Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako sam pobijedila strah od javnog nastupa

Marija Periš

Marija Periš

21.06.2021.

Jeste li znali da čak 77% ljudi osjeća nelagodu i strah od javnog nastupa?

Sjećam se prve usmene prezentacije na fakultetu i kako sam imala toliku tremu i nelagodu da tjedan dana nisam mogla mirno spavati! Unatoč tome nisam odustala i održala sam svaku usmenu prezentaciju, a s vremenom je i nelagoda pomalo nestajala.

Zato danas s vama danas dijelim savjete koji su meni najviše pomogli, a čvrsto vjerujem da će i vama. 🙂

Svima vama koji se trenutno nalazite u sličnoj situaciji u kojoj sam i ja bila želim poručiti: svaka vještina se može izvježbati i svaka vaša iduća prezentacija/javni nastup/šta god će s vremenom biti sve bolje izvedena.

Ipak, potrebno je osigurati i određene preduvjete:

Odlična priprema

Ovo je ključan korak, jer kada znaš o čemu ćeš prezentirati i dobro vladaš teorijom, ako se i dogode rupe ili nepredviđene situacije one te neće omesti i znat ćeš kako nastaviti. Nikada nisam mogla naučiti napamet tekst, nego sam svako svoje izlaganje prethodno uvježbavala i uvijek neki dio izmjenila.

Pronađi prijateljsko lice i usmjeri se na njega

Za mene su to bile moje dvije drage prijateljice koje su me uvijek aktivno slušale i ohrabrujuće gledale. Vjerujem da ćeš i ti među publikom pronaći prijateljsko lice, a to može biti i osoba koju uopće nisi prethodno upoznao/la.

Vodi računa o neverbalnoj komunikaciji

Većinu naše komunikacije čini neverbalna komunikacija, a za njezino pravilno korištenje: izbjegavaj nagle pokrete rukama, prebrzi govor, držanje ruku na prsima, leđima ili u džepovima i namršten izraz lica.

Duboko udahni i popij vode kako ti se usta ne bi dodatno osušila. Ovdje je najbitnije dobro uvježbati uvod i kroz njega se pokušati opustiti i odbaciti tremu. Kod online sastanaka/izlaganja je nešto lakša situacija jer jer možeš uspravno sjediti i ruke staviti u opušteni položaj, a samo se vidi lice. 

Fokus je na publici, a ne na tebi

Bit javnog nastupa jest prenijeti poruku publici, ali ključna riječ je selekcija. Nije svaka informacija jednako važna niti jednako zanimljiva i zato je u načelu za kraće govorničke forme potrebno više vremena za pripremu. Naš nastup mora biti uspješan, pamtljiv i postići zadani cilj.

S obzirom da govor držimo ispred većeg broja različitih ljudi, nužno je upoznati publiku, znati njihovu profesiju, uvjerenja i vrijednosti kako bismo im mogli prilagoditi sadržaj našeg govora.

“Svaki dobar govornik publiku uvijek ima na umu.”

Pozitivno razmišljaj

Dok vježbaš svoju prezentaciju, u glavi zamisli da ju fenomenalno izvodiš i da dobivaš pohvale od publike. Ako se pojavi tračak sumnje, primijeti ga i otpusti jer sve je to samo u tvojoj glavi. Uvijek zamišljaj najbolji mogući ishod.

Uloga moderatorice  

Kada sam uspjela savladati strah od javnog nastupa, zadala sam si novi izazov: moderiranje online događaja za Split Tech City. Prvi put nije prošao kako sam zamislila jer sam bila prenervozna zbog nove situacije i izlaženja iz zone komfora. Međutim nisam odustajala, proanalizirala sam svoje greške i svaki put sam se potrudila da bude što bolje.

Kroz vođenje online događaja, naučila sam da je bitno aktivno slušanje i da ja kao voditeljica imam ulogu opustiti sugovornika i napraviti ugodnu atmosferu. 

Neke od elemenata aktivnog slušanja koje sam koristila: parafraziranje (svojim riječima ponoviti ono što sam čula), prokomentirati što sam čula ili postaviti potpitanje.

Ako si još uvijek na studiju ili držiš neka online predavanja, vjeruj u sebe, proanaliziraj u čemu griješiš, napravi odličnu pripremu i nikad ne odustaj od sebe!

Neka od zanimljivih Youtube videa na tu temu koja ti također mogu pomoći:

Navijam za tebe! 🙂

Volontiraj

Okupljamo i osnažujemo zajednicu online, ali i offline. Pridružite nam se na predavanjima, radionicama i druženjima koja organiziramo!

Prijavi se

Podijeli

Povezane novosti