Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Đulijano Nola organizirao networking splitskih startupa i američkog VC fonda

Josipa Ivić

Josipa Ivić

06.02.2023.

U ležernoj i zabavnoj atmosferi, u predinkubatoru i coworkingu PICS@FESB prošlog je petka Đulijano Nola okupio splitsku tech i startup scenu na opuštenom networkingu.

Ovaj ‘community event’ organiziran je za startupe u svim fazama razvoja, kako bi kroz neformalno druženje dobili priliku za međusobno upoznavanje.

Američki VC fond i lokalni startupi

Na ovom networkingu u Nolinoj organizaciji predstavili su se Diana Koziarska iz SMOK Ventures i lokalni startupi koje je ona došla upoznati.

Diana Koziarska partner je u SMOK Ventures i co-founder poljskog akceleratora ReaktorX.

SMOK Ventures je američki venture capital fond koji su pokrenula braća Paul i Dan Bragiel, a koji ulažu u early stage software i gaming startupe iz Centralne i Istočne Europe.

Na svom istraživačkom putovanju otkrivanja zanimljivih potencijalnih startupa pogodnih za ulaganja fonda, Diana je ovog vikenda svratila i u Split! 

Financiranje startupa

Diana je fizičarka i inženjerka koja je u svojoj dosadašnjoj karijeri radila evaluacijske i akceleracijske programe za startupove.

U zadnje vrijeme radi evaluacije i odlučuje o financiranju startupa. Putuje i upoznaje lokalne startup ekosustave, a to radi kao digitalni nomad.

Publiku je pobliže upoznala sa svojim Venture fondom i načinom rada fonda i akceleratora.

Ispričala je o svom zanimljivom putu i iskustvu povezivanja američkog znanja i poljskog akceleratora.

Govorila je o načinu donošenja odluka o financiranju i ulaganju u odabrane startupe u suradnji s partnerima te istaknula koliko je networking važan dio cijele priče. 

Što vrijedi istaknuti?

Sve je proteklo opušteno, uz puno zanimljivih pitanja i odgovora s obje strane, kao i korisnih savjeta.

Da vidimo što nam je otkrila u svojim impresijama i savjetima; evo najzanimljivijih:

  • Gdje se Hrvatska nalazi u odnosu na druga tržišta u razvoju startup ekosustava? Na trenutnoj razini razvoja ekosustava kasnimo osam godina za Poljskom! 🤔
  • Koja je najvažnija osobina uspješnog pokretača startupa? Često ne uspiju oni s najboljim idejama nego oni koji ideju znaju provesti u djelo. 
  • Prilikom odabira fonda, obratite pažnju na tvrtkin portfolio, to vam govori puno više od marketinga!
  • Investicija je puno više od ulaganja samog novca. Bitno je i ulaganje znanja!

Druženje se nastavilo u ugodnoj atmosferi, a mi jedva čekamo još ovakvih događaja u Splitu! 😁

Podijeli


O autoru:

Josipa Ivić

Po profesiji ekonomist, u glavi sociolog, u duši poliglot. Obožavam čitanje i strane jezike, a područja koja me posebno zanimaju su sociologija i kulturna antropologija. Entuzijast sam kojeg najviše oduševljavaju pametne ideje i projekti za opće dobro.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti