Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Dnevnik jedne marketingašice: Influencer Marketing vs. Plaćeni oglasi – Što donosi bolje rezultate?

Elena Vian Projić

Elena Vian Projić

31.10.2023.

Brendovi već desetljećima koriste plaćene oglase kako bi povećali svoju prodaju.

Razlog je jednostavan: Google oglasi jasno prikazuju broj klikova, troškove po kliku (CPC), stope konverzije i mnoge druge metrike, što im omogućuje praćenje uspješnosti kampanje i prilagodbu strategije kako bi postigli bolje rezultate.

Laički, znaju koliko su uložili i koliko im se, od uloženog, vratilo (ROI).

Međutim, pitanje koje se danas često provlači u marketinškim krugovima je iduće: trebaju li brendovi koji žele uspjeti na današnjem (konkurentnom i neprestano mijenjajućem!) tržištu uključiti influencer marketing u svoj marketinški miks i zašto da ili zašto ne? 

Pa krenimo od samog početka.

Što je to ROI i kako se ROI računa?

ROI (Return on Investment) u marketingu je mjera koja se koristi za procjenu učinkovitosti marketinških kampanja ili aktivnosti.

Točnije, ROI u marketingu pruža informacije o tome koliko je novca brend uložio u marketinšku kampanju u odnosu na to koliko je novca zaradio ili dobio kao rezultat te kampanje. 

Formula za izračun ROI u marketingu je:

ROI = ((Povrat – Trošak) / Trošak) x 100

“Povrat” predstavlja ukupan novčani iznos koji je generiran kao rezultat kampanje (kao što su prihodi od prodaje ili vrijednost konverzija).

“Trošak” predstavlja ukupne troškove kampanje, uključujući troškove oglašavanja, stvaranja sadržaja, plaćanja influencerima i druge srodne troškove.

ROI se obično izražava kao postotak i može biti pozitivan ili negativan. Pozitivan ROI znači da je kampanja generirala više novca nego što je koštala, dok negativan ROI znači da su troškovi bili veći od prihoda.

Što je onda ROAS?

ROAS (Return on Ad Spend) je slična mjera kao ROI, ali se specifično odnosi na učinkovitost oglašavanja.

ROAS se koristi kako bi se izračunao omjer između novčanog povrata generiranog putem oglašavanja i ukupnih troškova oglašavanja. Ova mjera fokusira se na procjenu koliko novca ste zaradili u odnosu na to koliko ste potrošili na oglašavanje, a obično se izražava kao postotak ili omjer.

Formula za izračun ROAS-a je:

ROAS = (Povrat od oglašavanja / Troškovi oglašavanja)

“Povrat od oglašavanja” predstavlja ukupan novčani iznos koji ste zaradili kao rezultat oglašavanja (kao što su prihodi od prodaje ili vrijednost konverzija).

“Troškovi oglašavanja” predstavljaju ukupne troškove povezane s oglašavanjem, uključujući troškove za plaćene oglase, kampanje, kreativne sadržaje i druge troškove.

ROAS odražava koliko svaki uloženi dolar u oglašavanje generira u povratu. Na primjer, ako je ROAS 500%, to znači da ste zaradili 5 dolara za svaki dolar koji ste potrošili na oglašavanje.

ROAS se često koristi u kontekstu plaćenog oglašavanja, kao što su Google ili Facebook, kako bi se procijenila učinkovitost tih kampanja

Možemo li izračunati ROAS u influencer marketingu i kako?

Izračunavanje ROAS-a (Return on Ad Spend) kod influencera može biti izazovno, i to iz nekoliko razloga:

  • U influencer marketingu, influenceri mogu utjecati na potencijalne kupce na različite načine. Njihovi sadržaji mogu potaknuti različite metrike, uključujući konverzije, angažman, svijest o brendu itd. 
  • Potrošači često ne donose trenutnu odluku o kupovini nakon izlaganja influencer sadržaju. Put do konverzije može biti nelinearan, što znači da može proći neko vrijeme prije nego što potencijalni kupci stvarno izvrše konverziju. 
  • Influenceri često stvaraju kreativni sadržaj, ali ne nužno i konverzije
  • Brendovi često surađuju s više influencera u različitim kampanjama. Integriranje podataka iz različitih kampanja i influencera kako biste izračunali ukupni ROAS kompleksno je, gotovo nemoguće.

Da pojednostavimo, ROI je sveobuhvatnija metrika jer uključuje sve troškove i prihode povezane s kampanjom, uključujući neizravne troškove. ROI je najbolja metrika kada želite procijeniti ukupan doprinos kampanje profitabilnosti i poslovnom uspjehu.

ROAS se fokusira na učinkovitost oglašavanja i mjeri omjer između troškova oglašavanja i prihoda generiranih putem oglašavanja. ROAS je precizniji kada je primarni cilj kampanje generiranje prihoda putem plaćenog oglašavanja, znači kada je cilj povećanje prodaje iliti ostvarivanje konverzija.

Influencer Marketing vs. Plaćeni oglasi

Istraživanja kažu da većina današnjih potrošača više vjeruje drugim potrošačima nego oglasima. 

Influencer marketing i plaćeni oglasi su dva potpuno različita kanala u digitalnom marketingu, svaki s vlastitim prednostima i manama. Ovisno o ciljevima kampanje, brendu i publici, jedan kanal može biti bolji od drugog. 

Influenceri bi trebali imati svoju vjernu publiku koja cijeni njihovo mišljenje. Preporuke influencera trebale bi se percipirati kao autentične i osobne.

Influenceri često privlače ciljanu publiku koja je već zainteresirana za određenu nišu ili proizvod. Influenceri stvaraju kreativne sadržaje koji privlače pažnju i mogu biti dijeljeni na raznim platformama.

Suma sumarum, influenceri služe za izgradnju svijesti o brendu, odnosno “brand awareness”, a brand awareness je često kvalitativna metrika koja se ne može točno izmjeriti.

Osim problematike oko metrike, brendovi se mogu susresti s još nekoliko problema… Primjerice, ne mogu potpuno kontrolirati sadržaj koji influenceri stvaraju, što može rezultirati neskladnim porukama. Influenceri danas imaju mogućnosti “friziranja” svojih analitika, a isto tako, zbog pretjeranog oglašavanja proizvoda, gube na autentičnosti. 

Plaćeni oglasi daju nam potpunu kontrolu nad sadržajem, ciljevima i ciljanjem oglasa, omogućuju precizno ciljanje publike prema demografskim, interesnim i geografskim parametrima. Oglasi su mjerljivi, što omogućuje bolju optimizaciju i praćenje uspješnosti kampanje.

Ipak, ni ova metoda nije besprijekorna; oglasi, ako nisu personalizirani za korisnike na temelju njihove pretrage i ponašanja na mreži, mogu imati kontraefekt. 

Međutim, većinom, kada su dobro postavljeni i kontrolirani, plaćeni oglasi omogućuju precizno ciljanje publike koja je već u fazi razmišljanja o kupovini. Oglasi su iznimno mjerljivi i omogućuju optimizaciju kampanje za povećanje konverzija. Isto tako, pomažu brendovima da brzo dođu do rezultata. 

Koji je onda zaključak ovog eseja? 

Ja bih rekla da brendovi koji žele uspjeti na današnjem konkurentnom i neprestano mijenjajućem tržištu trebaju ozbiljno razmotriti uključivanje influencer marketinga u svoj marketinški miks. 

Isto tako, pošto ja volim brojke, i taj je oblik oglašavanja potrebno pažljivo analizirati, iliti potreban nam je ROI koji jasno ukazuje na uspješnost kampanje: 

  • Potrebno je kreirati svakom influenceru jedinstveni promocijski kod koji njihovi pratitelji mogu koristiti pri kupnji na web stranici. 
  • Nije loša ideja ni pratiti prilagođene URL-ove za svakog influencera ili za svaku kampanju koju provodimo s njima. To nam omogućuje praćenje koliko je posjetitelja došlo preko influencera.
  • Preko Google Analyticsa možemo vidjeti koliko je ljudi došlo preko influencera i koliko njih je izvršilo željenu radnju.
  • Ako je cilj kampanje generirati registracije ili prijave, možemo pratiti broj novih registracija ili prijava koje su došle kao rezultat kampanje.

Svakako, iste te brojke onda možemo usporediti s Google oglasima i sami procijeniti koja nam je opcija najisplativija i najbolja za određenu kampanju. 

Priznat ću vam nešto: ne volim pretjerano ni oglase ni Influencer marketing, iako s profesionalne strane koristim i jedan i drugi kanal. Ja vam volim SEO! Mislim da je organski rast najbolji put ka uspjehu. Ali o tome u nekom drugom tekstu. 😊

Zdravi i veseli bili!

Elena

Podijeli


O autoru:

Elena Vian Projić

Puležanka koju je ljubav dovela u Split. Završila sam Filozofski fakultet, ali već dugi niz godina svoju koricu kruha zarađujem kao marketingašica. U svojim kolumnama nastojat ću s vama podijeliti korisne savjete iz struke, jednostavnim i laičkim pristupom problematici. :)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti