakultetskih resursa i pronalaska ravnoteže između predavanja te druženja.

Savjeti su više nego realni, praktični i odmah primjenjivi – baš ono što treba svakom studentu koji se želi snaći u novom okruženju.

Novo okruženje, kao i nov način pogleda na život, nije lagan, ali ga je svakako moguće srediti i dovesti do skoro perfektnog. 

Predavanje za fokus nije imalo samo akademski uspjeh, već i kako se uklopiti u fakultetski život, stvoriti nova prijateljstva i izgraditi temelje za uspješnu budućnost.

Na kraju predavanja, što možete zaključiti i sami pregledom videa, kao i reakcija sudionika, ciljani pristup se pokazao itekako uspješnim – budući da je recepcija studenata na samom predavanju bila sjajna. 

Uz oduševljenost publike, koja ni u jednom momentu nije pala, još impresivniji su odgovori iz anonimne ankete koju su studenti popunjavali nakon predavanja. Bez ijedne konkretne kritike, ispunjena je raznim pohvalama i željama da se na temelju ovog primjera slična predavanja održavaju puno češće. Ovaj zaključak je u najmanju ruku iznenađujuć s obzirom na to da se radi o anonimnoj anketi koju studenti ispunjavaju, naglasimo, o predavanju. 

Zanimljivo je da su mnogi pojedinci koji nisu niti FER-ovci niti studenti pronašli bitne poante u sadržaju predavanja. Neki su se dobro nasmijali, neki motivirali, a neki naučili nešto novo ili se vratili u neka “ljepša” vremena.

Ako ste propustili predavanje, ne trebate se brinuti. Snimka je objavljena na YouTube-u te ju možete pogledati i donijeti vlastiti zaključak:

Fotografije: Lana Cvitković

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti