Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Infobip je novi član Split Tech City zajednice

Split Tech City

Split Tech City

13.04.2023.

Ponosni smo što je naš rad na povezivanju i jačanju splitske tehnološke zajednice prepoznao i prvi hrvatski “jednorog” – tvrtka Infobip.

Osnovana 2006. u Vodnjanu, danas posluje globalno kroz više od 70 ureda diljem svijeta, u kojima je zaposleno preko 3300 ljudi.

Infobip – zvijezda hrvatske IT scene

Više o njihovom radu, s naglaskom na splitski ured, otkrio nam je Frane Bebić, Site Leader.

U Hrvatskoj imaju 2 razvojna centra – kampus Pangea u Vodnjanu i kampus Alpha Centauri u Zagrebu, uz urede u Splitu, Rijeci i Osijeku.  

Infobip je jedan od svjetskih lidera u komunikacijskim platformama, tehnologiji koja objedinjuje tekstualne (SMS/MMS, Whatsapp, Viber, Telegram, Messenger, Live Chat, email…) i Voice servise u jedinstvene sustave: CPaaS i SaaS.”

Na popisu klijenata su društvene mreže, internetske kompanije, mobilne messaging aplikacije, banke, marketinške agencije i korporacije, kao i neprofitne organizacije i javne ustanove. 

Alpha Centauri – Infobipov razvojni centar u Zagrebu
Zapošljavanje u splitskom uredu

Splitski ured otvoren je 2019. godine, a Frane govori kako trenutno u našem gradu imaju 70-ero zaposlenika, od kojih 44-ero u Engineeringu i Product developmentu.

“Do kraja godine planiramo zapošljavanje najmanje još jednog novog tima u području razvoja. Konkretno, tražit ćemo Mid/Senior Java engineere.”

I u drugim splitskim odjelima (Developer Experience, Legal, Customer Facing odjeli itd.) očekuju rast tijekom 2023. godine. 

“I kroz program Internshipa za studente svake godine zapošljavamo 5-10 novih engineera.”

Raznolikost projekata i tehnologija

Kako je Infobip produktna firma, Frane priznaje da im je teško istaknuti jedan projekt ili suradnju kojom se najviše ponose.

“Izazovi i kompleksnost s kojima se susrećemo unutar produkata koje razvijamo u Splitu nisu nešto što je uobičajeno i sigurno je nešto s čim bi se htio susresti svaki engineer.”

Na produktima koje razvijaju u splitskom uredu koriste niz tehnologija, od kojih se ističu Java, React (JavaScript), PostgreSQL, ElasticSearch, Redis, Apache Kafka i RabbitMQ.   

“Tehnologija se neprestano mijenja, a mi pratimo aktualne svjetske standarde.”

Infobipova softverska rješenja koriste i komunikacijske platforme poznatih svjetskih brendova poput Vibera, WhatsAppa, Ubera… 

“Servisi na kojima radimo su high-available, stable, resilient. Detalje vezane uz tech stack i arhitekturu možete pronaći u našem Engineering handbooku, ističe Frane.

Frane Bebić
Širenje partnerstava

Partnersku mrežu Infobipa čine vodeći telekom operateri, tehnološke kompanije, banke i e-commerce kompanije kao što su Oracle, Microsoft, Vodafone i Adobe ili na domaćem tržištu Hrvatski Telekom.

Infobip neprestano bilježi rast broja partnera, koji se u posljednjih godinu i pol dana čak učetverostručio.

Strateška partnerstva dio su Infobip Partner Connect Programa, koji pomaže partnerima i njihovim klijentima da digitalno transformiraju svoje poslovanje.

Doprinos razvoju developerske scene

Infobip Shift Conference jedan je od načina kako Infobip doprinosi razvoju developerske zajednice. Uz to, kroz niz manjih meetupa diljem svijeta promiče tehnologije i vrijednosti koje gradi. 

Infobipov Startup Tribe je program koji okuplja najinovativnije domaće i globalne startupe, pružajući im niz benefita za njihov daljnji rast i razvoj, uključujući i korištenje Infobipove globalne cloud komunikacijske platforme i drugih rješenja.

Ovaj program podrške startupima Infobip provodi u suradnji sa tvrtkama Google i Goldman Sachs.  

Infobip Startup Tribe je u nešto više od godinu dana okupio preko 170 startupa iz preko 50 zemalja, a hrvatski startupi su u samom vrhu po prijavama i članstvu.

Suradnjom s tehnološkim divom Googleom i najvećom svjetskom investicijskom bankom Goldman Sachsom, Infobip domaćem startup ekosustavu dodatno otvara vrata globalnog tržišta. 

Dinamičnost tržišta rada u IT sektoru

Usprkos trenutnoj makroekonomskoj situaciji, i dalje je vidljivo povećanje potražnje za IT kadrom, kao i povećanje broja IT tvrtki. Navedeno je dovelo i do povećanja financijskog aspekta i očite borbe poslodavaca na tržištu rada za najkvalitetnije ljude.

“Očekivanja zaposlenika u sektoru su prilično visoka i mi ih kao tvrtka nastojimo pratiti kako bismo osigurali konkurentnost na tržištu.

Pojavljivanje sve više kompanija na tržištu vidie i kao benefit te očekuju pozitivne promjene u suradnji i zajedničkom građenju IT zajednice.

Jedan od ciljeva svakako im je, ističe naš sugovornik, podizanje kapaciteta i stručnosti IT obrazovanja na splitskom sveučilištu i stručnim studijima, gdje ima prostora za napredak, posebno kroz direktnu suradnju fakulteta sa IT tvrtkama i zajedničko kreiranje nastavnih programa.

“Zajedno možemo omogućiti puno veću kvalitetu studenata i bolje ih pripremiti za prijelaz u svijet rada nakon studija.”

Srednjoškolci i studenti u Split Tech City obilasku Infobipovog splitskog ureda
Dobro došli u Split Tech City!

Zbog mogućnosti zajedničkih suradnji i kreiranja lokalnog okruženja koje će biti poticajno za rast mladih IT snaga, Infobip se pridružio Split Tech City zajednici.

“Dodatni benefiti koje vidimo su dijeljenje znanja među stručnjacima iz različitih područja IT industrije, kao i mogućnosti za suradnje, kako na profesionalnom planu, tako i u djelovanju prema zajednici kroz različite akcije i inicijative Split Tech Cityja”, istaknuo je Frane za kraj našeg razgovora.

Hvala vam na povjerenju i dobro nam došli!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti