#CEOlife: Kako rade i razmišljaju poduzetnici u splitskom IT-u?

Već smo pisali o analizi hrvatskog ICT sektora u prošloj godini, čiji podaci pokazuju rast izvoza, prihoda i dodane vrijednosti te povećanje broja zaposlenih i tvrtki. Ova je industrija čak i u vrijeme gospodarske krize ostvarivala pozitivne rezultate, stoga nije čudno što se radi o jednom od najpoželjnijih sektora za zaposlenje, ali i za pokretanje posla.

Kako bismo vam približili kako izgleda poduzetništvo u IT-u, popričali smo s nekoliko vlasnika splitskih tehnoloških tvrtki, koje su ujedno članice Split Tech City zajednice.

Tomislav Zović (Klikeri), Nebojša Veron (dobartek.hr) i Toni Trivković (Agilo) otkrili su nam, između ostalog, kako izgleda njihov prosječni radni dan, na koji način organiziraju posao te ispunjava li ih rad u IT-u.

Prosječan radni dan

Budim se u 7, slijedi doručak, a provjeravanjem e-mailova u 7.30 počinje moj radni dan. Obično između 10 i 12 odrađujem sastanke, oko 13 sati ručam, a završetak posla bude oko 18. Uglavnom planiram sve svoje aktivnosti i pritom koristim Google kalendar, ali često se nađem i na neplaniranim sastancima”, otkrio nam je Tomislav Zović iz digitalne agencije Klikeri.

Nebojši Veronu, suosnivaču servisa za naručivanje hrane putem interneta dobartek.hr, prosječan radni dan započinje oko 9 ujutro u uredu: “Radno je vrijeme poprilično fleksibilno, ovisno o odjelu. Ekipa koja radi u Odjelu razvoja svoj radni dan provodi najviše u uredu, iako im često zna biti ugodno dio posla odraditi od kuće ili iz kafića, gdje god se taj dan osjećaju najproduktivnije. Odjel prodaje najčešće dan započinje u uredu, ali često većina njihova radnog dana bude na terenu, u obilasku naših restorana. Ručamo zajedno u uredu, a hranu, naravno, naručujemo koristeći upravo dobartek.hr .”

Nebojša ističe da se trude da atmosfera bude istovremeno opuštena i zaposlenicima ugodna, ali i da sve ciljeve koje stave ispred sebe na vrijeme ispunjavaju. Planiranje poslovnih aktivnosti ovisi o pojedinom odjelu; Prodaja i Marketing svoje aktivnosti planiraju i do godinu dana unaprijed, a Razvoj sve prati pa je plan najčešće napravljen za 3 do 6 mjeseci unaprijed.

Radni dan mi uglavnom počne oko 8.30 ujutro te traje do 17. Uz rad na razvoju svoje tvrtke, nastojim doprinositi i razvoju cijele zajednice kroz udrugu koju sam pokrenuo prije nekoliko godina, a koja je prerasla u ‘brand’ Split Tech City. Uvijek imam okviran plan za sljedećih 3-6 mjeseci, dok na tjednoj razini određujem prioritete. Već godinama nedjeljom popodne dođem nekoliko sati u ured te u miru razmišljam o nadolazećem tjednu i prioritetima. Prednost se stvara dok većina ‘spava’ 🙂”, otkriva Toni iz dizajnersko-tehnološke agencije Agilo.

Dobra atmosfera i fleksibilnost

Svi su se naši sugovornici složili u tome da su im skladni odnosi među zaposlenicima te fleksibilnost radnog vremena i mjesta iznimno važni za uspjeh tvrtke.

Naša je tvrtka fluidno organizirana, zaposlenici se poznaju, ali uglavnom svi rade od kuće, a jednom godišnje imamo zajedničko druženje. Takav način funkcioniranja, gdje prefeiramo upravo rad od kuće s obzirom na to da zapošljavamo kreativce, koji žele osjećaj slobode, može imati i mana; uglavnom se manji problemi stvore u hitnim situacijama”, navodi Tomislav.

Vlasnicima tvrtke dobartek.hr iznimno je važno da su njihovi zaposlenici međusobno u dobrim i prijateljiskim odnosima jer smatraju da je upravo takva atmosfera među ljudima ključna za uspjeh u poslu. Neki su se, kako kaže Nebojša, zahvaljujući uredskom poznanstvu počeli družiti i privatno, a uvijek se trude družiti i izvan ureda u vidu teambuildinga, proslava različitih značajnijih događaja u životima kolega i sl.

Fleksibilnost radnog vremena i mjesta važni su nam čimbenici i pokušavamo biti dovoljno fleksibilni za sve. Za neke odjele, primjerice za Prodaju, to je iznimno važno jer njihove aktivnosti nekad zahtijevaju i cjelodnevna izbivanja. U Odjelu razvoja i Odjelu marketinga uvijek je potrebna inspiracija i kreativa pa ni njih ne želimo ograničavati mjestom na kojem će raditi svoj dio posla, dok god ispunjavamo sve postavljene ciljeve”, ističe.

 

Toni je naglasio kako je fleksibilnost sastavni dio vrijednosti njegove tvrtke te kako dosad nije imao negativnih iskustava jer zapošljava odgovorne ljude, kojima daje maksimalno povjerenje.

I njemu je važno da njegov team skladno funkcionira: “Team-buildinge i zajedničke ručkove ne forsiram, iako se znamo okupiti i družiti van posla. Zaposlenici su zadovoljni i produktivni prvenstveno zbog kulture firme. Sami biraju gdje će raditi te imaju fleksibilno radno vrijeme, a s klijentima komuniciraju direktno, bez micro managementa. Na poslovna putovanja često vodim velik dio tima, tako da su sa mnom na prvoj fronti kod klijenta te imaju priliku upoznati i učiti iz drugih kultura. Sve navedeno utječe na njihovo svakodnevno zadovoljstvo.

Praćenje trendova i prilagođavanje tržištu

Ovi uspješni poduzetnici ističu i važnost razvoja poslovanja ukorak s razvojem tehnologije i praćenja novih digitalnih trendova za uspjeh i užitak u radu.

Svojim klijentima želimo pružiti najbolje; naši se djelatnici specijaliziraju za uža područja i u tom smislu vidimo širenje tvrtke – s novim osobama koje imaju specijalistička znanja”, kaže Tomislav, dok Toni otkriva da mu praćenje trendova pruža užitak te da tvrtku konstantno prilagođava potrebama tržišta: “Kada sam zaposlio prvog zaposlenika koji je tehnički znao raditi sve što ja znam, napravio sam odmak te se posvetio razvijanju drugih vještina bitnih za razvoj tvrtke.

Work-life balance

Upitali smo ih i smatraju li da zaposleni u IT-u imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, a dobili smo vrlo slične odgovore.

Tomislav kaže kako mu se čini da to ponajviše ovisi o osobi i općenitom zadovoljstvu poslom koji se obavlja, a manje o industriji.

Nebojša je, pak, istaknuo: “Kako je IT trenutno jedna od najkompetitivnijih grana, u kojoj je potražnja za kvalitetnim kadrom velika, tako poslodavci nude sve bolje uvjete i više nego ikad izlaze ususret mladim profesionalcima. IT projekti sami po sebi često omogućuju više slobode u kreiranju životnog rasporeda pa, zahvaljujući tome, IT profesionalci imaju i više kontrole nad svojim vremenom. Posljedično, to može značiti bolju ravnotežu između posla i života, ali danas je nekako normalno smatrati da je posao dio života i da se život događa i u poslu. I tako ih kombinirati, isprepletati. Osim toga, sigurno da je digitalizacija unijela veću fleksibilnost i u druge grane koje istu prije nisu mogle zamisliti, tako da je ideal o ravnoteži tih dvaju segmenata više individualan nego industrijski određen.

Osobno ne postavljam krutu barijeru između posla i života. U svakodnevnicu imam utkane navike koje mi pune baterije. Rekao bih da taj ‘work-life balance’ najviše ovisi o kulturi tvrtke, a svaka tvrtka ima drugačiju kulturu. U svojoj sam tvrtki stvari postavio na način da su prekovremeni sati iznimna rijetkost. Poštujem ‘off’ vrijeme zaposlenika. Često odbijam poslove za koje procijenim da nas dugoročno kao tvrtku ne vode u ispravnom smjeru”, objašnjava Toni.

Živit lokalno, radit globalno!

Kad se sve zbroji i oduzme, čime ove vrijedne entuzijaste ispunjava rad u IT-u?

Tomislav: “Ispunjava me zadovoljstvom što ja kao pojedinac i mi kao tvrtka svojim znanjem i vještinama pomažemo u prodaji drugim tvrtkama.

Toni: “Ispunjava me što imam priliku kroz posao upoznati svijet, sudjelovati na svjetskim tržištima i družiti se s ljudima koji imaju globalan ‘mindset’. Guštan živit lokalno, a radit globalno! 🙂

Nebojša: “Srećom!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.