Hack4Split oduševio i u online ruhu!

Hack4Split2020 trijumfalno je završio s 14 novih rješenja za čak 15 lokalnih neprofitnih organizacija!

Prvotno, događaj se trebao održati krajem ožujka. Međutim, zbog novonastale situacije je odgođen. Ipak, ni korona virus nije spriječio organizaciju trećeg po redu Hack4Split, koji se održao online putem platforme Microsoft Teams.

Volonterski timovi za dalmatinske udruge

Programeri, dizajneri, pisci, inženjeri i rukovoditelji projekata su na premeetingu, na temelju svojih znanja i vještina, podijeljeni u timove i zatim upoznati s dodijeljenom udrugom i problemima istih.

Okupljene su lokalne neprofitne udruge s područja Splita, Solina, Kaštela, Žrnovnice i Trogira.

U subotu je došlo vrijeme za hakiranje. Na temelju premeetinga, volonteri su najprije sastavili plan kako riješiti problem, a zatim su se uključili u videopoziv kako bi započeli s radom na provođenju svojih ideja. Pojedini volonteri su započeli pripreme već dan ranije, a sve kako bi bili sigurni da će imati gotov prototip do kraja hackathona.

U samo dva dana do vrhunskih rješenja

Subota i nedjelja su brzo prošle, a timovi su se međusobno podržavali i radili punom parom. Potpuno angažirani i motivirani timovi prezentirali su svoja rješenja u nedjelju.

Na hackathonu su, između ostalog, izrađene baza podataka za Udrugu tjelesnih invalida Trogir i baza očnih proteza za Županijsku udrugu slijepih.

Za udrugu SRCE i Moje dijete Solin izrađene su interaktivne igre kako bi se štićenicima omogućilo učenje na zabavan i jednostavan način.

Među ostalim projektima ističu se izrada aplikacije za pomoć u učenju djeci s disleksijom, izrada web stranice za Klub mladih Split, rebranding pojedinih udruga, izrada vizuala i interaktivnih mapa te mnogi drugi.

Svi su pobjednici, ali…

U kategorijama najboljeg multiskill projekta i najboljeg dizajna pobijedili su projekti izrađeni za udruge Naša dica i Žrvanj.

Naša Dica zatražila je pristupačno dizalo koje bi omogućilo mladim osobama s invaliditetom uživanje u bazenu, odnosno ulaz i izlaz iz bazena. Dizajn, materijali i cijene izrađeni su upravo na ovom hackathonu te ujedno proglašeni najboljim projektom u cjelini. Tim su činili Alen Grebo, Matea Perković i Ante Duilo.

Udruzi Žrvanj trebao je novi vizualni identitet, a tim u kombinaciji majka/kćer  impresionirao je publiku, što je rezultiralo nagradom za najbolji dizajn za obitelj Šegović.

Gledajući svaki od radnih kanala MS Teams-a, mogli ste vidjeti istinsko prijateljstvo, predanost radu  te početak i razvoj suradnje između naših hackera volontera i sudionika iz neprofitnog sektora“, zadovoljni su bili organizatori iz Kluba mladih Split, Ekonomskog fakulteta u Splitu i partnerskih udruga projekta Centar za društveno korisno učenje.

Spremni za četvrto izdanje?

Udruge za koje se ove godine hackiralo su: Klub mladih Split, Udruga osoba sa cerebralnom paralizom „Srce“, Udruga MOST, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “NAŠA DICA”, udruga tjelesnih invalida TOMS, udruga za promicanje prirodnih i tehničkih znanosti “Put znanosti”, Hrvatski cheerleading savez, udruga “RAŠPIN JUTE”, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete Solin“, udruga DYXY – Županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja, Županijska udruga slijepih Split, udruga – Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Klub trudnica “BEBA EVA”, udruga za zaštitu potrošača “Dalmatinski potrošač” te udruga Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice – ŽRVANJ.

U slučaju da vas zanimaju konačna rješenja, kliknite na https://youtu.be/la-qM6b3alk ili povirite na Facebook stranicu Centra za DKU, gdje se nalaze i kratki intervjui sa sudionicima hackathona.

Organizatori ovogodišnjeg Hack4Split jedva čekaju 4. izdanje humanitarnog hackathona i već vas sad pozivaju da ih pratite na društvenim mrežama kako ne biste propustili jedinstven događaj u našoj županiji!

Hack4Split je organiziran u sklopu projekta „Centar za društveno korisno učenje“, sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

 

Podijeli

O autoru

Startup.hr

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.