Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako poboljšati koncentraciju i pamćenje – drugi dio

Ivona Knaus

Ivona Knaus

11.06.2021.

S obzirom da sam dobila puno pozitivnih komentara na račun prvog članka o koncentraciji i pamćenju (puno hvala svima na feedbacku!), odlučila sam napisati i drugi dio.

U ovom članku ćemo se više fokusirati na neke tehnike i metode koje možete primjenjivati svaki dan u vašoj standardnoj rutini, a za koje sam sigurna da će vam olakšati snalaženje u obavezama i poslu.

Krenimo!
Čitanje

Čitanje potiče mozak na aktivnost. Dok navodite mozak na stalan rad i pamćenje pročitanoga, širite njegov kapacitet. Čitanje je poznato kao prevencija protiv Alzheimerove bolesti upravo zato što se mozak bolje razvija i bolje funkcionira što više čitate.

Korištenje pomagala

Kao što su rokovnici, kalendari, bilješke, natuknice, podsjetnici…

Zapisivanje obaveza i organiziranje istih može vam pomoći da vizualno zapamtite da imate nešto u rasporedu tog dana. S vremenom ćete biti svjesni toga da neke obaveze postoje i jedino što ćete trebati napraviti jest pogledati raspored.

Mentalne slike

Stvaranje mentalnih slika u situacijama kada neku stvar negdje pospremate pomoći će vam da se sjetite gdje ste ju stavili. Ostavite ključeve na ormariću, zastanite nekoliko sekundi i stvorite mentalnu sliku fizičkog mjesta i predmeta koji se nalaze oko toga. Ako povezujete stvari i ljude s okolinom, lakše će vam se urezati u pamćenje.

Učenje stranog jezika

Možete ga početi učiti u bilo koje doba u životu, a i na koji god način vam najbolje odgovara. Učenje stranog jezika uz materinji pokazalo je nevjerojatne psihološke i fiziološke prednosti. Uz učenje stranog jezika poboljšavaju se kognitivne funkcije, nivo pažnje, multitasking te prostorne sposobnosti. Zanimljivo je i da će time jezični centri u mozgu doslovno fizički narasti!

Istraživanja su pokazala kako ljudi koji znaju barem jedan strani jezik uz materinji imaju manje mogućnosti za dobivanje demencije ili gubljenje kognitivnih sposobnosti pri starenju.

Učenje stranog jezika pokazalo je posebno dobre rezultate kod djece.
Danas postoji pregršt aplikacija za učenje stranih jezika, čije dnevne lekcije možete rješavati svakodnevno i tako naučiti svaki dan po nekoliko novih riječi, što vam neće oduzeti previse vremena.

Učenje, testiranje i vježbanje mozga nužno je za njegovo pravilno funkcioniranje

Ako učite neko gradivo ili prezentaciju za posao, naučite ju, ponovite pa se testirajte s pitanjima vezanima uz naučeno. Znanstvenici su dokazali kako je testiranje jedan od najboljih načina za učenje te da studenti koji uče, a nisu naknadno ispitani, slabije pamte od ispitanih.

Asocijacije

Ako ste blokirali i primjerice se ne možete sjetiti imena nekog glumca, prisjetite se u kojim filmovima ste ga gledali. Izvlačenjem naših uspomena iz pamćenja izaziva reakciju koja može potaknuti da se sjetite riječi koja vam nedostaje.

Tehnika “Fokus i okviri”

Znate ono kad upoznate neku osobu i instantno zaboravite kako se ta osoba zove? Idući put probajte iskoristiti ovu tehniku. Fokus je koncentracija kroz distrakciju koja nam uzrokuje zaboravljanje imena, a okvir znači stvaranje mentalne slike s imenom.
Na primjer, ako ste upoznali muškarca Maria, zamislite ga kako pije kavu u vašem omiljenom kafiću. Ova tehnika tjera hipokampus da surađuje s frontalnim režnjem i premješta podatke u dugotrajnu pohranu memorije.

Igrice

Ne biste vjerovali, ali igrice zaista, osim što mogu ubiti dosadu, mogu i poticati vaš mozak i koncentraciju.

Igrice koje se temelje na fizici, npr “Cut the Rope” poboljšavaju koncentraciju, uključuju strategije planiranja i usklađivanja te unapređuju prilagođavanje novim situacijama.

Uočavajte detalje

Fokusirajte se na odjevni predmet sugovornika. To može biti kravata, jakna, cipele… Zapamtite najmanje četiri detalja, poput kakva je tekstura, boja ili uzorak. Zapišite u bilježnicu. Navečer prije spavanja pokušajte se sjetiti ta četiri detalja i zatim provjerite u svojim bilješkama jeste li dobro zapamtili.

Izazovi!

Izazovite vaš mozak tako da jednom tjedno sami pokušate pronaći alternativni put do posla, operite zube nedominantnom rukom, nosite ručni sat naopako – ništa što zahtijeva svjestan napor! Ovo je odlična vježba za mozak koja će vas natjerati da odskočite iz rutine i razmišljate na nesvakidašnji način.

Klasična glazba

Istraživanja pokazuju da slušanje klasične glazbe omogućuje bolji fokus tijekom učenja. Danas na YouTube-u možeš naći gomilu lagane i posebno kreirane klasične glazbe za lakše učenje.

Hint: Upiši Music for Studying i dobit ćeš puno prijedloga. 🙂

Isključite mobitel

S vremena na vrijeme isključite mobitel i maknite se od društvenih mreža. Mobitel je jedna od najvećih distrakcija u svakodnevnim aktivnostima, tako da odmor od njega vam sigurno neće naškoditi, niti ćete propustiti po život važnu informaciju ili događaj. 🙂

Mozak je odgovoran za sve što radimo i kako to radimo. Kombinacija savjeta iz prvog članka, uz pravilnu prehranu i vježbanje, s tehnikama i metodama iz ovog će vam sigurno biti win – win kombinacija za uspješno svladavanje informacija koje prikupite i trebate obraditi tokom dana!

Podijeli


O autoru:

Ivona Knaus

Povezane novosti