Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Otkrivamo kako se organizira DUMP Days (i što nas sve čeka ove godine)

Romana Ban

Romana Ban

19.04.2022.

U relativno kratkom vremenu DUMP Days konferencija stekla je kultni status među domaćim tehnološkim događanjima.

Organizirana od strane studenata i srednjoškolaca okupljenih u Udrugu mladih programera DUMP, ova besplatna konferencija omogućuje izvrsne prilike i tvrtkama kao poslodavcima i mladima kao njihovim potencijalnim zaposlenicima.

Ove će se godine, 14. i 15. svibnja, na FESB-u održati šesto izdanje DUMP Daysa; na jednom će se mjestu opet okupiti velik broj uspješnih tvrtki i pojedinaca iz Splita i ostalih dijelova Hrvatske. 

Susret tvrtki i studenata

Poželjeli smo zaviriti “behind the scenes” pa nam je dumpovka Lucia Vukorepa otkrila zanimljivosti o procesu organizacije i planovima za nadolazeću konferenciju.

“Konferencija je primarno namijenjena studentima koji traže svoj prvi posao u IT-ju, ali i svim ostalima koji žele upoznati predstavnike tvrtki i stručnjake iz industrije te poslušati njihova predavanja i panel rasprave ili sudjelovati na radionicama.”

Lucia nam je otkrila da se, kako su nedavno ukinute sve mjere, na konferenciji očekuje oko 1500 posjetitelja, koji će moći uživati u bogatom programu sastavljenom od 14 predavanja, 6 praktičnih radionica i 2 panel rasprave

Dumpovci znaju kako privući publiku

“Neki od ovogodišnjih predavača su Albert Gajšak, koji drži predavanje ‘Kako iz garaže u Karlovcu napraviti globalni biznis’ i Dario Boras s predavanjem ‘Od FESB-a do uspješnog startupa’. Marketingašima će zanimljivo biti predavanje Barbare Slade Jagodić ‘Što se događa kad web developeri i SEO stručnjaci (ne) surađuju: razlika je ogromna!’, a dizajnere će zanimati Mario Kovačević koji predaje ‘Ne-dizajnerske vještine dizajnera’”, istaknula je Lucia.

I planirani paneli nam zvuče zanimljivo; na prvom će sudjelovati predstavnici zlatnih sponzora, a moderirat će ga Dragan Petric, dok će drugi biti o marketingu, i to pod moderatorskom policom Roberta Petkovića.

Uz predavanja, radionice i panel rasprave, održat će se Fly Talks, kratki razgovori za posao s predstavnicima tvrtki, i Campfire Talks, opušteni paneli u malom koji će se održati u akvariju FESB-a.

Bogat popratni program

Svi zlatni i srebrni sponzori imaju svoje štandove, na kojima će biti puno zabavnog sadržaja, natjecanja i poklona. I sam DUMP će imati svoj štand, na kojem će predstaviti sve što rade tijekom cijele godine.

Trebat će snage za obići sve pripremljeno, ali ne brini – sva hrana i piće bit će besplatni!

“Pozivamo sve posjetitelje da obilaze štandove i sudjeluju u sadržajima konferencije jer tako skupljaju bodove u DUMP Days aplikaciji, a oni najaktivniji će osvojiti vrijedne nagrade.”

Pogled iza scene

Cijeli program impresivno zvuči, a svi koji su proteklih godina imali priliku posjetiti DUMP Days znaju da zaista i bude tako! Koliko je vremena i ljudi potrebno da bi se sve to osmislilo i realiziralo?

Proces organizacije DUMP Daysa traje 10 mjeseci.

“Nakon što održimo konferenciju, malo odmorimo pa se vrlo brzo vraćamo na posao i gledamo što možemo bolje napraviti za iduće izdanje”, otkrila nam je Lucia.

DUMP Days je najveći projekt njihove udruge pa u organizaciji sudjeluju svi aktivni članovi, kojih je trenutno 17-ero. 

(Ne)usklađivanje obveza

Kao što smo pretpostavili, izazovno je usklađivati fakultetske i privatne obveze s onim volonterskim, pogotovo ovim dumpovski intenzivnim. I profesori različito gledaju na njihov angažman. 

“Sve naše druge obveze pate. Ipak, to je kompromis na koji smo spremni pristati jer je motivacija kad nešto radimo volonterski potpuno drugačija od one kad radimo nešto na fakultetu ili na poslu.”

S obzirom na to da svake godine svi članovi sudjeluju u organizaciji konferencije, uvijek bude i onih koji su već sudjelovali i novih mladih snaga.

“Puno je lakše raditi na projektu kad je tu već uhodana ekipa koja je to prije radila i zna koji organizacijski koraci su dobri, a koje treba izbjeći.”

Tko koga vuče za rukav?

Zanimalo nas je i trebaju li tvrtke i sponzore “vući za rukav” ili je, pak, obrnuto. Lucia kaže kako većina lokalnih tvrtki već zna i za DUMP i za konferenciju pa s tim ne bude problema.

“Sami se javimo svim tvrtkama s kojima smo već surađivali da ih obavijestimo kako će se konferencija održati. Ove godine su svi pokazali vrlo velik interes za sudjelovanjem pa smo brzo  popunili kapacitet. Imamo 32 sponzora, od kojih se ističu Blank, Extension Engine, Rimac Technology i Photomath.”

Dakle, nema problema s traženjem sponzora. Dapače, sad su u fazi kad moraju odbijati sve zainteresirane tvrtke koje su im se tek javile jer prije nisu čule za njih.

S predavačima je, kako kaže Lucia, nešto drugačija priča jer svake godine ciljaju dovesti nove utjecajne predavače. Međutim, i taj proces prođe bez većih problema.

Šlag na kraju

Ako pomišljaš kako bi odlično iskustvo bilo pridružiti se volonterskom timu koji organizira DUMP Days, moramo te razočarati jer je sad već kasno za to!

Ipak, svatko tko želi postati članom Udruge te sudjelovati u organizaciji idućih DUMP Daysa i svih drugih projekata na kojima ova vrijedna ekipa radi, može se prijaviti na DUMP Internship kad se otvore prijave.

Ako se još premišljaš hoćeš li sudjelovati na ovogodišnjem izdanju, moramo ti napomenuti da će i Split Tech City ekipa biti tamo, i to odmah pored DUMP štanda. Vidimo se! 😉

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.

Povezane novosti