Izazovi i ciljevi lokalnih udruga

Srijeda popodne bila je rezervirana za zanimljiv panel čiji je cilj bio približiti izazove, ciljeve i projekte lokalnih studentskih udruga i ujedno ih predstaviti široj zajednici.

Panel je moderirala izvršna urednica Split Tech City portala Tina Tomičić, a panelisti su bili predstavnici četiriju udruga: DUMP (Ian Paligorić), FESB RACING (Luka Dodig), DVK (Tina Masnić), AIESEC (Vedran Horvat).

Na samom početku smo se vratili u prošlost, u godine osnivanja udruga i ciljeve zbog kojih su inastale. Udrugu DVK čini skupina entuzijasta koji se bave područjem vizualne kulture, a osnovala ju je 2017 godine, sada već bivša studentica zajedno s nekolicinom kolega potaknuta preseljenjem odsjeka u novu zgradu, novim prostorima i novim resursima, i sada 4 godine kasnije ekipa broji 10ak aktivnih članova, nekoliko počasnih i nekoliko bivših studenata.

Udruga mladih programera osnovana je prije 10ak godina kada su tadašnji učenici MIOC-a i studenti FESB-a odlučili započeti s edukacijom lokalne zajednice, ponajviše o programiranju. Održavali su škole osnova programiranja, jer su prepoznali nedostatak “formalnog” obrazovanja kada je riječ o programiranju. Prvotno su se nazivali splitskim genijalcima, a kasnije su promijenili ime. Trenutno broje 17 članova, a raspoređeni su kroz marketing, dizajn, programiranje i multimediju.

AIESEC postoji od 1948. godine, i tada ih je osnovala grupa studenata iz 5 zemalja s ciljem uspostavljanja mira u svijetu i kako bi povećali multikulturalnost. 1953. AIESEC počinje u Zagrebu, a nešto kasnije dolazi u Split. Od tada udruga djeluje neprekidno na Ekonomskom fakultetu. Trenutno broji 10 aktivnih članova.

FESB Racing je udruga sa splitskog FESB-a, a s vremenom su se počeli širiti i na ostale fakultete. Osnovani su 2010. godine i broje 30ak članova, a u procesu regrutacije imaju 20ak članova.

Od osnivanja do danas, složna je ekipa, prvi cilj se nije mijenjao. Načini djelovanja i teme su se mijenjale, ali ono fundamentalno je ostalo.

Financije i prostor te način motiviranja članova svi predstavnici vide kao glavne probleme u radu udruga.

“Uspjeli smo unatoč pandemiji”

Zanimalo nas je u kolikoj mjeri im je cjelokupna situacija s pandemijom poremetila planirane projekte, s obzirom da se radi o konferencijama i festivalima koji se iz godine u godinu održavaju offline i privlače velik broj zainteresirane javnosti.

Za udrugu DVK to je festival vizualne kulture KOMBO na kojem profesionalni dizajneri iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore prezentiraju svoj rad i znanje mlađim naraštajima. Unatoč pandemiji, uspjeli su, pa se KOMBO u 2020. održao u periodu od 15.-19.09., naravno uz ograničen broj ljudi, ali sama organizacija festivala, otkrila nam je Tina, bila je dosta izazovna.

Kreativnost i fleksibilnost ekipa je pokazala i prilikom organiziranja izložbe Lito 2020 u suradnji sa Info Zonom na kojoj su realizirali radove na temu utjecaja pandemije na ljeto.

Iako se bave edukacijom i redovito pune dvorane fakulteta, bez obzira radi li se o marketingu, dizajnu ili programiranju, Ian kaže kako ih ova situacija nije uhvatila nespremne.

“Uspjeli smo sve sastanke prebaciti online, a mala škola hardvera koja se održala putem live streama polučila je golem uspjeh.”

Prošle godine taman na početku pandemije ekipa iz AIESECA se vratila s internacionalne konferencije puna ideja koje su planirali realizirati, ali su se morali prebaciti online. Ipak, u ljeto su uspjeli organizirati i konferenciju uživo, ali za svega 10ak ljudi. Kombinirali su online i offline način rada, i kaže Vedran, uspjeli su se izvući.

Udruga FESB Racing susrela se s problemom otkazivanja natjecanja te poteškoćama prilikom realizacije određenih projekata, s obzirom da se radi o sastavljanju bolida, a ta aktivnost zahtijeva prisustvo ljudi.

Suradnja s ostalim udrugama

Osim sa STC-om, DVK udruga je ostvarila zapaženu suradnju s Info Zonom, a surađuju i sa etabliranim dizajerima koji su bivši studenti dizajna vizualnih komunikacija. S druge strane, Ian nam je rekao kako Udruga Dump fiksno ne surađuje s niti jednom udrugom, ali kada imaju vremena i resursa rado se odazovu na suradnje.

“Najčešće se guramo preko podrške na društvenim medijima”, iskren je Ian.

AIESEC najčešće surađuje s ostali lokalnim AIESEC odborima u Hrvatskoj, a to su Osijek, Zagreb i Varaždin, ali i ostalim lokalnim udrugama kroz zajedničke projekte.

FESB Racing surađuje s timovima iz Zagreba i Rijeke, a otvoreni su za suradnju s ostalim lokalnim udrugama.

Velika pomoć bivših studenata

U udruzi DVK aktivno je i nekoliko bivših studenata koji iskustvom daju velik doprinos radu udruge.

“Svojim iskustvom i znanjem nas iz projekta u projekt spašavaju”,

otkrila nam je Tina.

Čak znaju biti aktivniji od nekih trenutnih studenata.

AIESEC u Hrvatskoj ima jako velik broj alumnija, ali za postati alumni trebaju se zadovoljiti određeni kriteriji: redovito članstvo (barem godinu i pol, odrađene konferencije i slično).

Udruga DUMP također broji nekoliko bivših studenata aktivnih u udruzi, a Ian je jedan od nih. U pravilu, bivši studenti ne ostanu dugo, ali naravno ovisi od osobe do osobe. Čak i kada netko iziđe iz udruge dobije status alumnija i na taj način može potpomagati članovima kroz nekakve savjete, ali ne preuzimaju aktivnu ulogu.

Što se tiče alumnija, i članovi FESB Racing tima nastoje biti što više u kontaktu s njima kako bi nastavili prijenos znanja koji je od iznimne važnosti u njihovom području. Ljudi koji završe ovakve fakultete obično se i zaposle u tvrtkama koje su trenutnim studentima jako zanimljive.

Članarine i natječaji kao primarni izvori financiranja

Udruga FESB Racing financira se iz redovnih članarina, natječaja, sponzorstva i donacija. Osim natječajnih sredstava, najznačajnija su im sponzorstva gdje im tvrtke ili doniraju ili daju popust na određeni materijal koji im je potreban. S obzirom da izrađuju bolide koji su jako skupi trebaju im velika novčana sredstva.

Kod financiranja, AIESEC se prvenstveno oslanja na turističke zajednice, s obzirom da su projekti usmjereni ka jačanju turizma i njegovu promociju u Dalmaciji, a njihovi praktikanti obilaze dijelove Dalmacije koji su najatraktivniji i rade foto i video uradke. Osim toga, financiraju se i iz natječaja Studentskog centra koji su zadnjih godinu dana jako brojni te radionica stranog jezika koje koštaju 150kn za 5 tjedana učenja jezika, a održavaju ih izvorni govornici.

Kako nam je rekao Ian, i u udruzi DUMP postoje članarine, a dosta novca dobivaju i iz natječaja te organizirajući i DUMP Days konferenciju koja je vrhunac njihovog djelovanja i gdje dobivaju novac od sponzora.

Udruga DVK oslanja se na natječanje Sveučilišta kao primarne izvore financirnja, a zadovoljni su količinom raspisanih.

“Donacije nam baš i ne idu, tu i tamo se nađe pokoja, možda ovo nije toliko privlačno područje.”

Na pitanje bi li im koristilo postojanje krovne udruge koja bi im pomagala, ekipa je složna u odgovoru da je uvijek puno bolje učiti na vlastitim greškama i svojim trudom zaslužiti rezultate, nego očekivati da vam netko drugi riješi sve probleme.

Budući planovi

“Uvijek imamo puno planova, ali sada nam je u fokusu nastaviti s festivalom KOMBO,” ko iz topa odgovara Tina, dodajući da im je u planu i podcast, ali i nastavak s radionicama, a o svemu ćemo biti pravovremeno obaviješteni.

DUMP organizira gore spomenutu DUMP Days konferenciju, koja će se održati sredinom 5og mjeseca, bude li sve po planu.

AIESEC priprema projekt Discover Dalmatia, koji je planiran za srpanj. Nadaju se pozitivnom ishodu, s obzirom da ga prošle godine nisu mogli provesti. Nakon toga planiraju projekt vezan za digitalni marketing, a u 10. mjesecu je na rasporedu konferencija koju bi svi lokalni odbori trebali održati na isti datum i koja bi se prenosila preko FB.

FESB Racing trenutno radi na čak tri projekta – formuli, motociklu i još jednom električnom trkaćem motociklu koji će biti prvi takav u regiji , a najavljuju i novi projekt – električnu formulu!

Split Tech City im želi puno uspjeha u ostvarenju planiranih projekata i zahvaljuje im na izdvojenom vremenu za sudjelovanje u panelu.

Ako ste propustili panel, u nastavku vam prilažemo snimku, a želite li se priključiti jednoj od udruga ili samo želite pratiti njihov budući rad, potražite ih na društvenim mrežama; DUMP, DVK, FESB RACING, AIESEC.

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)