Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KANCELARIJA 21. STOLJEĆA: Razlika između zapošljavanja srednjoškolaca i studenata

Kancelarija

Kancelarija

13.07.2023.

Dok se poslodavci bore s pronalaskom radnika, učenici i studenti su u potrazi za dodatnom zaradom, ali i za stjecanjem novih znanja i vještina kako bi po završetku školovanja bili spremni za tržište rada. 

Zbog toga je svim poslodavcima korisno informirati se o pravilima kojih će se morati pridržavati ako odluče u svoje redove primiti mlade snage.

Učenički i student servisi

Učenici srednjih škola i studenti zapošljavaju se preko posrednika za zapošljavanje. Uobičajeno su to učenički servisi pri školi koju pohađaju ili student servis. 

Poslodavac treba biti registriran u bazi posrednika te se Ugovor potpisuje između poslodavca, posrednika i učenika ili studenta.

Dovoljno je da jednom mjesečno poslodavac ispuni i potvrdi Ugovor te mu na temelju toga Posrednik izdaje račun. Sva davanja obračunava i plaća Posrednik, te nakon toga isplaćuje i studenta ili učenika.

Tko uopće smije biti zaposlen?

Treba samo napomenuti da rad učenika osnovnih škola nije dozvoljen, a

za zapošljavanje maloljetnih učenika potrebna je i suglasnost roditelja.

Isto tako, učenici se već pri završetku srednjoškolskog školovanja mogu učlaniti u student servis, što znači da maturanti ljeto prije upisa na fakultet mogu raditi prema pravilima student servisa.

Razlike između zapošljavanja učenika i studenata
UčenikStudent
ZaposlenjeSamo preko školskih praznikaTijekom cijele godine
PosrednikUčenički servisStudent servis
SatnicaNema propisane minimalne satnice. Satnica se povećava za 50% za rad nedjeljom, blagdanom ili noću.Minimalna satnica iznosi 4,38 eura. Satnica se povećava za 50% za rad nedjeljom, blagdanom ili noću.
Radno vrijemeUčenik koji nema navršenih 15 godina može raditi 7 sati dnevno (35 tjedno) uz suglasnost inspektora rada. Ukoliko ima navršenih 15 godina, može raditi 8 sati dnevno (40 sati tjedno). Između 20:00 i 06:00 mogu raditi samo punoljetni učenici.Nema ograničenja u radnom vremenu.
PosloviPostoji popis poslova koji učenici ne smiju obavljati. Npr. rad u kockarnici, rad u  disco klubu ili noćnom baru itd.Nema ograničenja za obavljanje poslova.
Naknada Samo naknada posredniku (učeničkom servisu).Uz naknadu posredniku plaćaju se doprinosi.

I studenti i učenici mogu biti uzdržavani članovi svojim roditeljima ukoliko tijekom godine ostvare primitak manji od 3.185,40 eura.

Ukupan godišnji neoporezivi primitak studenta ili učenika iznosi 9.556,18 eura, što znači da u trenutku kada taj primitak prijeđe iznos od 9.556,18 eura nastaje obveza obračuna poreza na dohodak.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na info@kancelarija.hr.

Podijeli


O autoru:

Kancelarija

Mi smo Kancelarija za moderna poslovna rješenja i porezno savjetovanje. Malim i srednjim tvrtkama pružamo računovodstvene usluge, odgovaramo na porezna pitanja te pomažemo u digitalizaciji poslovanja.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti