Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

AISMA je novi član Split Tech City zajednice

Split Tech City

Split Tech City

27.02.2023.

Split Tech City zajednica bogatija je za još jednog člana!

AISMA je istraživačko-tehnološki centar sa sjedištem u Milanu. Osim u Italiji (Milan, Torino, Cremona), imaju urede u Samoboru i Sarajevu, a plan im je u bližoj budućnosti otvoriti urede u Splitu i Mostaru.

Kakve još veze imaju s našim gradom i zašto su odlučili podržati naš rad, otkrio nam je njihov osnivač Amir Topalović.

Umjetna inteligencija, IoT integracija, podatkovna znanost…

Bave se razvojem inovativnih proizvoda baziranih na tehnologijama poput umjetne inteligencije, IoT integraciji, data lake rješenjima i pristupu podatkovne znanosti.

“To su stvari kojima se mi kao osnivači bavimo već godinama, a objedinili smo ih osnivanjem AISMA-e 2020. godine”, objašnjava Amir, dodajući kako trenutno imaju nešto više od 50 zaposlenih, zajedno s vanjskim suradnicima.

“Zapošljavamo eksperte iz podatkovne domene, poput analitičara, znanstvenika i inženjera. Odmah uz njih se nalaze naši stručnjaci za razvoj inovativnih aplikacija prilagođenih za web ili za mobilne uređaje.”

Plan im je u 2023. povećati broj zaposlenih te proširiti poslovanje na RH. 

“Krajem godine intenzivno krećemo sa zapošljavanjem, o čemu ćemo obavijestiti i Split Tech City zajednicu. U prvom krugu očekujemo zapošljavanje eksperata iz podatkovne domene poput znanstvenika, analitičara, statističara i inženjera.”

Razvoj inovativnih proizvoda

Razvijaju interne proizvode, kao i one za svoje klijente.

“Sve je krenulo od naših internih proizvoda, poput našeg prvog projekta razvoja fleksibilnog data lake rješenja za proizvodnju u Italiji (kombinacija data lake, IoT, AI)”, prisjeća se Amir.

Amir Topalović

Proizvodima za klijente nude kompletnu uslugu od razrade projekta, prijave za EU financiranje, izrade inovativnih proizvoda, vođenja projekta i dr.

Klijenti im dolaze iz raznih industrija, poput proizvodnje i financija, ali i zabavne industrije i sporta.

“Cilj nam je s klijentima stvoriti dugoročan odnos u kojem imamo uzajamno povjerenje te zajedno možemo stvarati proizvode koji čine razliku.”

Glavni output im je interni proizvod baziran na data lake rješenju i dizajniran posebno za proizvodnju. Imaju više klijenata iz Italije koji sudjeluju s njima u tom projektu.

“Uz to, razvijamo alate za nadzor zdravlja u zdravstvenoj industriji i sportu, gdje smo i sponzori sportskih klubova (košarka, nogomet) s kojima imamo dugoročnu suradnju u inovativnim projektima”, pojašnjava naš sugovornik.

Osim internih proizvoda, razvijaju i proizvode sa svojim klijentima, a neki od njih su:

  • preventivno održavanje u proizvodnji pomoći AI-a,
  • segmentacija kupaca u financijskoj industriji,
  • napredna analiza teksta (sentiment, analiza utjecajnih tema, izvačenje entiteta),
  • simulacije u automobilskoj industriji,
  • AI sustavi preporučivanja u e-trgovini itd.
Open-source tehnologije 

U svom radu koriste mnogo tehnologija, ovisno o projektu i cilju tog projekta, ali uglavnom se radi o open-source tehnologijama uz nekoliko komercijalnih proizvoda koji nadopunjuju taj open-source.

“Što se tiče open-source tehnologija, to su programski jezici R i Python za podatkovnu znanost, Javascript framework (Angular najčešće), od komercijalnih alata imamo Cloudera, Databricks, AWS cloud usluge za podatkovnu znanost, Tableau i PowerBI za analitiku te ostale poput H2o.ai za strojno učenje.”

Dobro došli u Split Tech City!

Osim što u Splitu planiraju otvoriti ured, za posebnu vezu s našim gradom zaslužan je njihov CTO, Živko Krstić.

Živko Krstić

Živko je još kao student bio aktivan u splitskoj zajednici sa svojom udrugom i inicijativama u samim začecima Split Tech Cityja pa je i odluka o učlanjenju bila vrlo laka, istaknuo je osnivač AISMA-e.

“Naš centar podupire sve ideje koje su u skladu s našom vizijom i koje doprinose razvoju zajednice, tako da sudjelujemo u organizaciji međunarodnih konferencija, meetupa, natjecanja, ali i u sponzoriranju i podupiranju udruga i inicijativa poput ove.

Rad Split Tech Cityja se poklapa s našom vizijom te nam je drago što možemo biti članovi ove kvalitetno posložene organizacije.

Također se planiramo i više uključiti u rad same udruge, pretežno kroz organizaciju zanimljivih predavanja stručnjaka iz inozemstva.”

Hvala i Živku i Amiru! Dobro nam došli!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti