Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako napisati dobar poslovni plan?

Tina Tomičić

Tina Tomičić

16.04.2021.

Gost još jednog STC Talk-a, koji se održao u utorak, bio je Tomislav Bosak, vlasnik i osnivač obrta za savjetovanje Poslovni plan i financijski stručnjak s preko 20 godina radnog staža u području financiranja.

U samom uvodu svog izlaganja Tomislav je rekao kako poduzetnicima poslovni plan često zna biti teška i mistična tema, ali da u praksi ipak nije toliko komplicirano ni teško, već zahtijeva vrijeme i trud, kao uostalom i svaki posao.

Definicija poslovnog planiranja

Planiranje je općenit pojam, ali i sastavni dio svačijeg života. Primjerice kada idemo na put, sasvim je normalno da planiramo destinaciju, prijevozno sredstvo, organiziramo dan, i slično. Isto je i u poslovanju – planiranje je aktivnost kojom predviđamo buduće događaje, postavljamo plan svojih aktivnosti i procjenjujemo buduće prihode i troškove.

Čim spomenemo prihode i rashode logično je da imamo budžet, odnosno plan kojim se prikazuje na koji će se način pribaviti i uporabiti resursi u određenom vremenskom razdoblju u budućnosti. Sve akcije koje mi poduzimamo imaju nekakav trošak – vremena, rada, tehnike ili strojeva i mi to moramo predviditi odmah na početku da znamo koliko će nam trebat financijskih resursa da pokrenemo svoj poslovni projekt ili proširimo svoje postojeće poslovanje.

Na kraju ovog procesa dolazi kontrola koju je Tomislav usporedio s vožnjom automobila. Dok vozimo automobil, moramo imati kontrolu i držati se svoje trake. Čim automobil malo skrene – moramo ga vratiti u pravu traku. Tako je kontorla proces kojim uspoređujemo ono što smo planirali s onim što smo ostvarili i iz te usporedbe vidimo uspješnost ostvarenog ili eventualne potrebne korekcije za budućnost.

Poslovni plan – definicija i kome služi

Poslovni plan je pisani dokument koji sadrži opis poslovne ideje i mjera koje su potrebne za realizaciju posla. Osim toga, sadrži procjenu potrebnih ljudskih i financijskih resursa (troškova) i očekivani prihod s ciljem procjene isplativosti investicije.

Tomislav kaže kako je problem kada stvari držimo u glavi te da je puno bolje staviti odmah sve na papir kako bismo dobili realni odmak u objektivnost i vidjeli kako ta naša ideja izgleda očima objektivnog promatrača.

Iz svega navedenog proizlazi da je svrha poslovnog plana isplativost investicije, a služi poduzetnicima, ulagačima te financijskim institucijama kao što su HAMAG, HBOR, poslovne banke i on je zapravo putokaz poduzetnicima (da je njihova ideja realna, profitabilna i moguća), a ne obvezna dokumentacija.

Ne mora svaki poslovni plan biti u plusu, on treba pokazati isplativost ideje, ali kad se sve stavi na papir mnogi poduzetnici shvate da se njihova poslovna ideja, pa čak i trenutno poslovanje, vrte negdje oko nule ili su čak u minusu.

Prezentacija projekta investitorima – dvojaka funkcija

Prezentacija projekta je, uz prezentaciju biznisa, ujedno i prezentacija samog poduzetnika. Investitore zanimaju brojke, ali ako im se one sviđaju, žele biti sigurni da ste vi taj poduzetnik koji zna, hoće i može to provesti. Možete imati savršen poslovni plan, ali da jednostavno nije za vas, odnosno iz poslovnog plana se ne može zaključiti da vi imate znanja i sposobnosti za provedbu.

Poslovni plan odražava vaš projekt i vas.

Odlike dobrog poslovnog plana

Poslovni plan mora biti:

Realan – nije dozvoljen “copy-paste” niti pisanje “bajki”.

Orijentiran na tržište – za razliku od orijentacije na proizvod ili uslugu za koje mi mislimo da su najbolji na svijetu i da će ih kupci obožavati, kod biznisa moramo moći realno procijeniti da li postoji dovoljan broj kupaca koji su spremni platiti X kuna za naš proizvod ili uslugu. Potrebno je provesti kvalitetno istraživanje tržišta.

U skladu s logikom i zdravim razumom – nažalost, ova stavka se ne podrazumijeva. Investitorima on mora biti logičan, ne možete pisati željena stanja koja nisu baš utemeljena na realnosti.

Kompletan – mora kompletno predstaviti vas i vašu poslovnu ideju te sadržavati sve njegove sastavne dijelove.

Precizan – i u opisima i u brojevima te utemljen na tržišnim pretpostavkama.

Sažet – ne bi smio imati više od 25 do max 27 strana.

Dobro prezentiran – afirmativno prikazati projekt i sebe. Morate čvrsto stati iza poslovnog plana.

Najčešće greške kod pisanja poslovnog plana

Loše istraživanje tržišta ili nepostojanje istog

Precjenjivanje prihoda

Podcjenjivanje troškova/rashoda

Neplaniranje likvidnosti

Neda mi se/ što bih ja sad tu trebao pisati

Loša prezentacija

Poslovni plan nije mistika, ali zahtijeva vrijeme i trud – to je vaša vizitka.

Sastavni dijelovi poslovnog plana- HBOR

Podaci o poduzetniku

Poduzetnička ideja

Predmet poslovanja

Tržište nabave i tržište prodaje

Tehnološko – tehnički elementi ulaganja

Lokacija

Zaštita okoline

Financijska analiza – da li je isplativo?

Zaključak – da li je vrijedno?

Primjeri iz prakse

U drugom dijelu predavanja Tomislav nam je na konkretnom primjeru pokazao sastavne dijelove poslovnog plana, ali i detaljno odgovorio na sva pitanja publike.

Ukoliko niste pogledati predavanje, a zanima vas izrada poslovnog plana, bacite oko na snimku

ili se posjetite web stranicu Poslovni plan.

Tomislavu se zahvaljujemo na predavanju i dijeljenju korisnih savjeta i smjernica!

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti