Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Održan prvi Healtech Adria Meetup: Zdravstveni inovacijski ekosustav ima velik razvojni potencijal!

Split Tech City

Split Tech City

05.12.2023.

Pod organizacijskom palicom NetHub akceleratora i Medicinskog fakulteta u Splitu, u četvrtak je u novootvorenom prostoru Centra za kliničke vještine na Medicinskom fakultetu u Splitu održano prvo izdanje Healthtech Adria Meetupa na temu razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava

Glavni cilj meetupa, uz umrežavanje dionika healthtech zajednice, bio je informiranje o važnosti razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava. 

Što nam ubrzani tempo tehnološkog napretka zdravstva donosi i kako naša regija može biti u koraku s istim? Upravo je to bilo glavno pitanje okupljenih sudionika meetupa

Svoje viđenje o izazovima koje donosi razvoj zdravstvenog inovacijskog ekosustava, ali i iznimnim potencijalima istog te o mogućnostima primjene tehnologija i inovacija u zdravstvenoj praksi, podijelili su Arsen Ivanišević, doktor medicine, specijalist ortoped iz Kliničkog bolničkog centra Split i osnivač startupa Xiphoid, doc. dr. sc. Benjamin Benzon, doktor medicine i istraživač s Medicinskog fakulteta u Splitu, Antonio Perić-Mažar, suosnivač i direktor IT poduzeća Locastic te suorganizator Tinel meetupa, izv. prof. dr. sc. Jelena Šuran, suosnivačica i direktorica startupa ApiotiX Technologies, te Marko Mimica, suosnivač i direktor NetHub akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu.

Meetup je otvorio Marko Mimica koji je podijelio priču o svojim karijernim i poduzetničkim početcima, inspiracijama te viziji razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava. 

Povezivanjem istraživačkih grupa, kliničara i industrije želimo potaknuti suradnju svih relevantnih dionika u procesu razvoju inovacija, a pacijentima kroz personaliziranu medicinu omogućiti veću kvalitetu zdravstvene skrbi. Želimo zajednicu koja će podržati i stvoriti neke od globalnih lidera u healthtechu.

Nakon zanimljivog predavanja uslijedila je panel rasprava koju je s pitanjem o izazovima s kojima se zdravstveni sustav susreće otvorila moderatorica Maja Čurković, voditeljica istraživanja i razvoja u NetHubu te stručnjakinja u području istraživanja korisničkih potreba. 

Pitanje je potaknulo raspravu o motivaciji istraživača, (ne)dostupnom novcu za prijenos rezultata znanosti u gospodarstvo, institucionalnoj podršci i brojnim drugim ograničavajućim čimbenicima. 

Panelisti su se složili da postoji motivacija među znanstvenicima, ali na individualnoj razini nije dovoljna za pokretanje većih promjena, stoga je okupljanje svih relevantnih dionika nužno i poticajno za razvoj inovacija.

Doktor Benjamin Benzon istaknuo je kako sve češće istraživači niz godina posvećuju proučavanju potencijalnih otkrića, što ih dovodi do zasićenosti, stoga teže objavljivanju znanstvenog rada s mišljenjem da će netko drugi preuzeti inicijativu za daljnji razvoj i komercijalizaciju rezultata istraživanja.

Kao predstavnik IT sektora, Antonio Perić-Mažar naglasio je da je pristup znanosti ograničen, ali da svaki pojedinac ima moć biti pokretač zajednice. Napomenuo je kako će AI donijeti velike promjene u zdravstvu i stvoriti novi prostor za startupe.

Nešto više o jazu između kliničke prakse i inovacijskog istraživanja pričao nam je doktor Arsen Ivanišević. Istaknuo je da među kolegama postoji visoki nivo motivacije za integracijom tehnologije u zdravstvo, ali zbog manjka vremena i nedostatka kapaciteta, inovacije se ipak ne događaju.

S druge strane, profesorica Jelena Šuran navela je nekoliko primjera dobre prakse inovacijskog ekosustava u svijetu te istaknula da istraživačima ne nedostaje motivacija, već da je glavni problem nedostatak institucionalne podrške istraživačima u Hrvatskoj, odnosno nedovoljna suradnja akademske zajednice s poduzetnicima u razvoju inovacija.

Panel rasprava završila je snažnom porukom koja je odjeknula među svim sudionicima: potencijal razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava velik je, na nama je da maksimalno iskoristimo mogućnosti koje nam pruža tehnološki napredak!

Ovo je tek početak, a ako nastavimo u ovome tonu, uvjeren sam u svijetlu budućnost zdravstvenog inovacijskog ekosustava. Ovo je bio prvi u nizu Healtech Adria Meetup i planiramo nastaviti u istome tonu – stay tuned jer ponovno se vidimo ubrzo!, zaključio je Marko Mimica. 

Nakon formalnog dijela druženje se nastavilo u opuštenom tonu uz razmjenjivanje pozitivnih dojmova s prvog izdanja ovog meetupa. S obzirom na entuzijazam prisutnih, jasno je da su ovakva događanja izvrsna prilika za umrežavanje healthtech zajednice i poticaj za daljnji razvoj i suradnju.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti