Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

DIGITALNI KONZULTANT: Bespovratne potpore za poduzetnike početnike

Ivan Silić

Ivan Silić

18.10.2023.

Mjesec dana nakon odličnog Split Tech City Festivala na Bačvicama, vjerujem da su se mnogi od sudionika dodatno motivirali za osnivanje vlastite tvrtke.

Inspirativna predavanja, vrhunski panelisti i mogućnost za odličan networking zasigurno potiču na iskorak u poslovnom svijetu. 

Za sve vas koji ste se odlučili osnovati vlastiti poslovni subjekt, prije svega čestitam i želim vam puno sreće i uspjeha!

Isto tako, smatram važnim upoznati vas s prilikom ostvarivanja bespovratnih sredstva kako biste barem djelomično olakšali izazovno razdoblje ispred sebe.

Ovaj članak podijelit ću na 3 dijela:

  • 1. Bespovratne potpore pri osnivanju poslovnog subjekta
  • 2. Bespovratne potpore unutar prve i druge godine poslovanja poslovnog subjekta (poduzetnici početnici)
  • 3. Bespovratne potpore nakon druge godine poslovanja poslovnog subjekta
Treći Split Tech City Festival (Foto: Bruno Dubravec)
Bespovratne potpore pri osnivanju poslovnog subjekta

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine provodi mjeru „Potpore za samozapošljavanje“. Ove se godine kroz navedenu mjeru za osnivanje vlastitog poslovnog subjekta moglo ostvariti do 20.000€ bespovratne potpore. Visina potpore ovisi o budućoj djelatnosti tvrtke te potpora varira od 5.000€ do 20.000€.

Prijavitelj mora biti prijavljen u evidenciju nezaposlenih osoba koju vodi Hrvatski zavod za zapošljavanje i ne smije imati registriran poslovni subjekt unutar 24 mjeseca od prijave.

Potpora se dijeli na fiksni i varijabilni iznos.

Fiksni iznos je određen za inicijalne troškove osnivanja i registracije poslovnog subjekta, troškove rada jedne zaposlene osobe te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja (trošak knjigovodstva, zakupa poslovnog prostora, obvezne članarine i slično).

Prihvatljivi troškovi unutar varijabilnog dijela troška su:

• Kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti

• Kupanja ili zakup licenciranih IT programa

• Kupnja franšiza

Prijavitelj prijavu za mjeru „Potpore za samozapošljavanje“ prijavljuje Hrvatskom zavodu za zapošljavanje uz svu obveznu dokumentaciju, koja uključuje poslovni plan iz kojeg je razvidno da je poslovna ideja održiva.

U programu Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. u najavi je natječaj „Poticanje osnivanja novih poduzeća, poticanje ženskog poduzetništva i poduzetništva mladih, posebno u područjima S3“.

Cilj natječaja je povećati broj novoosnovanih poduzeća i povećati udio žena u vlasničkoj strukturi poduzetnika. Predviđena alokacija iznosi 15.007.000 €, dok će intenzitet potpore iznositi 50% – 70%.

Predviđene prihvatljive aktivnosti su ulaganje u zapošljavanje te ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu.

Ukratko, tvrtke će pri osnivanju imati pravo na bespovratnu potporu u iznosima od 50% – 70% za nabavku opreme potrebne za pokretanje poslovanja.

Za sada nema više informacija o natječaju. Ostaje jedno od glavnih pitanja hoće li prihvatljivi prijavitelji biti samo oni koji još nisu osnovali tvrtku ili također oni koji imaju osnovanu tvrtku unutar 1 godine. Početni plan je bio da natječaj bude objavljen 15.11.2023. godine, a preostaje nam za vidjeti hoće li se navedeni datum ispoštovati.

Fiorin Consulting
Bespovratne potpore unutar prve i druge godine poslovanja poslovnog subjekta (poduzetnici početnici)

Unutar prve dvije godine poslovni subjekt se smatra poduzetnikom početnikom. Kao takav prihvatljiv je za neke potpore namijenjene isključivo poduzetnicima početnicima.

Splitsko dalmatinska županija (ali i ostale županije) svake godine imaju mjeru „Potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko dalmatinske županije“. Na navedenu mjeru mogu se prijaviti poduzetnici početnici (poslovni subjekti koji posluju unutar prve dvije godine poslovanja) i žene poduzetnice (poslovni subjekti u većinskom vlasništvu žene).

Ovisno o sjedištu poslovnog subjekta, može se ostvariti do 80% od prihvatljivih troškova do maksimalnih 6.636,14 €. Intenzitet potpore, kao i sami iznos potpore, ovisi o više faktora.

Prihvatljivi troškovi su: nabava alata, strojeva, opreme, računalnih programa, nabava vozila za gospodarske svrhe, ulaganja u razvoj novih proizvoda i usluga, ulaganje u poboljšanje i prilagodbu poslovnog prostora i drugi troškovi.

Svakako valja izdvojiti i trenutno aktivni natječaj „Vaučeri za digitalizaciju“, koji je poduzetnicima početnicima zanimljiv jer mogu ostvariti bespovratnu potporu za izradu vlastite web stranice u iznosu od 60% od prihvatljivih troškova do maksimalnog iznosa od 9.990 €.

HAMAG nudi i zajmove za poduzetnike početnike. Naravno, velika je razlika u zajmu i bespovratnim sredstvima jer zajam poduzetnik mora u potpunosti vratiti, dok bespovratna sredstva, kao što ime kaže, ne mora.

Zašto onda spominjem HAMAG zajmove? Jer isti najčešće sadrže poticajnu kamatnu stopu od oko 1%, dok se kamatna stopa za kredite u komercijalnim bankama kreće oko 5%. To je iznimno jeftino financiranje, bilo planirane investicije bilo obrtnih sredstava za tvrtku.

Bespovratne potpore nakon druge godine poslovanja poslovnog subjekta

Nakon dvije godine poslovanja ne smatrate se više poduzetnicima početnicima. Ako je žena većinska vlasnica tvrtke ili je vlasnik tvrtke osoba mlađa od 40 godina, i dalje zadržavate kategorizaciju „Žena poduzetnica“ i „Mladi poduzetnik“, što će značiti prednosti i dodatne bodove u nekim natječajima.

Iskorištavanje bespovratnih sredstava sada isključivo ovisi o vašoj glavnoj djelatnosti i o tome postoji li trenutno natječaj raspisan za tu djelatnost i za planiranu investiciju.

Kako biste bili uspješni u prijavi na natječaje za bespovratne sredstva, potrebno je zadovoljiti nekoliko „ulaznih“ uvjeta. Koji su to uvjeti?

  • Minimalno jedna zaposlena osoba temeljem sati rada u godini koja prethodi prijavi projekta
  • Udio kapitala i rezervi u Pasivi treba biti minimalno 15%
  • Prijavitelj ne smije imati iskazani gubitak u godini koja prethodi prijavi na natječaj

To su bili neki od najčešćih uvjeta za prijavu za bespovratne sredstva kod EU fondova, zato prije predaje Godišnjih financijskih izvješća sjedite sa svojim knjigovodstvom i provjerite zadovoljavate li gore navedene stavke.

Svakako je pametno iskoristiti sva bespovratna sredstva koja vam se nude jer, ako nećete vi, hoće vaša konkurencija!

Ako trebate dodatne informacije/pojašnjenja, slobodno nam se javite na info@fiorin.hr!

Podijeli


O autoru:

Ivan Silić

Direktor u konzultantskoj tvrtki FIORIN d.o.o., ima više od 9 godina radnog iskustva u financijskom sektoru. Svojim kolumnama pokušat će pomoći Split Tech City zajednici informiranjem o mogućnostima iskorištavanja bespovratnih sredstava.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti