Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KOMBO Festival donosi bogat program posvećen interakciji čovjeka i prostora

Split Tech City

Split Tech City

14.10.2022.

Četvrto izdanje Festivala vizualne kulture KOMBO, u organizaciji Udruge studenata Dizajna vizualnih komunikacija, poznatije kao Udruga DVK, održat će se od 26. do 29. listopada u Domu mladih u Splitu.

Program će se sastojati od predavanja, razgovora, disukursa, radionica, izložbe i koncerata. 

Ovogodišnja tema KOMBO festivala je Kontekst – Prostor – Dizajn.

Fokus je na interakciji čovjeka i prostora u kontekstu vizualnih umjetnosti – direktne i indirektne intervencije u prostoru koje oblikuju našu svakodnevnicu. 

IZLOŽBA

U sklopu Festivala vizualne kulture KOMBO organizira se izložba radova na temu prostora.

Radovi se šalju na mail studentska.udrugadvk@gmail.com uz naslov “ZA NATJEČAJ PROSTOR + ime i prezime autora”. 

Uz rad u pravilnom formatu (PDF ili TIFF 300dpi veličina B2 format (500 mm x 707 mm) (drive,  wetransfer, itd.)), trebaš poslati svoje ime i prezime, grad iz kojeg dolaziš i kratki opis rada.

Radovi se zaprimaju do 21.10., a rezultati natječaja bit će objavljeni 24.10. na društvenim mrežama Udruge DVK.

Članovi ovogodišnjeg žirija su Nikša Vukša, Karlo Kazinoti i Mišo Komenda.

RADIONICE

Probudi kreativnost sudjelovanjem na radionici narativne fotografije Glorije Lizde, radionici prostornog označavanja Damira Gamulina i radionici tipografije Nikole Mikulića!

Prijave su otvorene, a broj mjesta je ograničen. Na radionicu se mogu prijaviti svi studenti iz regije (za 10 studenata iz regije Udruga DVK osigurava bestplatni smještaj). 

Radionica tipografije: Pismo inspirirano okolinom / Nikola Mikulić 

Na ovoj dizajnerskoj radionici polaznici će dizajnirati pismo inspirirano okolinom.

“Nakon uvodnog predavanja prošetat ćemo gradom i fotografirati nekoliko primjera koji će poslužiti kao inspiracija. To može biti arhitektura, priroda, industrijski dizajn itd. Prema odabranim  primjerima napravit ćemo skice i razraditi karakteristike pisma”, najavljuju organizatori.

Za sudjelovanje na radionici polaznici trebaju biti upoznati s radom na nekom od softvera za dizajn pisma (Robofont, Glyphs, Fontlab), a na kraju radionice prezentirat će završni dizajn pisma uz referentnu fotografiju. 

Radionica će se odvijati u Domu mladih od 26.10. do 29.10., a sudjelovat će 10 studenata.

O voditelju radionice:

Nikola Mikulić je grafički dizajner, usko specijaliziran u oblikovanju tipografskih pisama. Završio je diplomski studij Tipografije na Dizajnu vizualnih komunikacija (Umjetnička  Akademija u Splitu), gdje danas predaje na tipografskim kolegijima kao vanjski suradnik.

Uz predavanje, svoj interes za slovima proširuje u digitalni rad pa kroz kontinuiranu suradnju s Nikolom Đurekom (Typotheque) radi na različitim projektima u području dizajna i produkcije pisama. Od 2020. Nikola Mikulić vodi dizajn studio Bolder TYPE

Asistenti radionice: 

Matija Sandrić i Tina Božan 

Narativna fotografija: Dom mladih / Glorija Lizde 

Sudionici će se na radionici baviti fotografskim promišljanjem vlastitog odnosa prema prostoru Doma mladih kroz interpretiranje osobnih iskustava, arhiva i značaja javnog prostora.

Naglasak će biti na formiranju narativa kroz niz fotografija koje su međusobno povezane  asocijativno i konceptualno odnosno tematski.

Kroz četiri dana (2 sata dnevno) polaznice i polaznici će producirati manju seriju fotografija  koja u sebi može sadržavati tekstove i druge materijale. 

Za sudjelovanje je potreban fotoaparat ili mobitel te laptop za pregledavanje fotografija. 

Radionica će se odvijati u Domu mladih od 26.10. do 29.10. te se na radionicu može prijaviti 10 studenata. 

O voditeljici radionice: 

Glorija Lizde je mlada talentirana fotografkinja koja inspiraciju za svoje radove pronalazi u vlastitim iskustvima. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Uz mnogobrojne skupne izložbe, ostvarila je desetak samostalnih izložbi s projektima “Kako je izgledalo moje lice prije rođenja mojih roditelja?”, “Becoming” te “F20.5”.

Radionica prostornog označavanja: Označavanja Doma i susjedstva / Damir Gamulin

Označavanjem nekog javnog prostora želimo ga učiniti čitkim i preglednim za snalaženje korisnicima, bez obzira na njihovo poznavanje šireg prostornog i društvenog konteksta ili, pak, samog jezika na oznakama.

Ujedno, sustav oznaka mjesta ne smije zagušiti komunikacijske kanale drugih korisnika na toj lokaciji, već s njima stvoriti balansiranu cjelinu, osim u slučajevima kad se upravo signalizacijom želi izgraditi novi, suvremeniji karakter prostora, odnosno ponuditi njegovo novo čitanje. Tada signalizacija ulazi u područje tzv. prostorne grafike, što, osim veće slobode u likovnom izrazu, donosi i bitno višu razinu odgovornosti.

Kroz radionicu “Označavanja Doma i susjedstva” s polaznicima će se proći kroz sve ključne korake u izradi cjelokupnog projekta signalizacije te uspostaviti nekoliko osnovnih likovnih i organizacijskih pristupa rješenju tog zadatka, temeljenih na izrazito različitim ulaznim  postavkama, kako bi konačni prikazi u komparativnoj analizi ponudili i novo razumijevanje prostora Doma mladih.

Svaki od sudionika na uvodnu raspravu treba donijeti tri primjera rješenja signalizacije za koja misli da su uspješna ili pak problematična te objasniti zašto je upravo to odabrano (primjere signalizacije potrebno je prikazati kroz seriju od 5-10 slika po radu uz navedene podatke o autorstvu prikazanog projekta).

Radionica će se odvijati u Domu mladih od 27.10. do 29.10. te se na radionicu može prijaviti 10 studenata. 

Voditelj radionice: 

Damir Gamulin oblikuje i istražuje kroz različite medije i vrste projekata, od rješenja dizajna grafike, interaktivnih ambijenata, sustava signalizacije, oblikovanja interijera i urbane opreme te prostora u cjelini do djelovanja u istraživačkim projektima.

Samostalno i u različitim suradnjama razvija metode integriranog oblikovanja i uređivanja i intepretiranja sadržaja kao nadogradnje osnovne dizajnerske aktivnosti. 

Aktivnost se održava uz podršku MKC-a. 

Sve ostale detalje možeš vidjeti na Instagram profilu udruga_dvk i na Facebook stranici Udruga DVK.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti