Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Da je dizajner biti lako… Upoznajte udrugu DVK!

Tina Tomičić

Tina Tomičić

20.11.2020.

Slušali smo predavanja u sklopu festivala KOMBO kojeg su organizirali, zajedničkim snagama smo svim zainteresiranima pružili relevantne informacije i motivaciju od strane stručnjaka za dizajn u sklopu ciklusa predavanja o dizajnu po nazivom Abstrakt, a sada je došao red i da ih predstavimo! 🙂

Radi se o studentima dizajna vizualnih komunikacija, odnosno članovima udruge DVK, koja je ujedno i jedina studentska udruga u Hrvatskoj čiji je glavni interes dizajn, a financira se isključivo preko sveučilišnih natječaja i projekata te donacija.

No vratimo se na sam početak, odnosno period kada je udruga nastala…

Povijest udruge

Prije tri godine nekolicina tadašnjih studenata diplomskog studija dizajna vizualnih komunikacija, potaknuta preseljenjem Umjetničke akademije u novu zgradu, osnovala je i prijavila udrugu s ciljem da je prepusti mlađim generacijama u svrhu aktivnog djelovanja u području dizajna.

Mlađe generacije su to objeručke prihvatile i zato danas pričamo o udruzi koja broji 20ak članova, od toga 10ak aktivnih, sadašnjih studenata dizajna vizualnih komunikacija i etabliranih dizajnera s diplomom splitske Akademije. Podršku im pružaju profesori i alumni studenti kao počasni članovi.

“Iskustvo volontiranja u udruzi pomaže nam kod zaposlenja, ne samo jer smo iskusniji u samostalnom radu i organizaciji već je i poslodavcima drago čuti da smo voljni raditi i svakodnevno učiti. “

Kad se male ruke slože

Na naš upit mogu li članovima postati osobe van zidova umjetničke akademije, dobili smo odgovor kako su članovi isključivo studenti dizajna i da osoba sa strane nemaju, a “tamo gdje nemamo dovoljno iskustva (čitajte: sve van područja dizajna) riješavamo u suradnji s drugim udrugama.”

Fair enough… 

Projekti od posebnog značaja

Unazad godinu dana ekipa se pojačano angažirala oko projekata, odlučivši da je vrijeme da se fokusiraju na organizaciju radionica, predavanja i diskusija. Zasigurno najveći, ali i najzahtjevniji projekt bio je, u uvodu spomenuti, KOMBO festival vizualne kulture koji je u svom prvom izdanju prošle godine (prije se zvao KOMBO od 3) sadržavao samo radionice, a ove godine je festival dignut na višu razinu ponudivši nam čak 11 predavanja, 3 radionice i 3 izložbe.

Nadalje, projekt LITO2020, po svojoj prirodi poprilično različit od svih ostalih. Kao nadahnuće im je poslužila aktualna pandemija s Covid-19 virusom te su došli na ideju da potaknu sve mlade kreativce sa Balkana da im pošalju svoje radove na spomenutu temu. Radovi su potom objavljivani na društvenim mrežama, a u suradnji sa Info zonom organizirana je i izložba odabranih.

Kako bi cijela godina bila ispunjena aktivnostima pokrenuli su i radionicu “Baseline” također u suradnji sa Info zonom koje svim sudionicima daju mali pogled u svijet dizajna kroz bavljenje kaligrafijom, piktogramima, izradom, itd., a od posebne važnosti im je i Abstrakt, ciklus predavanja o dizajnu ostvaren upravo u suradnji sa Split Tech Cityjem.

Planovi za budućnost

Kao glavni budući cilj istaknuli su zadržavanje trenutnog tempa, a u svrhu širenja svijesti i znanja na šire društvo, aktivnim radom, dalje ulagati u događanja poput festivala, izložbi, radionica, tribina i sličnih projekata kojima je osnovna svrha razmjena znanja i razvijanje kroz zabavu.

Mi im želimo puno sreće i veselimo se budućoj suradnji i zajedničkim projektima. 🙂

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti