Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako izgraditi osobni brend putem LinkedIna?

Split Tech City

Split Tech City

15.10.2021.

Imate li već LinkedIn profil ili razmišljate o njegovom otvaranju? Najveća poslovna društvena mreža na svijetu, dobiva na sve većoj važnosti i u Hrvatskoj no i dalje su rijetki oni koji pravilno iskorištavaju njen potencijal.

Vaš LinkedIn profil je online zrcalo vaše poslovne reputacije. Što vaš profil govori o vama? Imate li aktualnu i profesionalnu fotografiju, sažetak koji govori u čemu ste najbolji i istaknute projekte na koje ste najponosniji? Je li to sve potkrijepljeno s preporukama vaših kolega? Vjerojatno ne. Zato je vrijeme da ispolirate svoje zrcalo kako biste se mogli predstaviti u najboljem svjetlu.

Kakav dojam ostavljate?

Pogledajte vaš profil i stavite se u cipele potencijalnih suradnika ili poslodavaca. Hoće li ih vaše aktivnosti impresionirati, šokirati ili ostaviti ravnodušnim? Osobito se pazite ovog posljednjeg. Vremena uniformnosti u poslovnom svijetu su prošla. Kada imate snažan osobni brend koji je obojen vašim stvarnim vrijednostima i karakteristikama, to vam daje prednost u poslovnom svijetu. Tako postajete više od “još jednog životopisa na stolu” u očima poslodavaca i postajete “talent kojim se teži upravljati i razvijati” na najbolji način.

Što više dajete osobni pečat svemu što radite, poslodavci koji odgovaraju vašim vrijednostima će biti za vas zainteresiraniji kao i kolege, suradnici, partneri i potencijalni klijenti. Interes se pretvara u utjecaj, utjecaj na moć, a moć na bolje prilike u poslovnom svijetu. Sve to samo ako se usudite pokazati da imate osobnost.

Imati odlična iskustva i obrazovanje je svakako važno, ali osobni brend je ona zvjezdica više koja vam pomaže da svakodnevno ostvarujete kontakte s vama važnim ljudima, da postižete svoje poslovne ciljeve i suradnje te dugoročno stvarate reputaciju i utjecaj u poslovnom svijetu.

Povežite se s ključnim ljudima

S kim si takav si, vrijedi i na LinkedInu! Kada uredite svoj profil, povežite se sa svojim suradnicima, kolegama i bivšim poslodavcima.

Pri tome razmišljajte o svom osobnom brendu; da ste na nekom važnom događanju, biste li voljeli biti viđeni s nekim tko nema baš dobru reputaciju? Birajte pomno svoje kontakte jer će oni biti ogledalo vašeg ugleda. Kada se povežete sa svojim poznanicima, one s kojima ste blisko surađivali, zamolite da vam napišu preporuku koja će pružiti dodatnu dimenziju vjerodostojnosti vašem profilu.

Imajte na umu da temeljna pravila gradnje dugoročnih poslovnih odnosa su ista kako za offline, tako i za online svijet. Nije dovoljno samo poslati nekome direktnu poruku i odmah očekivati suradnju nego je potrebno dugoročno ulagati u taj odnos tako da kad nam taj kontakt zatreba, nije nam neugodno javiti se i zatražiti uslugu, preporuku ili podršku.

 Odnosi se grade prije nego što vam netko zatreba. 

Budite aktivni i objavljujte

Ima li boljeg načina da svijetu pokažete da ste ovladali ključnim vještinama i znanjima u vašem području od toga da o njima pišete? Podijelite svoje stavove, znanja i iskustva u člancima i objavama te afirmirajte se u online poslovnoj zajednici kao vrhunski stručnjak. Na taj način ćete osigurati redovitu posjećenost korisnika vašem profilu, a istovremeno i stalnu prisutnost vašeg osobnog brenda u njihovim glavama. Kada se pojavi neka poslovna prilika, pogodite koga će se prvo sjetiti.

Ne zaboravite da je LinkedIn društvena mreža, zato budite stalno prisutni, objavljujte redovito, komentirajte objave iz struke te s vremena na vrijeme osvježite i nadopunite svoj profil. Kao što koristite SEO na svojoj stranici, tako koristite i na LinkedInu – neka vaš profil obiluje ključnim riječima iz struke za koje želite biti relevantni. I na koncu, ne zaboravite podržati svoje kolege, pohvaliti njihov rad i preporučiti ih.

Najbrži put do uspjeha je kad pomognete drugima da uspiju prvi.

Intenzivna LinkedIn radionica za profesionalce

Ako želite iskoristiti potencijal LinkedIna i spremni ste aktivno raditi na tome, pozivamo vas na radionicu koju će voditi Tanja Džido, specijalistica digitalnog marketinga, prva LinkedIn trenerica i stručnjakinja za osobni brending u Hrvatskoj.

Radionica je na rasporedu 20. studenoga u Hotelu Ora u Splitu, a naučit ćete:

– Kako optimizirati LinkedIn profil i afirmirati se kao stručnjak u vašoj industriji? 
– Što objavljivati na LinkedInu i kako strukturirati objave?
– Kako se istaknuti na zasićenom tržištu? Kako pronaći vašu točku diferencijacije? 
– Kako se povezati s ključnim ljudima iz vaše industrije? 
– Kako izgraditi podržavajuću mrežu kontakata? 
– Kako dobivati prilike koje odgovaraju vašim poslovnim vrijednostima?
– Kako ubrzati proces dobivanja priznanja u vašoj struci kroz ASAP metodu?
– Kako ostvarivati suradnje i dobiti prilike po vašoj mjeri? 

Kao bonus, u okviru radionice dobivate i besplatan sat 1:1 konzultacije s Tanjom te profesionalnu portretnu fotografiju za LinkedIn profil.

Cijena sudjelovanja za privatne osobe iznosi 800 kuna, za pravne osobe/poslovne subjekte 1000 kn, a prijave se zaprimaju putem maila: tanja@tanjadzido.com ili info@shhhefica.com.

Autorica: Tanja Džido

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti