Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

HEAR ME 18: U Splitu održan međunarodni seminar studentskih radija

Paula Srdanović

Paula Srdanović

26.09.2023.

Proteklog vikenda splitsko Sveučilište bilo je domaćin osamnaestog međunarodnog seminara studentskih radija “HEAR ME”, a svečano okupljanje organizirala je udruga Studenti za studente Split (S4S).

Seminar je okupio pedesetak studenata s hrvatskih studentskih radija, kao i stručnjake i sudionike iz susjednih zemalja.

Tijekom intenzivnog vikenda, održano je nekoliko inspirativnih predavanja i panel diskusija, obogaćujući znanje i perspektive mladih novinara.

„Udruga Studenti za studente Split (S4S) od 2008. godine djeluje na području grada Splita kroz humanitarne projekte, portal i radijsku emisiju. Cilj Udruge je animirati studente na aktivniji studentski život te im kroz svoj rad pružiti mogućnost da poboljšaju postojeće i razviju nove vještine. Vodeći se starom izrekom „Djela, a ne riječi“, naša se Udruga ne želi zadovoljiti samo postojanjem i djelovanjem na papiru”, predstavila nam je Udrugu članica Petra Stupalo.

Organizatori su, također, s ponosom istaknuli kako su gostujući predavači već bili dobro poznati i cijenjeni u svom području djelovanja. Odabir je, svakako, bio olakšan jer je svaki predavač donio obilje iskustva i stručnosti iz svijeta novinarstva.

Glavni cilj seminara bio je pružiti studentima jedinstvenu priliku da direktno komuniciraju s etabliranim stručnjacima i dobiju iskustva iz prve ruke kako zapravo diše novinarska zajednica. 

Ovogodišnji seminar fokusirao se na različite aspekte novinarstva, uključujući teme kao što su cenzura medija, uloga lokalnih medija u informiranju građana, sportsko novinarstvo te javni govor i retorika.

Sudionici su imali priliku postavljati pitanja predavačima, razmjenjivati ideje i raspravljati o temama koje ih duboko zanimaju. Ovaj interaktivni pristup omogućio je mladim novinarima da aktivno sudjeluju u procesu učenja i dijele svoje perspektive s ostalima.

Dva glavna predavača na seminaru, Denis Mahmutović i Damir Šarac, podijelili su svoje bogate životne i novinarske priče te dragocjene savjete za mlade novinare. 

Denis Mahmutović, istaknuti istraživački novinar iz časopisa “24 sata”, naglasio je važnost kritičkog razmišljanja i važnosti uloge novinara u Hrvatskoj:

„Propitkujte. Sve i svakoga, bez iznimke. Ako vam negdje u pozadini glave zvoni da nešto ne štima, vjerujte instinktu, ali preispitajte i njega. Nemojte se dovesti u situaciju da ne pišete o nekome jer vam je simpatičan. Nema prečaca. Morate poderati tabane na terenu, morate oglušiti od telefonskih poziva, morate nažuljati prste tipkajući. Talent je sjajna stvar, ali samo praksom i iskustvom možete napredovati i rasti. Slušajte mentore. Ne kalkulirajte, nekad se krava može ubiti zbog odreska. Također, što god Vam govorili, uvijek ima smisla baviti se ovim poslom. Ako šutimo, nasilnik pobjeđuje. A ne želimo živjeti u svijetu kojim vladaju nasilnici. Jedna od najstarijih definicija novinara jest da je on pas čuvar demokracije. Ako nećemo lajati, sloboda će biti ukradena!”

Također, dodao je savjet za sve mlade novinare koji se boje započeti svoje djelovanje, kao i kročiti naprijed:

„Uvijek je dobro imati zdravu razinu nepoštovanja autoriteta. Diskutirajte s kolegama, budite kolegijalni, na kraju krajeva, svi imamo isti cilj. Konkurencija je zdrava, ali u prvom redu smo svi kolege koji radimo istu stvar. Ako vjerujete da ste u pravu, ne bojte se posvađati, bilo s osobom o kojoj kritički pišete, bilo s nadređenim urednikom.”

“Ne volim sebi utvarati da mijenjam svijet, samo ponekad uspijem podmetnuti nogu u pravom smjeru.”

Damir Šarac, novinar “Slobodne Dalmacije”, obratio se mladima uz ohrabrujuću poruku za početak karijere:

„Držim kako je novinarski početak najbolji u mediju koji će mladom novinaru omogućiti nužnu logistiku kako bi mogao razviti svoje talente i mogućnosti. U prvom redu bilo bi odlično da mlada osoba u novinarstvu pored sebe ima „mentora“ u vidu starije kolegice ili kolege koji bi joj strpljenjem, razumijevanjem i stručnošću mogao prenijeti svoja iskustva, pomoći s kontaktima, ohrabriti je u prvim koracima koji, kao i u svakom poslu, nisu lagani. Što se tiče tehničke strane, novinaru – početniku bih svakako preporučio da čita kolege koji su se renomirali u novinarskom zanatu (bez čitanje nema pisanja), naravno, ako je riječ o radijskom novinarstvu da sluša, televizijskom da gleda. Nakon nekog vremena, kad ovlada tehnikom novinarstva, moći će kvalitetno izgraditi svoj stil jer je prepoznatljivost u javnosti jedna od odlika dobrih i uspješnih novinara.”

Za kraj je istaknuo i neke od svojih utjecajnih i prepoznatljivih djelovanja na društvo:

„Premda sam se okušao u svim formama i u gotovo svim novinarskim područjima, nekako mi se čini kako novinar najbrže i najučinkovitije može mijenjati negativne pojave u svojoj, lokalnoj sredini. U mom radu bilo je puno inicijativa, a mogu reći da u top 5 onih na koje sam najponosniji spada inicijativa za spašavanje legendarne Hajdukove murve na Starome placu koja je zamalo posječena, ali je ova inicijativa postala akcija s uključenim međunarodnim i domaćim stručnjacima i povijesno stablo je spašeno, sanirano i obnovljeno.”

Nadodao je još jednu poruku mladim kolegama:

“Ako želite biti dobri novinari – čitajte, čitajte i samo čitajte!”

“Čitajte tekstove starijih uglednih kolega, publicistiku, beletristiku, što god vam dođe pod ruku. I svakog dana barem 20 tekstova iz medija na najrazličitije teme. Bez praćenja događanja u svijetu oko sebe, čitanja i razgovora s ljudima svih klasa, nema dobrog novinara.”

Hear Me seminar donio je inspiraciju i obrazovanje za mlade novinare u Splitu, a za kraj udruga Studenti za studente Split (S4S) je poslala i poziv: 

Sve studente koji su voljni i zainteresirani za volonterski rad u Udruzi S4S, prepunoj maštovitih i srčanih ljudi, pozivamo da se jave, pridruže i s nama iskoriste svoj potencijal!

Fotografije: Ana Maroš

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti