Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Dizajnerska početnica: Mala oku nevidljiva bića

Split Tech City

Split Tech City

24.01.2023.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja.

Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice.

Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne, a broj sudionika je ograničen. Ovaj se program održava kao dio aktivnosti u sklopu UMAS25.

Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.

Prva ovogodišnja Početnica

Prva ovogodišnja Dizajnerska početnica održat će se 28.1. (subota) od 10 – 12 sati u prostorijama Umjetničke akademije u Splitu (Zagrebačka 3).

Radionica je namijenjena djeci od 1. – 4. razreda osnovne škole. Prijave se primaju na dizajnerskapocetnica@umas.hr do 27.1. (petak) u 17 sati.

Voditeljice radionice su Daria Ezgeta-Balić i Eleonora Matijašević.

Polaznice i polaznici na radionici će se upoznati s pojmom planktona – malim oku nevidljivim bićima s velikim utjecajem.

“Neka od pitanja na koja odgovaramo su što je to plankton, kakvih sve vrsta planktona ima, je li uvijek tako malen da ga ne možemo vidjeti golim okom i zašto ga pažljivo proučavaju i prate mnogi znanstvenici”, najavljuje Eleonora Matijašević.

Polaznici će imati priliku mikroskopom gledati planktone i naučiti nešto više o njihovim ulogama u vodenim ekosustavima i zašto tako neobično izgledaju.

Na praktičnom dijelu radionice polaznici će se upoznati s elementima dizajniranja stiliziranih karakter likova te će imati priliku osmisliti i dizajnirati svoju verziju super planktona koristeći znanja koja su stekli na radionici.

O voditeljicama radionice:

Daria Ezgeta Balić znanstvena je suradnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Već 15 godina radi u Laboratoriju za ribarstvenu biologiju, gdje je primarno fokusirana na populacije gospodarski važnih vrsta školjkaša.

Kroz projekte koje provodi i u kojima sudjeluje istražuje njihovu rasprostranjenost, rast, razmnožavanje, ishranu te iskorištavanje, a sve u svrhu održivog gospodarenja tim vrijednim resursom.

Pored istraživačkog rada, aktivna je u promociji znanosti o moru, kako među školskom djecom, tako i među širom javnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti Instituta na događanjima kao što su Festival znanosti i Noć istraživača.

Trenutno je voditeljica projekta “More budućnosti” financiranog od strane Zaklade Adris, koji za cilj ima povećati znanje o moru među djecom u manjim i ruralnim sredinama te u kopnenoj Hrvatskoj.

Eleonora Matijašević magistrica je dizajna vizualnih komunikacija. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) i Studentske udruge dizajna vizualnih komunikacija (DVK), ujedno i suosnivačica iste.

Svoje značajne uspjehe postigla je već za vrijeme studiranja, sudjelujući i izlažući na raznim izložbama i projektima. Upravo zbog svoje aktivnosti i mnogih provedenih projekata dobitnica je rektorove nagrade i dviju dekanovih nagrada za izvanredne rezultate postignute tijekom studija.

Vlasnica je obrta za dizajn vizualnih komunikacija u kojem surađuje s raznim ustanovama, organizacijama, firmama, obrtnicima, udrugama i start-upovima.

Vodi vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi izradom eteričnih ulja, što je ujedno i njena druga ljubav.

U okviru Dizajnerske početnice HDD-a vodila je 12 radionica u periodu od 2018-2022.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti