Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Harfa organizira besplatnu radionicu mentalne aritmetike za djecu

Harfa International School

Harfa International School

24.02.2023.

Kad bismo vam rekli da postoji pristup učenju matematike u kojem bi djeca uživala, čak i tražila više, biste li nam vjerovali?

Međunarodna škola Harfa iz Splita s ponosom vas poziva na besplatnu radionicu za djecu pod nazivom “Mentalna matematika – zabavan put do matematičkog uspjeha”.

Iskoristite priliku i omogućite svojoj djeci da se zaljube u matematiku! Besplatna radionica održat će se 28. veljače 2023. u 18sati. 

Mora li matematika biti bauk?

Ali postavimo pravu početnu točku ove priče. Zašto matematika tolikoj djeci često predstavlja izazov i zašto se toliko djece opire matematici?

Problem svakako nije u matematici ili težini matematičkih zadataka. Izazov je upravo u pristupu, a ako pronađete pravi, oduševljeni će biti učenici, roditelji i učitelji.

Taj pristup zove se Mentalna matematika: Abacus Soroban.

Mentalna aritmetika u Harfi

Ove popularne radionice koje na zabavan način involviraju djecu te povezuju engleski jezik i matematiku vode učiteljice Međunarodne škole Harfa iz Splita, a temelje se na mentalnoj matematici Abacus Soroban, drevnoj japanskoj metodi kroz koju se računanje vrši korištenjem moći misaonog procesa te koristeći drevnu japansku računaljku – Soroban.

Koliko je ova metoda prilagođena učenju matematike dokazuju mnoge razvijene azijske države koje su uz svu, danas, dostupnu tehnologiju u svojim školama kao temelj učenja matematike još uvijek zadržale mentalnu matematiku. 

Radionice se izvode na engleskom jeziku, no ne brinite: znanje engleskog jezika nije preduvjet dolaska na radionice jer djeca će u opuštenom okruženju, na zabavan način usvajati znanja komuniciranja na engleskom jeziku kao i matematička znanja.

Dvostruka zabava, dvostruka korist.

Radionice su namijenjene djeci od 5 do 10 godina.

Sve dobrobiti mentalne aritmetike

Osim usvajanju znanja iz matematike, po čemu je najpoznatija, mentalna matematika je namijenjena razvoju mentalnih sposobnosti kod djece, koja tijekom pohađanja radionica pokazuju značajan napredak i u sljedećim područjima:

  • Pažnja – koncentracija i moć apsorpcije informacija 
  • Slušanje- razumijevanje i opažanje
  • Učenje putem taktilnih, vizualnih i auditivnih podražaja 
  • Memorija i refleksi
  • Kreativnost i sposobnost zamišljanja, kao i sposobnost analize i logičkog razmišljanja
  • Samopouzdanje i samopoštovanje
Vještine za budućnost

U današnjem dinamičnom okruženju, pripremiti djecu za budućnost globalni je izazov. Tehnologija svakodnevno mijenja naše živote, a određivanje specifičnih znanja koja će biti potrebna u budućnosti nikad nije bilo nejasnije.

Jedno ipak znamo:

Djecu trebamo opremiti vještinama koje će im pomoći prihvatiti koncept cjeloživotnog učenja i stalnom usvajanju potrebnih znanja u zadanim uvjetima.

Zbog toga je uvođenje aktivnosti poput mentalne matematike toliko važno. Pohađajući mentalnu aritmetiku, djeca usvajaju znanja i vještine koje ih pripremaju za budućnost ne samo u obrazovnom, već i u životnom smislu. 

Požurite jer broj mjesta je ograničen! 

Sudjelovanje na besplatnoj radionici potrebno je prijaviti putem ovog obrasca. Za dodatne upite kontaktirajte nas putem maila info@posh.hr.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE: 

Općenito, primjena mentalne aritmetike aktivira mentalne potencijale i omogućuje bolji uspjeh u obrazovanju, ali i u drugim životnim aspektima. Kako?

Rad na abakusu za računanje ne koristi samo lijevu stranu mozga, već obje; lijevu i desnu stranu. Zašto je to važno?

Kako funkcionira mozak?

Da bismo bolje shvatili princip mentalne aritmetike Soroban, moramo prvo razumjeti kako funkcionira mozak.

Mozak se sastoji od pet glavnih dijelova, a čine ga dvije glavne hemisfere, poznatije kao lijeva i desna polutka. Svatko od nas ima dominantniju hemisferu na koju se oslanjamo u svakodnevnom životu.

Lijeva polutka regulira logičnu i sustavnu obradu i pohranu informacija, a povezujemo je s procesima zaključivanja, analiziranja, govora i rješavanja matematičkih zadataka. Desna polutka ima holističku funkciju, kao što je prepoznavanje boja, geometrijskih oblika, glazbe, umjetnosti i vještina.

Koncept Sorobana koji koristi obje ruke u mentalnoj aritmetici zahtijeva kombiniranu upotrebu lijeve i desne hemisfere mozga, čime se postiže uravnoteženiji razvoj mozga i procesa razmišljanja.

Budući da su obje strane mozga povezane zajedničkim procesom, učenje postaje uspješnije, a postiže se značajno poboljšanje koncentracije, pamćenja i kreativnosti.

Što je abakus?

Priča o abakusu počinje u Mezopotamiji, s kamenčićima u pijesku. Tijekom dugog vremenskog razdoblja, ideja je putovala preko kontinenta da bi stigla do Japana.

U tom su razdoblju svećenici u hramovima učili djecu čitati, pisati i računati na abakusu. Razvoj japanskog obrazovanja krenuo je iz ovih škola, a u najvećim azijskim ekonomijama, abakus je još uvijek dio nastavnog plana i programa u većini škola. Zanimljivo, zar ne? 

Za koga je abakus Soroban?

Abakus je prekrasan “mentalni sport” koji trenira mozak. Iako je namijenjen djeci, abakus je sve popularniji među odraslima.

Zbog načina na koji se podučava, a ne uključuje formalno znanje o brojevima, mogu ga koristiti i djeca vrtićke dobi usvajajući na taj način ideju o brojevima.

Budući da sve generacije mogu učiti abakus, u današnjem, uglavnom virtualnom, životu ovo je odlična prilika za sve generacije da se upoznaju i učvrste svoje društvene i obiteljske veze.

Kome treba abakus kad svi imaju mobitele i zašto bi se abakus trebao koristiti u vrtićima i školama?

Abakus i mobiteli zapravo nemaju nikakve veze jedno s drugim.

U današnje vrijeme abakus nije samo alat za računanje, već i za vježbanje mozga.

U mnogim zemljama formalno obrazovanje stavlja veliki naglasak na predmete koji koriste lijevu stranu mozga, ali kako je kreativno razmišljanje sve potrebnije, potreba za aktivnostima koje razvijaju desnu stranu mozga raste. Zbog toga su aktivnosti, poput abakusa, toliko važne i sve se više uvode u vrtiće i škole diljem svijeta.

S obzirom na to da se računanje često vježba u ograničenom vremenu, vježbanjem se uči bolje iskoristiti vrijeme, ali i brzinu računanja. Nesvjesno se uči razmišljati o svakoj minuti i sekundi. S obzirom na to da postavljeni problemi s vremenom postaju sve duži i kompliciraniji, vježba se i koncentracija i volja.

Djeci su brojevi manje strašni kada ih mogu vizualizirati, što im kasnije pomaže da računaju u glavi i tako razvijaju desnu stranu mozga. Zabavna su i natjecanja u brzom rješavanju zadataka. Osim toga, primjerice, vještina dijeljenja u abakusu, kod djece razvija sposobnost dobrog prosuđivanja.

Vjerojatno najkorisnija uloga abakusa je to što služi kao alat za uvođenje djece u matematiku bez otpora prema brojevima. Posebno je koristan alat za djecu koja su uvjerena da im matematika ne ide jer ovaj alat koristi drugu stranu mozga i djeca nemaju osjećaj da računaju.

U današnjem dinamičnom okruženju, pripremiti djecu za budućnost svakako je izazov, a usvajanje sve kompleksnijih znanja nikako nije lako. Međutim, uz mentalnu matematiku ipak može biti zabavno, ali i korisno, ne samo u obrazovnom, već i u životnom smislu. 

Podijeli


O autoru:

Harfa International School

Međunarodna škola Harfa u Splitu je škola kandidata za prestižni međunarodni IB (The International Baccalaureate) program s misijom pružiti najkvalitetnije obrazovanje koje pomaže učenicima da postanu cjeloživotni učenici, istovremeno omogućavajući da prepoznaju i prihvate vlastitu jedinstvenost i ostvare svoj puni potencijal. To činimo spajajući zanimljive metode podučavanja, strastvene učitelje koji služe kao mentori, raznoliko okruženje i neprestano testiranje granica. // Harfa International School in Split, Croatia is an IB (The International Baccalaureate) candidate school with the mission to deliver the highest quality educational experience supporting students to become global citizens and lifelong learners; at the same time, enabling them to recognize and embrace their own uniqueness and achieve their own full potential. We do so by combining engaging teaching methods, passionate teachers who serve as mentors, diverse environment and always challenging the status quo.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti