Humans of Split Tech City; Filip Krišto

Prije dvije nedjelje, u sklopu rubrike Humans of Split Tech City, predstavili smo vam Tonija Šegvića. Toni je ujedno i prva osoba koja je s nama odlučila podijeliti nekoliko crtica iz svog života, a danas je to učinio i Filip Krišto, Co-founder & CTO Eazy Oil startup-a.

Ovo je njegova priča…

Da ste me susreli nekad prije pet godina po Splitu, Vaše prvo pitanje bi vjerovatno bilo: “Zašto bi jedan Slavonac, iz Slavonskog Broda,  programer s petogodišnjim radnim iskustvom i stabilnim poslom kojeg voli došao u Split?”

Vaše sljedeće pitanje bi bilo: “Zašto baš Split pored, recimo, Zagreba ili Osijeka udaljenog svega sat vremena vožnje?”

–  Ma garant je zbog mora!

Odgovor kojeg bi dobili tada, da ste me slučajno susreli, isti je onaj kojeg bi dobili i danas: zbog zajednice, edukacije, društvenog napretka i ….. naravno mora!

Priča je započela negdje 2016. godine kada u Hrvatskoj počinju biti vidljivi neki, meni zanimljivi, projekti. Sa svog malog ekrana pratim IT scenu i vidim da, osim u Zagrebu, postoje zanimljive stvari koje se dešavaju i u Splitu. Naišao sam tada na startup firme iz Splita Include, GetByBus, Parklio… Njihove ideje, posvećenost osnivača i energija promjene ostavile su me sa upitnicima. Što se to tamo događa?

Paralelno s tim u stalnom sam kontaktu sa svojim prvim mentorom Nikolom Perićem koji se nekoliko godina ranije već doselio u Split i iz razgovora s njim dobivam informacije da se u Splitu osnovala Udruga Split Tech City i da se stvarno nešto događa.

Odluka je donešena! Dajem otkaz, pakiram kufere i za tri mjeseca eto mene u Splitu. 

Trećeg dana mog boravka u Splitu otišao sam na predavanju na temu REST API. Bio sam fasciniran predavanjem, prostorom, količinom ljudi i naravno neformalnim druženjem nakon predavanja, gdje su se teme dodatno pretresle i podjelila iskustva. Upravo na ovom konkretnom primjeru jasne su prednosti djelovanja unutar lokalne zajednice, važnost uključivanja, umrežavanja i povezivanja. 

Foto: Damira Kalajžić
129. OpenCoffee meetup

Danas, kada je potreba za promjenom možda i izraženija, preporučam da napravite sebi uslugu – preselite se u nešto veći grad koji nudi aktivnosti koje zadovoljavaju vaše potrebe ili jednostavno promijenite perspektivu! 

Da ste me susreli nekad prije pet godina po Splitu, Vaše prvo pitanje bi vjerovatno bilo: “Zašto bi jedan Slavonac, iz Slavonskog Broda,  programer s petogodišnjim radnim iskustvom i stabilnim poslom kojeg voli došao u Split?”

Zbog zajednice, edukacije, društvenog napretka … more je nekako palo u drugi plan, ali ljeto dolazi! 🙂

Želite li i vi podijeliti svoju priču sa zajednicom, javite nam se…

Podijeli

O autoru

Split Tech City

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.