Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

DIGITALNI KONZULTANT: IT tvrtke, nemojte plaćati porez na dobit!

Ivan Silić

Ivan Silić

28.03.2023.

Sigurno ste pomislili “Evo još jedan ‘clickbait’ naslov ili jedan od onih članaka koji objašnjava kako zaobići zakon i raditi u sivoj zoni”…ali prevarili ste se!

Ovo je zapravo članak o tome kako poštovati zakon i uživati u onome što isti pruža

Konkretno, riječ je o Zakonu o poticanju ulaganja.

Stope poreza na dobit 0%?

Ako tvrtka u IT sektoru raste i zapošljava, ne mora plaćati pune stope poreza na dobiti od 10% ili 18%!

Sukladno Zakonu o poticanju ulaganja, ukoliko uložite minimalno 50.000 eura i zaposlite 10 novih radnika u sljedeće 3 godine, utoliko vam se stope poreza na dobit snižavaju za pola na 5% ili 9% te iste stope koristite sljedećih 10 godina. 

Ovisno o veličini vaše tvrtke, iznosu ulaganja i broju zapošljavanja novih radnika u sljedeće 3 godine, stope poreza na dobit mogu biti i 0%!

Ali to nije sve!

Za svaku dugoročno novozaposlenu osobu kroz Zakon o poticanju ulaganja

možete dobiti direktnu potporu na račun tvrtke u maksimalnom iznosu od 9.000 eura po radniku. 

Evo jedan jednostavan primjer:

Tvrtka ste unutar IT sektora i u zadnje 3 godine prosječno plaćate 30.000 eura godišnje poreza na dobit. 

Zbog povećane potražnje za vašim uslugama, odlučujete se investirati u proširenje i opremanje svog poslovnog prostora u iznosu od 50.000 eura.

Također, zbog povećane potražnje za vašim uslugama, namjeravate zaposliti novih 10 radnika u roku od sljedeće 3 godine. 

Ivan Silić (Fiorin)

Prije nego krenete s ulaganjem u poslovni prostor (ili kupovinom opreme) i prije nego krenete s novim zapošljavanjem, pošaljete prijavu Ministarstvu gospodarstva u sklopu Zakona o poticanju ulaganja.

Stječete status nositelja potpore te u sljedećih 10 godina ne plaćate minimalno 15.000 eura godišnje poreza na dobit u ukupnom iznosu od 150.000 eura, ali i ostvarujete direktnu novčanu potporu u maksimalnom iznosu od 90.000 eura za zapošljavanje novih 10 stalnih radnika. 

Ulaganje od 50.000 eura uz zapošljavanje novih radnika donosi 240.000 eura!

Ne zvuči loše?

Ako želite provjeriti jeste li prihvatljiv prijavitelj, zanima vas postupak prijave ili jednostavno trebate dodatne informacije/pojašnjenja, slobodno nam se javite na info@fiorin.hr!

Podijeli


O autoru:

Ivan Silić

Direktor u konzultantskoj tvrtki FIORIN d.o.o., ima više od 9 godina radnog iskustva u financijskom sektoru. Svojim kolumnama pokušat će pomoći Split Tech City zajednici informiranjem o mogućnostima iskorištavanja bespovratnih sredstava.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti