Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako psiholozi mogu pomoći tvrtkama u stvaranju produktivne radne sredine?

Viktor Viljac

Viktor Viljac

27.02.2023.

Psiholozi su često povezivani s individualnim tretmanima i savjetovanjem, no njihova uloga u organizacijama može biti vrlo značajna.

Webinar pod nazivom “Kako psiholog može doprinijeti organizacijama?”, koji su u petak, 24.2.2023., održale Suzana Špika Šimera i Dunja Vuković, dao je uvid u četiri ključne teme koje psiholozi mogu pokriti u organizacijama.

Procjena kandidata i proces zapošljavanja

Prva tema koja je obrađena je procjena kandidata i proces zapošljavanja.

Predavačice su naglasile važnost postavljanja jasnih kriterija u procesu selekcije kako bi se odabrao najbolji kandidat za određenu poziciju.

Osobine ličnosti i kognitivne sposobnosti su također istaknute kao bitni faktori koji trebaju biti uzeti u obzir u procesu selekcije.

Kroz primjere su pokazale kako se psiholozi mogu koristiti raznim licenciranim testovima i specifičnim pitanjima tijekom selekcijskih intervjua kako bi procijenili kandidate na različitim aspektima.

Onboarding

Druga tema bila je onboarding, odnosno proces uključivanja novozaposlenih u organizaciju.

Predavačice su istaknule važnost pripreme tima prilikom ulaskasvakog novog člana jer se mijenja dinamika, podrške novozaposlenom i pripreme voditelja kako bi novozaposleni, kao i cijeli tim, bio što uspješniji u svom radu.

Onboarding proces se smatra ključnim u održavanju motivacije novozaposlenog i uspješnog uključivanja u radni tim.

Razvoj zaposlenika

Treća tema bila je razvoj zaposlenika.

Predavačice su objasnile važnost kontinuiranog razvoja zaposlenika i navele nekoliko metoda koje se koriste u tu svrhu, kao što su interni treninzi, mentorstvo i individualno savjetovanje.

Također su objasnile kako psiholozi mogu doprinijeti razvoju zaposlenika kroz definiranje početnog stanja i plana aktivnosti te praćenja njihovog napretka i evaluaciju.

Suzana Špika Šimera, mag.psih., Head of People OperationsPostindustria
Organizacijska klima i kultura

Posljednja tema bila je organizacijska klima i kultura.

Predavačice su istaknule da organizacijska kultura obuhvaća vrijednosti, norme i ponašanja zaposlenika unutar kompanije. Organizacijska kultura reflektira autentičnu sliku kompanije.

S druge strane, organizacijska klima se odnosi na atmosferu unutar kompanije, koja je kreirana zbog organizacijske kulture. To je individualni osjećaj koji imamo vezano za karakteristike kompanije. Uloga psihologa je da kroz stručne aktivnosti organizacijsku klimu i kulturu čini  više “opipljivom” svakom zaposleniku.

Uz pomoć psihologa do produktivne radne sredine

Sve u svemu, webinar je pružio korisne informacije o tome kako psiholozi mogu doprinijeti organizacijama.

Psiholozi mogu pomoći u procjeni kandidata i procesu zapošljavanja, pružiti podršku novozaposlenima i timu kroz onboarding proces, doprinijeti razvoju zaposlenika kroz kontinuirano savjetovanje i praćenje njihovog napretka te doprinijeti stvaranju zdrave organizacijske klime i kulture.

Dunja Vuković, mag.psih.

Predavačice su kroz primjere pokazale kako psiholozi mogu koristiti razne tehnike i metode kako bi pomogli organizacijama u postizanju njihovih ciljeva.

U konačnici, uloga psihologa u organizacijama postaje sve važnija u današnjem poslovnom svijetu.

Psiholozi mogu pomoći organizacijama u stvaranju zdrave i produktivne radne sredine, što može dovesti do boljih poslovnih rezultata i veće motivacije zaposlenika.

Zbog toga bi organizacije trebale razmotriti uključivanje psihologa u svoje timove kako bi maksimizirale svoj potencijal i uspjeh.

Podijeli


O autoru:

Viktor Viljac

Život je ples između valova neizvjesnosti i vjetrova promjena, ali upravo u ovim trenucima turbulencije pronalazimo svoju pravu ravnotežu i vinemo se u nove visine. Strastveni sam programer i lider tima. Umrežujem se s drugim ljudima i želim im pomoći u njihovim ciljevima. Svojim IT vještinama i vodstvom tima, želim doprinijeti svijetu i inspirirati druge da također čine svoj dio.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti