Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

FTP: Pokretanje startupa – ludost ili hrabrost?

Tina Tomičić

Tina Tomičić

20.08.2021.

U utorak smo vam najavili posljednje predavanje prvog dana dvodnevnog Festivala tehnologije i poduzetništva, a ako vam je slučajno promaknulo radi se o onom Petra Vukašinovića.

Od danas je na redu predstavljanje događaja koji su na rasporedu 15. 09., a započet ćemo panel raspravom u kojoj će sudjelovati osnivači lokalnih startupa, preciznije: Ena Melvan (Metabelly), Stipe Režić (Mushroom Cups) i Josip Marasović (Sailboat RC).

Startup avantura

Pokretanje startupa nije niti malo glamurozno i osim dobre ideje, zahtijeva puno odricanja, traženja odgovora na mnogobrojna pitanja, dobro sastavljen poslovni plan te odgovarajući kapital kako biste uopće mogli krenuti.

U prilog vam ne ide ni činjenica da je od 100 startupa samo jedan uspješan!

Iako smo poznati po tome da guramo pozitivne priče i okružujemo se pozitivnim ljudima, moramo biti i objektivni, stoga ćemo na ovoj panel raspravi prikazati realnu sliku – panelisti će nam otkriti kako su došli na ideju pokretanja startupa, s kojim izazovima su se suočavali, koje su lekcije naučili, kakva su im predviđanja za budućnost i što savjetuju svima koji imaju ideju, ali istovremeno i dvoje oko njezine realizacije. 

Premda su ideje troje panelista potpuno drugačije i prilagođene za različite target skupine, svi oni imaju nešto zajedničko – neizvjesnost koja ruku pod ruku dolazi s pokretanjem vlastitog posla.

Kako se nositi s njom i prestaje li uopće ikad? 

O Eni

Ena Melvan pobjednica je drugog izdanja STARTiT akademije na kojoj je 8 tjedana, uz pomoć mentora, radila na projektu personalizirane prehrane Belly i ujedno osnivačica startupa Metabelly. Koristeći 16s analizu stolice i matematičko modeliranje bakterija u crijevima ovaj projekt korisniku nudi onu prehranu koja je najbolja za njega.

Jedna je od 4 dobitnice ovogodišnje stipendije Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”, jedno vrijeme je radila na fakultetu, potom godinu dana u prijateljevom startup-u, a doktorirala je na zagrebačkom FER-u. 

Impresivno iskustvo ove mlade splićanke nikoga ne ostavlja ravnodušnim i jedva čekamo detaljnije čuti Eninu priču i pokupiti korisne savjete!

O Stipi

Mladi poduzetnik Stipe Režić stoji iza startupa Mushroom Cups, a riječ je o čuvenoj kavi s gljivama koja vam jamči bolju koncentraciju i jača imunitet.

Na ideju je Stipe došao silom prilika, odnosno kavu s gljivama je počeo razvijati potaknut privatnim problemom.

Po struci je inženjer računarstva, bivši je košarkaški reprezentativac,a uvršten je i na listu “35 under 35” Svetog Kaja. 

O Josipu

Nakon završene opće gimnazije u Splitu, Josip obrazovanje nastavlja na splitskom Ekonomskom fakultetu (Poslovna Ekonomija), potom upisuje financijski management, a prije diplome 5 mjeseci je uživao u sklopu Erasmus programa u Portugalu gdje je otkrio čari surfanja.

Od 2016. je direktor i suosnivač (zajedno sa Zvonkom Jelačićem) Sailboat RC-a, voditelj projekta dock.m,e nacionalni predstavnik klase DF65 za RH pri World Councilu koji upravlja tom međunarodno najširom klasom RC jedrenja u svijetu, voditelj iste pri HJS- u i HZTK-u, volonter jedriličarskog modelarstva, nekoć davno košarkaš, sada malo svega: snowboardanja, kampiranja, čitanja, putovanja sa zaručnicom i mačkom.

Osigurajte na vrijeme ulaznice za Festival

Uz ovakve paneliste gotovo pa možemo garantirati odličnu panel raspravu i hrpu korisnih savjeta!

Ako već niste, ulaznice za Festival kupite preko Entrio platofrme, a do 16h je u tijeku i nagradna igra na našem Instagram profilu gdje možete osvojiti 2 ulaznice!

Web stranica Festivala također je zaživila, ovdje pogledajte detaljnije!

A možete li pogoditi temu iduće panel rasprave koju najavljujemo u ponedjeljak? 🙂 

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti